Puuhastele ja tapaa ystäviä, niin muisti pysyy kunnossa iäkkäänäkin

Aivojen monipuolinen haastaminen ja sosiaaliset suhteet voivat ehkäistä muistisairauksien kehittymistä vielä yli 70-vuotiaana. Tieto käy ilmi JAMA Neurology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Havainto on mielenkiintoinen, sillä muistia ja aivojen muita kognitiivisia kykyjä ylläpitävien harrastusten on todettu ehkäisevän dementiaa, mutta niiden vaikutusta dementiaa lievempään kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen yli 70-vuotiailla ei ole juurikaan selvitetty.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 1 900 keskimäärin 77-vuotiaan neljävuotiseen seurantaan. Seurannan alkaessa osallistujilla ei ollut muistin tai muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää.

Seurannan aikana 456 osallistujalla todettiin lievä kognitiivinen heikentyminen, mutta diagnoosit eivät jakautuneet tasaisesti. Diagnoosit olivat 20–30 prosenttia vähäisempiä osallistujilla, jotka seurannan alkaessa pelasivat säännöllisesti pelejä, käyttivät tietokonetta, harrastivat käsitöitä tai nikkarointia ja olivat sosiaalisesti aktiivisia.

Yhteydet havaittiin riippumatta osallistujien mahdollisesta perinnöllisestä dementia-alttiudesta. Perinnöllisesti alttiiden sairastumisriski myös pieneni, jos he käyttivät aivojaan monipuolisesti ja olivat sosiaalisia.

Suomessa aivojen kognitiivinen toiminta on lievästi heikentynyt arviolta 120 000 henkilöllä, ja suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja