Paula Koivuniemi, Mika Salminen, Jenni Hiirikoski ja Erja Lyytinen – ainakin heidät nähdään Linnan juhlissa tänä vuonna

Linnan juhlia vietetään jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen perinteisin menoin Presidentinlinnassa. MTV kertoo tässä artikkelissa, keitä kaikkia presidentti on kutsunut tilaisuuteen tänä vuonna.

Itsenäisyyspäivän viettoa voit seurata myös seuraavissa artikkeleissa:

Vastaanotolle on presidentin kanslian mukaan kutsuttu tänä vuonna sellaisia ihmisiä, jotka ovat tehneet työtä suomalaisen yhteiskunnan hyväksi vaikeina aikoina ja toiminnallaan edistäneet Suomen vahvuuksia.

Linnaan on kutsuttu noin 1 300 ihmistä eri puolilta Suomea. 

Linnassa nähdään ainakin nämä ihmiset:

Naisleijonien kapteeni Jenni Hiirikoski juhlii Presidentinlinnassa neljättä kertaa – kutsu yllättää joka kerta

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen kapteeni Jenni Hiirikoski pelaa ammatikseen Ruotsin naisten pääsarjan Luulajassa ja on pikavisiitillä kotimaassa. Syy on hyvä. Hänet on kutsuttu jälleen itsenäisyyspäiväksi Linnan juhliin, joita 35-vuotiaan Hiirikosken peliuralle on mahtunut jo monet.

– Olen aina tosi yllättynyt tasavallan presidentin postista. Suuri kunnia päästä edustamaan, Hiirikoski kertoi STT:lle eilen maanantaina Helsingissä järjestetyssä Suomen jääkiekkoliiton mediatilaisuudessa.

Kerta Linnan juhlissa on hänelle jo neljäs.

– 2010 olympiapronssin jälkeen olin ensimmäisen kerran. Seuraavan kerran olin leijonalegendojen joukossa, kun Riikka (Sallinen) oli myös mukana, Hiirikoski mainitsi maajoukkueen kaikkien aikojen tehokkaimman pelaajan.

– Juhlat ovat olleet aina aika samantyyppiset. Ihmiset ovat olleet hyvällä fiiliksellä siellä, ja juhlatunnelma on rauhallinen.

Hiirikoski kipparoi Naisleijonat MM-hopealle vuonna 2019 ja eteni Linnan juhlien kättelyjonossa silloisen päävalmentajan Pasi Mustosen kanssa.

–  Itsenäisyys on iso asia. Päällimmäisenä mieleen nousee kiitollisuus sotiemme veteraaneja kohtaan ja sitä kohtaan, että meillä on mahdollisuus pukea Suomen paita päälle. 

Urho Kekkosen kansallispuistossa retkeilijöitä neuvova Leena Leppälä sai yllätyksekseen kutsun Linnan juhliin

Pohjois-Lapissa työskentelevä Leena Leppälä sai kutsun Linnan juhliin Metsähallituksen Luontopalvelujen asiakasneuvojana. Työkseen Leppälä kohtaa ja neuvoo retkeilijöitä sekä Metsähallituksen asiakaspalvelupisteellä Saariselällä että maastossa Urho Kekkosen kansallispuistossa.

– Se oli todellinen yllätys, kun posti toi työpaikalle kutsun. Ensishokki on nyt muuttunut odottavaksi innostukseksi, Leppälä kertoo STT:lle.

–  Koen, että presidentti haluaa tällä kunnioittaa meidän työtämme. Se on hieno kunnianosoitus, Leppälä kiittelee ja korostaa, että kutsu olisi voinut mennä kenelle tahansa hänen kollegoistaan.

Blueskitaristi Erja Lyytiselle kutsu kertoo arvostuksesta hänen työtään kohtaan: "Tuntuu, että omilla tekemisillä on merkitystä"

Palkittu blueskitaristi Erja Lyytinen kuvailee tilannetta, jolloin sai käsiinsä leijonavaakunalla varustetun kirjekuoren.

– Ajattelin, että nyt on jotain valtiollista asiaa. Kyllähän kutsun näkeminen tuntui ihan järjettömän ihanalta, Lyytinen kertoi STT:lle.

Hänen mukaansa kutsu on kunnianosoitus ja luo tunteen siitä, että omilla tekemisillä on todellakin merkitystä.

Erja Lyytinen on palkittu ja maailmalla tunnettu kitaristi, laulaja, lauluntekijä ja yrittäjä, joka on valittu yleisöäänestyksissä muun muassa vuoden 2019 maailman 14. parhaaksi blueskitaristiksi ja vuoden 2020 toiseksi parhaaksi kitaristiksi. 

