Poliisi käräytti huumerosvot piilokameralla Vantaalla: video salattiin korkeimpaan oikeuteen asti

Huumekonnat huomasivat poliisin piilokameran: Juonen tajunnut mies repi kameran seinästä 1:36
Katso videolta, miten huumekauppoja hieroneet miehet huomasivat joutuneensa ansaan.

Huumerikolliset huomasivat poliisin piilokameran kesken Subutex-kätkön etsinnän. MTV Uutiset sai käsiinsä videon, joka yritettiin salata korkeimpaan oikeuteen asti.

Videoilla esiintyvä huumausainerikollinen oli pyörittänyt huumekauppaansa taloyhtiön yhteisistä tiloista käsin. Asioista vihiä saanut virkavalta oli kuitenkin vastauksena tähän asentanut piilokameroita rikosten tallentamiseksi.

Videoista kiinnostavin oli kuvattu vantaalaisen kerrostalon pyykinkuivaushuoneessa, jonka välikattoon mies oli piilottanut 1 000 Subutex-pilleriä. Videolla näkyy, kuinka mies oli ostajan kanssa saapunut paikalle ja yritti kuumeisesti löytää huumeet.

Niitä ei kuitenkaan löytynyt, sillä poliisi oli kahta päivää aiemmin tyhjentänyt kätkön ja asentanut tilaan kameran.

Poliisi kuvasi raskauttavan etsinnän

Lopulta huume-erän ostaja huomaa, että huoneessa on jotain epäilyttävää. Hän osoittaa suoraan poliisin kameraan ja huumekauppias menee ja repäisee kameran seinästä.

On helppo kuvitella, miltä tilanne tuntui kuvattujen rikollisten näkökulmasta. Käräjäoikeus antoi asiasta oman arvionsa.

– Kuismalle on kätkön tyhjentämisen ja kameran löytämisen myötä valjennut, että hän oli jäänyt poliisille kiinni kyseisestä kätköstä ja että poliisi oli kuvannut hänen ja [ostajan] toiminnan kuivaushuoneessa.

Kamera ei ollut ainoa laatuaan. Vastaavat kamerat olivat tallentaneet, kun mies käsitteli häkkivarastollaan amfetamiinia.

Korkein oikeus julkaisi videon

Videolla esiintynyt Jukka Mikael Kuisma sai käräjäoikeudessa kuuden ja puolen vuoden vankeustuomion muun muassa tuhansien Subutex-tablettien ja amfetamiinin hallussapidosta ja kaupasta. 

Hovioikeudessa tuomio putosi kuitenkin vuodella viiteen ja puoleen vuoteen. Huumeita ostamaan tullut mies selvisi kahdeksan kuukauden ehdollisella vankeudella.

Tuomio käräjäoikeudessa annettiin vuonna 2021, mutta esitutkintamateriaaliin kuuluvaa videota ei haluttu medialle antaa. Videon luovuttamista vastustivat niin rikoksen päätekijä kuin syyttäjäkin. Miehistä kuvattua videota ei ollut luovutettu edes puolustuksen käyttöön, vaan miehet saivat ainoastaan katsella niitä kuulusteluissa. 

MTV Uutisten vaadittua videota asia eteni korkeimpaan oikeuteen asti. Lopulta lokakuussa 2023 korkein oikeus katsoi, että video on julkinen.

MTV Uutiset ei julkaise päätekijän kasvoja, koska pitkästä vankeusrangaistuksestaan huolimatta hänen tuomionsa on jo yli kahden vuoden takaa.

Lue myös:

    Uusimmat