Pettäjäsivustojen "isä" Noel Biderman: Pettäminen kuuluu ihmisluonteeseen

Suomessa avatun pettäjäsivustojen kuningattaren, Ashley Madisonin, luoja ja ristiriitaisuuksien mies Noel Biderman kertoo AVAn haastattelussa, miksi hänen oma avioliittonsa kestää – ainakin toistaiseksi.

Suomeen rantautunut pettäjäsivustojen kuningatar, kymmenen vuotta toiminnassa ollut Ashley Madison tarkastamaan, missä parisuhteen ulkopuolisia suhteita etsiville tarkoitetussa deittisivustossa on oikein kyse. Yli 20 maassa toimivan kanadalaista alkuperää olevan sivuston perustaja, 40-vuotias Noel Biderman, on itse onnellisesti naimisissa kymmenettä vuotta ja kahden pojan isä, mutta uskoo silti, että ihmisiä ei ole tarkoitettu yksiavioisiksi.

– Eihän kukaan halua pettää tai tulla petetysti, mutta silti niin tapahtuu, mies tokaisee.

Tuhannen taalan kysymykseen siitä, miksi me petämme, Biderman vastaa näin:

– Meitä ei ole tarkoitettu yksiavioisiksi. Sitä ei ole määritetty DNA:ssamme, emmekä ole hyviä taistelemaan perusluonnettamme vastaan. Mitä kauemmin pariskunta on yhdessä, sitä vähemmän intiimeitä he ovat. Jossain vaiheessa suhdetta tajutaan, että toista osapuolta ei haluta jättää, koska kumppania ja yhteisiä lapsia rakastetaan ja kotia ja koko lähipiiriä ei haluta menettää, silti suhteen huononeminen aiheuttaa tyytymättömyyttä. Tällöin syntyy ajatus siitä, että ehkä suhteen rinnalla voisi kokeilla jotain uutta – ja tästä suurin osa pettämisistä johtuu minun mielestäni, Biderman jatkaa.

Mies on kommentoinut ulkomaalaisten medioiden haastatteluissa, ettei haluaisi omansa vaimonsa Amandan käyttävän ikinä pettäjäsivuston palveluita. Miten pariskunnan suhde sitten säilyy yksiavioisena?

– Meillä kaikki lähtee kommunikoinnista. Olemme täysin rehellisiä toisiamme kohtaan kaiken suhteen. Myös meillä on huonot ja hyvät hetkemme, kuten kaikilla muillakin. Olemme olleet kuitenkin vain kymmenen vuotta naimisissa, joten ehkä minun on helppo puhua hyvästä liitosta. Ehkä vastaukseni olisi erilainen kahdenkymmenen vuoden kuluttua!

Naiset kaipaavat kosiskelua

– Naiset ovat hienostuneempia pettäessään. Vaikka siihen liittyy seksuaalisuus ja läheisyys, muodostuu suuri osa kosiskelusta, Biderman kertoo naisia ja miehiä verrattaessa.

Monet naimisissa olevat naiset ovat todenneet hänen mukaansa, että suhteen onnellisin aika on juuri alkuvaiheisiin liittyvä kosiskelu, jonka aikana heidät on saatettu esimerkiksi viedä romanttisille illallisille ja matkoille.

Tuota aikaa elämästään naiset muistelevat kaihoisasti. Kymmenen vuotta kosiskelun päättymisestä kumppani ei nimittäin enää tuo heille kukkia tai kiinnitä huomiota muuttuneeseen kampaukseen – ja he ovat yksinäisiä.

Naiskäyttäjien suhde miehiin Ashley Madisonissa riippuu Bidermanin mukaan täysin iästä. Esimerkiksi hän luettelee, että palvelussa on 20 000 yli 65-vuotiasta miestä, mutta vain kourallinen tätä ikäluokkaa vastaavia naisia. Suhde kuitenkin pienenee ikävuosien karistessa: keski-ikäisissä jokaista naista kohtaan on viisi miestä. Neljäkymmentä täyttävillä suhde on jo luokkaa kaksi miestä yhtä naista kohden ja kolmekymppisiä naisia on jo saman verran kuin miehiä.

Syrjähypyt – tulevaisuuden trendi?

Jos kaksi sukupolvea sitten avioliitot oli järjestettyjä järkiliittoja, sukupolvi sitten esiaviollinen seksi tabu, joka ajoi pariskuntia avioitumaan nuorempina, nykyään naimisiin mennään rakkaudesta, mutta myös erotaan useammin kuin aiemmin. Tai ei mennä naimisiin, vaan eletään avopuolisoina – jopa samaa sukupuolta edustavina. Tämä kertoo pettäjäprofeetaksi tituleeratun Bidermanin mukaan siitä, että käsitys avioliitosta on jatkuvassa muutoksessa.

– Koko käsitys ihmissuhteesta ja avioliitosta muuttuu jatkuvasti. Myös käsitys yksiavioisuudesta on muutoksessa. Yhä useampi pariskunta elää avoimessa suhteessa, vaikka saattaisivatkin olla naimisissa. Uskon, että tämä muutos jatkaa kehitystään ja päätyy johonkin pisteeseen, jota en kuitenkaan osaa vielä aavistaa.

Lisää aiheesta:


AVA

Teksti: Jenni Junkala

Kuvat: Jenni Junkala/AVA, Ashley Madison

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja