Kallion lukion rakastettu keittäjä sai kutsun Linnan juhliin: "Itkin tunnin sen jälkeen" – huomioi työpaikkansa juhlalookissaan erityisesti

4:20
Vietä itsenäisyyspäivää MTV:n seurassa – näin etenee illan juhlalähetys 6. joulukuuta!

Kallion lukion ruokapalveluvastaava Marjo Niskanen, 41, sai kutsun Linnan juhliin. Työtään rakastava nainen kertoo MTV Uutisille, miltä erityinen huomionosoitus hänestä tuntuu. 

Puhelimeen vastaa iloinen ääni. Langan toisessa päässä on MTV Uutisille kesken työpäivänsä soittopyyntöön vastannut Marjo Niskanen.

Hän on nainen, jonka varmasti kaikki Kallion ilmaisutaidon lukiota käyvät ja sen käyneet tuntevat. Koulun rakastettu keittäjä on sulattanut opiskelijoiden sydämiä siinä määrin, että nämä pitävät häneen yhteyttä vielä valmistumisensa jälkeenkin.

Tuorein esimerkki on tältä viikolta, kun vuonna 2018 Kallion lukiosta valmistunut opiskelija piipahti koululla – ja tietysti myös sen ruokalassa. 

– Hän toi minulle suklaalevyn ja kortin, Niskanen sanoo selvästi hymyillen.

– Välillä kuulen, että kun opiskelijat ovat olleet viettämässä iltaa, jossain vaiheessa on saattanut keittiön Marjokin nousta puheenaiheeksi, se on huvittavaa. Olen otettu, jos näin on, hän naurahtaa.

Keittiön Marjo sai kutsun Linnan juhliin

Sanapari ”keittiön Marjosta” on kiirinyt myös koulun ulkopuolelle – aina Presidentinlinnaan saakka. 

Kolmisen viikkoa sitten täydessä työtouhussa koulun ruokalassa häärinyt keittäjä hämmentyi, kun koulun rehtori ja vararehtori marssivat postivirkailijan kanssa päättäväisesti häntä kohti. 

– Sadasosasekunnin ajaksi säikähdin, että apua, mitä on tapahtunut. Mutta sitten näin rehtorien virnuilevat ja nauravat ilmeet, Niskanen muistelee absurdia tilannetta. 

Postivirkailija esittäytyi, näytti virkamerkkiään ja ojensi Niskaselle kirjekuoren. Kun Niskanen huomasi kirjekuoren olevan tasavallan presidentin Sauli Niinistön lähettämä, tunnekuohu otti hänessä vallan. 

– Minulla pääsi heti itku ja itkin tunnin sen jälkeen. En olisi voinut villeimmissä haaveissanikaan uskoa, että voisin saada kutsun, Niskanen sanoo ääni hieman väristen. 

– On ihan valtavan suuri kunnia, että presidenttipari on huomioinut minut näin. 

Hetki oli uskomaton, että Niskasella päiviä ennen kuin hän todella ymmärsi saaneensa kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Ja että kutsu oli osoitettu nimenomaan hänelle huomionosoituksena hänen ansioistaan.

– Olen vain oma itseni, en yritä olla mitään muuta. Siitä tykkäänkin – saan täällä Kallion lukiossa olla oma puhelias ja vitsaileva itseni. Ja ilmeisesti se on tuonut tämän kaiken, hän sanoo viitaten kutsuun.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sijaisuudesta tulikin kutsumusammatti

Legenda, koulun sydän, The Queen – näiksikin Niskasta on kuvailtu. Mutta kuka tämä nimenomainen arjen sankari ja rakastettu keittäjä oikein on?

Niskanen saattaa olla varsinkin monelle ravintola-alan ihmiselle tuttu nimi. Hänet nimittäin palkittiin Vuoden 2022 PRO-gaalassa sekä Ammattikeittiön työntekijä -sarjan PRO-palkinnolla että lehdistöraadin PRO-palkinnolla.

PRO on hyvin arvostettu tunnustuspalkinto horeca-alan ammattilaisille. 

Pääkaupunkiseudulle asettunut Niskanen on kotoisin Pihtiputaan pienestä kunnasta Keski-Suomesta. Täysi-ikäistyttyään hän otti ja lähti maamme pääkaupunkiin, Helsinkiin. 

Tuolloin nuori nainen oli saanut kaupungilta kahden kuukauden sijaisuuden, joka sittemmin on venynyt 20 vuoden työuraksi – ensin Töölön palvelutalossa ja vuodesta 2009 eteenpäin Kallion lukiossa. 

– Kallion lukioon tullessani tämä paikka tuntui heti tosi omalta ja kotoisalta. Minut otettiin täällä tosi hyvin vastaan, Niskanen muistelee.

Kallion lukiossa työyhteisö käsittää Niskasen mukaan koko koulun: olit sitten opettaja tai keittäjä, olet tärkeä osa kouluyhteisöä.

– Me emme ole vain jotain tyyppejä keittiössä.

”Historian suurin kisakatsomo”

Ja sitä Niskanen ei ole, vain joku tyyppi koulun keittiössä.

