Mainos

Pohjois-Korean ydinkokeesta hätäkokous

Ulkovallat tuomitsevat Pohjois-Korean uuden ydinkokeen. YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan koe rikkoo räikeästi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia.

Myös Venäjä, Britannia ja Japani ovat tuominneet kokeen. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pitää Pohjois-Korean ydinkoetta erittäin provokatiivisena tekona, joka heikentää alueen vakautta.

Obaman mukaan Pohjois-Korea rikkoo ydinkokeellaan useita YK: n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien asettamia velvotteita.

YK:n turvallisuusneuvosto on kutsuttu hätäkokoukseen tapahtuneen takia.

Pohjois-Korea on vahvistanut, että se teki maanalaisen ydinkokeen varhain aamulla Suomen aikaa. Pohjoiskorealaisen KCNA-uutistoimiston mukaan koe oli menestys.

Ydinkoe on Pohjois-Korean kolmas. Aiemmat kokeet tehtiin vuosina 2006 ja 2009.

KCNA:n mukaan ydinkoe oli suunnattu Yhdysvaltojen uhkaa vastaan ja se oli voimakkaampi kuin aiemmat kokeet. Etelä-Korea on arvioinut, että räjähdyksen voimakkuus oli kuudesta seitsemään kilotonnia.

Yhdysvaltain toisessa maailmansodassa Hiroshimaan pudottaman atomipommin voimakkuus oli noin 15 kilotonnia.

YK:n turvallisuusneuvosto kehotti viimeksi kuun alussa Pohjois-Koreaa luopumaan ydinkoeaikeista. Diplomaattilähteiden mukaan myös Pohjois-Korean liittolainen Kiina oli erikseen varoittanut maata kokeesta.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.