Lyytinen keikkailee ulkomaita myöten ja on nytkin ehdolla Kanadassa bluesmusiikin Grammy-palkinnon saajaksi kansainvälisessä sarjassa – ensimmäisenä suomalaisena.

Mika Salmiselle kutsu linnaan on kunnianosoitus THL:n tekemästä työstä 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Mika Salminen odottaa Linnan juhlissa eniten tapaamisia monien terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Salminen on osallistumassa Linnan juhliin ensimmäistä kertaa. Pandemian aikana hänestä tuli THL:n johtajana yksi viranomaisten koronatoimien näkyvimmistä edustajista. Syyskuun alussa Salminen siirtyi THL:n hyvinvointivaikuttajat-osaston johtajaksi.

STT:n haastattelussa Salminen kertoo olevansa otettu kutsusta linnaan.

– Tämä on tietysti iso kunnia paitsi itselle, niin sille työlle, jota THL:ssä on tehty pandemian aikana, Salminen sanoo.

– On hienoa, että presidentti on päättänyt kutsua mukaan terveydenhuollon ammattilaisia, jotka olivat kädet savessa korona-aikana töissä, Salminen lisää hoitajiin ja lääkäreihin viitaten. 

Ukrainan sodan asiantuntija Martti J. Kari: "Itsenäisyyden eteen pitää tehdä jatkuvasti töitä" 

Ukrainan sodan asiantuntijana tutuksi tullut Martti J. Kari siteeraa itsenäisyyden merkityksestä amerikkalaista sanontaa: "Freedom is not free" eli vapaus ei ole ilmaista.

– Ajattelen, että itsenäisyys ei ole ilmainen, vaan sen eteen pitää tehdä jatkuvasti töitä. Meidän pitää miettiä, miten pidämme itsestämme huolta. Ja hyvin olemme onnistuneet, Kari arvioi.

Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori, Puolustusvoimien entinen apulaistiedustelupäällikkö, eversti evp Martti J. Kari osallistuu presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle toista kertaa. 

Paula Koivuniemi juhlii Suomen itsenäisyyttä presidentinlinnassa

Iskelmälegenda Paula Koivuniemi on saanut kutsun Linnan juhliin. MTV Uutiset tavoitti Koivuniemen, joka oli mielissään presidenttiparin kutsusta.

– Olen menossa paikalle, sillä sehän on aina kunnia-asia, Koivuniemi kertoo.

Presidentti Sauli Niinistö myönsi tänä vuonna Koivuniemelle Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin.

Kallion lukion keittäjä Marjo Niskanen sai kutsun: "Itkin tunnin sen jälkeen"

Yksi Presidentinlinnassa tänään nähtävistä juhlijoista on helsinkiläisen Kallion lukion ruokapalveluvastaava Marjo Niskanen.

Kutsu hämmensi Niskasen täysin.

– Sadasosasekunnin ajaksi säikähdin, että apua, mitä on tapahtunut. Mutta sitten näin rehtorien virnuilevat ja nauravat ilmeet, Niskanen muistelee tilannetta, jossa koulun rehtori ja vararehtori marssivat postivirkailijan kanssa päättäväisesti häntä kohti. 

– Minulla pääsi heti itku ja itkin tunnin sen jälkeen. En olisi voinut villeimmissä haaveissanikaan uskoa, että voisin saada kutsun, Niskanen kertoi MTV Uutisten haastattelussa. 

Hengenpelastusmitalin saanut siivooja Srisuda Kivinen-Burana odottaa juhlaa innokkaasti

Itsetuhoisen miehen metroraiteilta pelastanut Srisuda Kivinen-Burana on saanut kutsun Linnan juhliin.

Vuonna 2010 Thaimaasta Suomeen muuttanut Kivinen-Burana on tiettävästi ensimmäinen SOLin työntekijä, joka on saanut kutsun Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle.

– Olin todella yllättynyt kutsusta. Fiilis on todella hyvä ja odotan innolla juhlaa, hän kuvaili MTV Uutisille.

Sauli Niinistö myönsi viime kesänä Kivinen-Buranalle hengenpelastusmitalin.

JHL: Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille tähtiammattilaisille ja tasavallan presidentti Sauli Niinistölle! 

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n on tyytyväinen Sauli Niinistön osoittamaan huomioon tähtiammattilaisille, joita on kutsuttu Linnan juhliin.

Ammattiliitto JHL kiittää Niinistöä, joka on ottanut huomioon JHL:n ja sen jäseniä.

– Isänmaamme arvokkaimpaan juhlaan, itsenäisyyspäivän vastaanotolle presidentinlinnassa, on kutsuttu tähtiammattilaisia monista eri ammateista tänä vuonna, JHL:n tiedotteessa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja