Pikkukaupungin rauha rikkoutui, kun Pietarsaaren keskustassa räjähti – vuoden 1999 pommi-isku on rikoshistorian eriskummallisimpia juttuja

Pietarsaaren pommi-isku 1999 on suomalaisen rikoshistorian eriskummallisia juttuja 7:37
Katso Rikospaikan juttu aiheesta yllä olevalta videolta.

Räjähdys rikkoi pikkukaupungin rauhan, kun maanantaina 22. marraskuuta Pietarsaaren keskustassa räjähti. Ensin syyksi epäiltiin työmaalla tapahtunutta vahinkoa, mutta kyse oli pommista. Pietarsaaren pommiräjähdys on yksi Suomen rikoshistorian eriskummallisimmista tapauksista.

– Räjähdys oli niin voimakas, että ikkunoita rikkoutui pitkältä matkalta ja lähitalojen asukkaat jouduttiin evakuoimaan, MTV Uutisten silloinen toimittaja Erkki Valtamäki raportoi illan uutislähetykseen.

Kiinteistövälittäjä Mikael Nyberg oli hetkeä ennen räjähdystä jutellut naapurikauppiaan kanssa jouluvalojen asentamisesta. Hän ehti palata toimistoonsa takahuoneeseen juuri ennen räjähdystä.

– En kerennyt edes soittaa, niin räjähti. Onneksi olin sen paksun kiviseinän takana. Se pelasti mun henkeni, Nyberg muistelee 

– Tämä oli ihan täysi kaaos, Nyberg kuvailee tilannetta kadulla. Kuollut mies makasi kadulla.

Poliisi, ambulanssi ja palokunta saapuivat paikalle.

Kuolleen henkilöllisyys selviää

Vähitellen poliisille alkoi selvitä mistä räjähdyksessä oli kyse.

Kuolleen 63-vuotiaan miehen henkilöllisyys paljastui hänen takkinsa taskussa olleesta passista. Taskussa oli myös pietarsaarelaiselle ompelutarvikealan yrittäjälle osoitettu uhkauskirje. 63-vuotias porvoolainen työskenteli samalla alalla.

63-vuotias ja pietarsaarelaisyrittäjä tunsivat toisensa, mutta liiketoiminnan kasvaessa heistä oli tullut kilpailijoita.

Tutkinnassa selvisi, että 63-vuotias mies oli jo kymmenisen vuotta aiemmin lähettänyt uhkauskirjeitä ja yritti polttaa pietarsaarelaisen yrityksen varaston. Tapaus ei silloin selvinnyt.

Räjähdyspaikasta oli kuutisenkymmentä metriä pietarsaarelaisen yrittäjän konttoriin ja pommimies oli matkalla siihen suuntaan.

Poliisitutkinnassa selvisi, että teko oli tarkkaan suunniteltu ja taustalla oli vainoamista.

Alibi Itävallasta

Porvoolaisen eli räjähdyksessä kuolleen miehen ei pitänyt olla Suomessa., sillä oli lähtenyt kymmenen päivää aiemmin työmatkalle Keski-Eurooppaan. Tarkoituksena oli hankkia alibi.

Poliisitutkinnassa selvisi, että mies oli matkannut Itävallasta Ruotsin Haaparannan kautta takaisin Suomeen.

Matka jatkui junalla Kokkolaan. Mies tallentui rautatieaseman valvontakameraan.

Bussi toi miehen ja salkkuun pakatun pommin Pietarsaareen. Hän oli sytyttänyt pommin tulilangan räjähdyspaikan kerrostalon ylätasanteella. Sieltä löytyi grillisytytin, jossa oli jäämiä tulilangasta.

Se ei selvinnyt oliko pommi tarkoitus viedä pietasaarelaisyrittäjän konttoriin vai jättää johonkin lähettyville.  

Tekijän näkökulmasta pommi räjähti liian aikaisin. Itsemurhasta ei ollut kyse sillä porvoolaisella oli paluuliput Itävaltaan.

Vahinko olisi voinut olla pahempi, sanoo kiinteistönvälittäjä Mikael Nyberg

– Onneksi kaveri ei päässyt laukkunsa kanssa sisätiloihin. Silloin olisi ollut täystuho ja olisi varmasti syntynyt paljon uhreja. Se on karmeata ajatella mitä olisi voinut tapahtua.

Lue myös:

    Uusimmat