Peltipoliisit kuohuttavat edelleen: Älkää rahastako, parantakaa tieturvallisuutta – ja tehkää näin!

Liikkuvan poliisin Perinneyhdistys vaatii nykyisten kameravalvontatolppien näkyvyyden lisäämistä medialle osoittamansa tiedotteen välityksellä.

Tiedotteessa annetaan automaattiselle nopeusvalvonnalle tarkkoja vaatimuksia perusteluiden kera:

"Suomessa on noin 930 liikennekameravalvontatolppaa ja tolppiin asennettavia kameroita on noin 100 kpl. Poliisi on juuri tehnyt päätöksen siitä, että uusia kameroita hankitaan 60 kpl.

Poliisin Liikenneturvallisuuskeskus ilmoittaa lähettäneensä ylinopeutta kameroihin ajaneille kuljettajille kirjeitä vuoden 2016 kesäkuussa 62 000 kpl. Kyseisistä kirjeistä 60 %:ssa on ollut kirjallinen huomautus ja lopuissa 40 %:ssa kirjeissä on ollut joko rikesakko- tai rangaistusmääräys.

Poliisihallitus on esittänyt, että se aikoo laskea rikesakon puuttumisrajan nykyisestä kahdeksan kilometrin tuntinopeudesta seitsemään kilometriin tunnissa, jolloin mahdollisen puuttumisrajan laskun myötä vuosittain noin 40 000 nykyistä huomautusta lähtisi kuljettajille jatkossa rikesakkoina.

Automaattisen liikennevalvonnan lisääntymisen myötä julkisuudessa on keskusteltu myös siitä, kuinka paljon automaattinen liikennevalvonta tuottaa tehokkuudellaan rahaa valtion kassaan?

Julkisuudessa on keskusteltu jopa 1 miljardin tuotosta, jos kaikki tolpat varustettaisiin kameroilla.

Liikkuvan poliisin Perinneyhdistyksen selkeänä kantana on se, että automaattisen liikennevalvonnan tulisi keskittyä vain ja ainoastaan liikenneturvallisuuden parantamiseen eikä tulovirran hankkimiseen valtiolle. Kamerat ovat siis liikenneturvallisuutta eikä valtion budjetin rahoitusta varten tien päällä.

Maamme tiestöllä olevat kameratolpat ovat väritykseltään harmaita ja paikoin kuljettajien on jopa vaikea havaita kameratolppaa ennen kuin hän on lähes sen kohdalla. Kameratolpat sijoittuvat lisäksi liiallisesti suorille tieosuuksille, kun ne tulisi sijoittaa onnettomuusherkkiin tienkohtiin kuten risteyksiin, teiden kapeikkoihin tai jyrkkiin kaarteisiin.

Automaattivalvonnasta ilmoitetaan lainsäädännän vaatimalla tavalla kyltillä sillä tieosuudella missä automaattivalvontaa on, mutta sen sijaan erikseen jokaisesta kameratolpasta lainsäädäntömme ei vaadi ilmoittamaan.

Liikkuvan poliisin Perinneyhdistys katsoo, että kuljettajille tulisi olla riittävän hyvä mahdollisuus havaita kameratolppa ajoissa, jolloin kuljettajalla olisi mahdollisuus hyvissä ajoin ennen kameratolppaa hidastaa ajonopeutensa sallittuun nopeuteen, jolloin kameratolpan ensisijainen tavoite toteutuisi ja kuljettaja ajaisi nopeusvalvonta-alueelle sallittua turvallista nopeutta. Tolppien parempi havaittavuus vähentäisi lisäksi siis juuri huomautukseen johtavia ylinopeuksia.

Esitämme, että maamme liikennevalvontakameratolpat väritetään näkyvällä värillä tai ne merkitään muuten näkyvällä tavalla, esimerkiksi fosforiväri teipeillä. Olisi myös toivottavaa, että jokaisesta kameratolpasta annettaisiin ennakkovaroitus kuljettajille ennen kameran valvonta-alueelle saapumista."

Lähde: Liikkuvan poliisin perinnekilta


Poliisin käyttöön uudet henkilökuljettimet 0:48

Lue myös:

    Uusimmat