Poliisiväkivalta kuohuttaa, mutta bisnekset rullaavat: Ford jatkaa poliisiautojen valmistamista protesteista huolimatta

Ford toi Interceptor-poliisiautoihinsa äärimmäisen lämmitystoiminnon 2:15
Ford toi amerikkalaisiin Interceptor-poliisiautoihinsa äärimmäisen lämmitystoiminnon.

Yhdysvaltain johtava poliisiautojen valmistaja Ford kävi kesän aikana keskusteluja siitä, voiko se jatkaa niiden valmistamista maata kuohuttavien poliisiväkivaltatapauksien vuoksi. Black Lives Matter -liikettä tukeva valmistaja ei näe asiassa ongelmaa.

Alkukesän protestien ollessa George Floydin toukokuisen kuoleman jälkeen voimakkaimmillaan, lähestyi joukko autovalmistaja Fordin työntekijöitä kirjeellä työnantajaansa.

Kirjeessä kyseenalaistettiin Fordin tulevaisuus poliisiajoneuvojen valmistajana.

– Fordin työntekijöiden suunnittelemia ja valmistamia ajoneuvoja on käytetty poliisiväkivallan ja sorron välineinä koko historiamme ajan, kirjeessä todettiin.

Toimitusjohtaja ei kannattanut ajatusta

Ford vahvisti kirjeen olemassaolon yhdysvaltalaiselle Jalopnik-julkaisulle. Sen mukaan asiasta käytiin keskustelua yhtiön sisällä, mutta toimitusjohtaja Jim Hackett torppasi lopulta ajatuksen.

Tämä ei ole yllättävää, sillä kaksi kolmasosaa maan poliisiautoista on Fordeja. Vaikka Hackett kertoikin tukevansa Black Lives Matter -liikettä, ei hän pitänyt poliisiautojen valmistuksen lopettamista oikeana ratkaisuna. Hän ei näe, että poliisin varustaminen ja poliisiväkivallan vastustaminen sulkisivat toisensa pois, vaikka työntekijät olivatkin itse sitä mieltä.

Työntekijöiden kirjeessä vedottiin muun muassa siihen, että auto, joka kuvissa nähtiin Floydin vieressä, oli Ford Police Interceptor, joita valmistaja myy vuosittain noin 30 000 kappaletta. Samaisten poliisiajoneuvojen on myös nähty ajaneen ihmisten päälle mielenosoituksissa muun muassa New Yorkissa ja Los Angelesissa.

Ford ei ole ainoa vastaavaan tilanteeseen joutunut yritys, vaan samankaltaista painetta on kohdistunut myös poliisien polkupyöriä valmistavaan Trekiin.

Lähde: Jalopnik

Lue myös:

    Uusimmat