Opiskelijat lähestyvät häntä usein. Moni koulun opiskelija kokee Niskasen niin turvalliseksi ja luotettavaksi aikuiseksi, että avautuu hänelle hyvin henkilökohtaisista ja kipeistäkin asioista.

– Kyllä he välillä tulevat itkien luokseni kertomaan, kuinka kirjoitukset jännittää tai kuinka ei osaa sitä tai tätä ainetta. 

– On kiva, että he kokevat, että myös minä olen täällä koulussa yksi sellainen aikuinen, jolle voi tulla avautumaan, että ei tarvitse välttämättä mennä opon, kuraattorin tai psykologin luokse – olen myös käytettävissä.

Sijaisuudesta ammatiksi muuttunut työ tuntuukin Niskasesta kutsumusammatilta.

– Ihan sydäntä lämmittää, kun minusta on tullut näille nuorille tosi tärkeä täällä koulussa.

Ei siis ihme, että tiistai-iltana moni lukiolainen seuraa itsenäisyyspäivän vastaanottoa silmä tarkkana. 

– Opiskelijat ovat sanoneet, että pitävät kotikatsomoita kotisohvilla. Eräs opiskelija sanoi, että minulla on varmaan historian suurimmat kannatusjoukot kotisohvilla, hän naurahtaa.

– Se luo vähän painetta, mutta ei se mitään – on ihanaa, että opiskelijatkin ovat niin innoissaan tästä.

Etiketistä pidetään tiukasti kiinni

Ja innoissaan on myös kutsuttu itsekin. Upeiden puitteiden lisäksi Niskanen odottaa kaikkein eniten presidenttiparin tapaamista.  

Niskanen kertoo lukeneensa, että kättelyjonossa presidenttiparille ei saa jäädä jaarittelemaan turhuuksia. 

– Kättelen presidenttiparia ja aion pitäytyä etiketissä, eli esittäydyn, enkä ala muuta lörpöttämään.  

Niskasella on myös suuret odotuksen vastaanoton juoma- ja ruokatarjonnan suhteen, jo ammattinsakin puolesta. 

Tänä vuonna Presidentinlinnassa tarjoillaan muun muassa kotimaista kalaa ja riistaa. Makeita leivonnaisissa on kotimaisia marjoja.

Niskanen kuitenkin paljastaa, että vaikka hän vieraileekin ensimmäistä kertaa juhlavastaanotolla, hän on päässyt maistelemaan Linnan herkkuja aiempinakin vuosina.

Hänen entisessä työpaikassaan oli yhteyksiä Tarja Haloseen, silloiseen presidenttiin. Muutamana vuonna Halosen kaudella Linnan yli jääneet herkut löysivät tiensä Niskasen työyhteisön kahvipöytiin ja -tauoille. 

Mutta aikooko Niskanen maistaa Linnan kuuluisaa boolia?

– Kai sitä täytyy aavistus maistaa, vaikken olekaan alkoholin ystävä. Olen alkoholiton, mutta pieni siemaus täytyy ottaa sitä kuuluisaa boolia, jonka resepti on varjeltu salaisuus.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:43
Vietä itsenäisyyspäivää MTV:n seurassa kello 16.30 alkaen – katso, mitä kaikkea on luvassa!

Juhlalook on harkittu tarkasti yksityiskohtia myöten

Tämän vuoden itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on jo nurkan takana.

Voisi kuvitella, että valtakunnan ykkösjuhlat aiheuttavat valtavasti stressiä ensikertalaiselle. Vaan ei Niskaselle – ainakaan enää.

Kun hän oli kutsun aiheuttamasta alkujärkytyksestä selvinnyt, hän tiesi hyvin pian, mitä haluaisi pukea ylleen. Ja sitä ei olisi löytynyt kauppojen vaaterekeistä, vaan Niskanen päätyi toteuttamaan visionsa pukuompelijalla.

– Se on ollut tosi kiva projekti, Niskanen kehuu ompelijaansa. 

Jokainen yksityiskohta on tarkoin mietitty. Niskanen laittaa korviinsa hopeiset korvakorut, joita koristaa Kallion lukion logo. 

– Vaikka kutsu tuli minulle, tokihan minä lähden edustamaan myös kouluamme sekä julkista ruokapalvelu- ja ammattikeittiöalaa.

Koulu näkyy myös Niskasen juhlameikissä ja -kampauksessa.

– Ne tekee minulle yksi koulun opiskelijoista, se on piste i:n päälle. 

– Näin sen pitikin mennä. En voisi kuvitellakaan, että kukaan muu kuin Anna Larste tekisi meikkini ja kampaukseni – tämä sopii tähän tilaisuuteen hyvin.

Puhelun lopuksi sovimme Niskasen kanssa, että näemme itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa.

MTV Uutiset Live välittää juhlatunnelmia vastaanotolta kotisohville kello 19 alkaen. Juhlahumun keskellä haastattelemme juhlavieraita, myös Niskasta.

Juttua muokattu 4.12.2022 kello 13.01: Lisätty maininta arvostetuista PRO-palkinnoista, jotka Niskanen sai aiemmin tänä vuonna. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja