Proteiinien aatelia: 4 tapaa hyödyntää kananmunia

Useimmat hyödyntävät kananmunaa vain aamupalana, mutta kyseisestä raaka-aineesta saa takuulla täyttävän ja makoisan päivällisen tai välipalan.

Kananmuna on todella ravitseva raaka-aine. Kananmunat pitävät sisällään runsaasti B-vitamiinia, ravintoaineita sekä proteiinia. Kunnon munakas pitää nälän kaukaisuudessa useiden tuntien ajan. Kyseista ainesosaa on helppo yhdistellä monien tuotteiden kanssa ja siitä voi valmistaa niin suolaisia kuin myös makeita ruoka-annoksia.

Kananmunat ovat proteiinipitoisten ruokien aatelia, sillä kaikki niiden sisältämä proteiini pystyy imeytymään kehon käytettäväksi. Ihmisen tarvitsee syödä vähemmän kananmunaa kuin muita proteiinipitoisia ruokia saavuttaaksesi samat hyödyt lihasten rakentumisen kannalta.

1. Kermaisa munakas

Tämä resepti toimii aamupalana, mutta täyttävien ainesosien kanssa kyseinen ateria toimii myös lounaana tai päivällisenä. Ihmiset voivottelevat usein, kuinka jääkaappiin kertyy runsaasti ruoanjämiä ja juuston kannikoita. Tämän munakkaan sekaan voi heittää esimerkiksi eilen keitetyt riisit ja juustoraastetta. Jääkaapista löytyvien ruokien lisäksi kannattaa sekaan laittaa hieman kermaa, tuoreita yrttejä sekä suolaa ja pippuria.

2-3 rkl kasviksia tai riisiä

½ rkl pilkottuja tuoreita yrttejä

1 rkl juustoraastetta

1 rkl kermaa

2 munaa

Ripaus suolaa ja pippuria

2. Perunafrittata

Perunafrittata on herkullinen ja kaunis ateria, joka pitää nälän tiessään. Valmista ensimmäiseksi perunakupit, joita paistetaan esimerkiksi muffinssivuoassa 180 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Perunakuppien ollessa uunissa voit valmistaa frittataatäytteen. Yhdistele frittatatäytteeseen tulevat ainesosat ja lisää se perunakuppien päälle niiden valmistuttua. Paista vielä noin 10-15 minuuttia ja nauti hieman jäähtyneinä. Reseptiä voi muokata mielen mukaan ja lisätä siihen esimerkiksi pekonia tai kanasuikaleita.

Perunakupit:

2 isoa perunaa

1 rkl jauhoja

1-2 rkl öljyä

Ripaus suolaa ja pippuria

Frittatatäyte:

6 kananmunaa

noin ½dl paprika

1 pilkottu sipuli

Hieman pilkottua jalapenoa

½dl kermaa

noin ½dl pilkottua korianteria

1dl juustoraastetta

1-2 rkl chiliä

½ tl kuminaa

Ripaus suolaa ja pippuria

3. Aurinkoinen kananmunalaatikko

Kananmunalaatikko on erinomainen päivällinen ja riittoisa vaihtoehto ravitsevaksi lounaaksi. Kokkaamisessa on parasta se, että reseptejä voi aina muokata omien makuhermojen ja tarpeiden mukaan. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Ruuan valmistamisen voi aloittaa kuullottamalla sipuli paistinpannulla. Sekoita sen jälkeen kulhossa kananmunat, maito ja mausteet. Tämän jälkeen sekoita tuotos hyvin ja lisää joukkoon myös loput ainekset. Säästä kuitenkin hieman juustoraastetta kananmunalaatikon päälle aseteltavaksi. Voitele vuoka ja kaada täyte siihen. Paista uunissa 30-40 minuuttia.

Noin 360 grammaa makkaraa

1 rkl oliiviöljyä

½ Silputtu sipuli

5 kananmunaa

3½ dl maitoa

1 tl sinappimaustetta

Noin 10 dl perunasuikaleita

3dl juustoraastetta

4. Texasilainen munaherkku

Nimensä mukaan tämä kananmunaherkku sisältää runsaasti makoisia aineksia. Nopeuttaakseni kyseisen herkun valmistamista voit käyttää suolaista valmista piirakkataikinaa. Voit valmistaa näyttäviä pieniä piirakoita muffinssivuokaa hyödyntäen. Taputtele taikina vuokaan ja lisää kananmuna jokaiseen minipiirakkaan. Ripottele sekaan viipaloituja pekoninpalasia, juustoraastetta ja hienoksi leikattua purjosipulia. Paista minipiirakoita 200 asteessa noin 15 minuuttia.

1 pkt valmista suolaista piirakkataikinaa

8 kananmunaa

Noin 1dl pekoninpalasia

Noin 1dl juustoraastetta

Hienonnettua purjoa

Suolaa ja pippuria

Lähde: Daily Meal

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat