Professori lähetyksessä: Näin ravinto vaikuttaa muistiin

Mielen ruokaa 16:55

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut kasvitieteen professori Sinikka Piippo on kirjoittanut kirjan Mielen ruokaa. Kirjassa hän pureutuu siihen, millaiset ruuat ovat hyväksi ihmisen mielelle ja muistille.

Kasvitieteen professori Sinikka Piippo on aina ollut kiinnostunut mielestä ja sen vaikutuksesta jaksamiseen, sekä ravinnon vaikutuksesta mieleen. Ravinnolla on vaikutusta myös muistiin ja muistisairauksiin.

Piipon päätökseen kirjoittaa kirja Mielen ruokaa vaikutti hänen äitinsä sairastuminen Alzheimeriin.

– Näin sitten sen kaiken mitä hänelle tapahtui, ja muillekin muistisairaille, niin halusin kirjoittaa kirjan, josta mahdollisesti olisi hyötyä muillekin ihmisille, Piippo pohtii Studio55.fi-lähetyksessä.

Suomessa on paljon muistia parantavia marjoja, joista mustikka ja mansikka ovat parhaimmat. Muistin ja mielen ruokkimisen voi aloittaa nauttimalla mustikoita ja mansikoita päivittäin. Marjoista voi tehdä smoothien, joka on muisti- ja terveyspommi.

– Sitten siihen kannattaa lisätä jotain rasvaa, esimerkiksi pähkinöitä tai siemeniä, koska ne toimivat paremmin yhdessä. Rasvat tukevat, että vitamiinit imeytyvät paremmin.

Muistiin vaikuttavia aineita on marjoissa, mausteissa, vihanneksissa ja hyvistä rasvoissa. Monet mieleen ja kehoon vaikuttavat ravintorikkaat aineet ovat eksoottisia, mutta myös Suomesta mieltä ruokkivia ruoka-aineita löytyy. 

– Jos ajatellaan meikäläistä nokkosta, niin siinä on paljon hyviä ainesosia. Eli se vaikuttaa moneen kohtaan meissä, sekä mieleen, että kehoon, Piippo kertoo.

– Meidän mielemme vaikuttaa meidän kehoomme ja meidän kehomme vaikuttaa mieleemme ja muistiimme. Se on todella kokonaisuus.

Miten stressi, masennus tai unettomuus vaikuttavat mieleemme? Mitä ovat adaptogeenit? Entä millaiset rasvat, vihannekset ja mausteet ovat hyväksi muistille? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat