Mainos

Peliautomaattien sijoittelusta tehty juttu toi Lumilapio-palkinnon Matti Rämölle – myös Esperi Caren epäkohdat paljastanut lähde palkittiin

Toimittaja Matti Rämö on palkittu Tutkivan journalismin yhdistyksen vuotuisella Lumilapio-palkinnolla.

Rämö saa palkinnon Seura-lehdessä julkaistusta artikkelista, joka koski rahapeliautomaattien sijoittelua. Siinä selvitettiin Veikkauksen rahapeliautomaattien sijoittamista alueille, joissa asukkaiden tulot olivat matalimmat, työttömyysaste suuri ja koulutustaso alhaisin.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Rämö ei tyytynyt pelkästään hankkimaan julkisuuslakiin vedoten aiemmin julkaisemattomia tietoja automaattien sijoittelusta, vaan otti juttunsa tueksi myös asiantuntijat. Kun tavanomaisessa yhteistyössä tutkija mahdollistaa toimittajan työn, tällä kertaa myös toimittaja auttoi tutkijoita tarjoamalla tutkijaryhmälle täysin uuden tutkimusaineiston.

– Juttu oli toteutustavaltaan poikkeuksellinen ja sitä lainattiin lukuisissa medioissa. Vastaavaa innovatiivisuutta näkisi jutuissa mielellään enemmänkin. Toivottavasti tämä kannustaa yhä useampia toimituksia etsimään uusia tapoja yhteistyöhön esimerkiksi akateemisen maailman kanssa, sanoi palkintoraatiin kuuluva Ville Eklund tiedotteessa.

Jääraappa Esperi Caresta kertoneelle

Tutkivan journalismin yhdistys jakaa myös Jääraappa-palkinnon tunnustuksena avoimuuden edistämisestä yhteiskunnassa. Yhdistys haluaa muistaa lähteitä, jotka uskaltavat kertoa havainnoistaan.

Tänä vuonna palkinnon saa epäkohtia paljastaneita henkilöitä edustava lähihoitaja Tarja Parkatti. Hän toi esiin Esperi Caren vanhusten hoitolaitoksen epäkohdat. Ilmianto johti hoitolaitoksen toiminnan keskeyttämiseen.

Paljastusten jälkeen kaupunki on Parkatin mukaan mustamaalannut häntä ja vaikeuttanut työllistymistä.

– Ilmoittajan suojelua koskevaa, niin sanottua whistleblower-direktiiviä on valmisteltu tuloksetta jo pitkään. Asian käsittelyä tulisi kiirehtiä ja direktiiviin tulisi kirjata muun muassa se, että esimerkiksi työnantaja ei saisi ryhtyä tiedon paljastajaa vahingoittaviin vastatoimiin, muistuttaa Tutkivan journalismin yhdistyksen puheenjohtaja Tiina Lundell

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja