Parkinsonin tauti voi näkyä kävelyssä – pidä silmällä näitä oireita

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
KATSO MYÖS: Pelkäätkö muistisairautta? Videolla kerrotaan, millaisista oireista kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

Lepovapina on yksi Parkinsonin taudin avainoireista, mutta ei ainut. Hitaasti etenevään liikehäiriösairauteen liittyy myös yleisen liikkumisen hidastumista sekä lihasjäykkyyttä. Kävelyssä ilmenevät epäilyttävät oireet ovat syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Parkinsonin tauti alkaa tavallisimmin 50–70 vuoden iässä, mutta joskus jo aikaisemmin. Yli 60-vuotiaista keskimäärin 1 prosentti sairastaa Parkinsonia, kertoo Terveyskirjasto.

Parkinsonin tautiin liittyy kolme pääoiretta – lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja lihasjäykkyys – jotka alkavat hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa. Lievien muutosten havaitseminen esimerkiksi liikkumisessa voi edistää taudin varhaista diagnosointia.

Vuonna 2019 ilmestyneen tutkimuksen mukaan Parkinsonin taudin kehittymisvaiheen voi tunnistaa potilaan kävelyssä tapahtuvista muutoksista jo neljä vuotta ennen oireiden havaitsemista. Yhdysvaltalainen Best Life -lehti listasi neljä kävelyssä ilmenevää merkkiä, jotka voivat olla oireita sairaudesta.

Jos kävelemisensä huomaa muuttuneen seuraavilla tavoilla, kannattaa asiasta kertoa lääkärille. Varhainen diagnoosi ja hoito, kuten liikunta ja lääkitys, auttavat helpottamaan oireita.

1. Kävelytahti hidastuu

Hidasliikkeisyys eli bradykinesia voi käytännössä ilmetä esimerkiksi hidastuneena kävelytahtina, Johns Hopkins Medicine -yliopisto kertoo verkkosivuillaan.

Parkinsonin tauti voi aiheuttaa tunnetta lihasheikkoudesta. Sairastuneella on vaikeuksia suorittaa jatkuvia ja tiheästi toistuvia liikkeitä, mikä heijastuu hankaluuteen toteuttaa jaksottaista liikesuoritusta automaattisesti.

2. Askeleet lyhentyvät

Hidasliikkeisyys voi ilmetä myös siten, että otetut askeleet ovat aiottua lyhyempiä. Tämä voi johtaa loukkaantumisiin, jos ihminen esimerkiksi kompastuu tielleen tulevaan esteeseen, koska ei ottanut tarpeeksi suurta askelta törmäyksen välttämiseksi.

3. Käsi ei heilu kävellessä

Parkinsonin tautiin liittyvä lihasjäykkyys voi yhdessä hidasliikkeisyyden kanssa aiheuttaa sen, että kädet eivät heilahtele rennosti kävellessä.

Tutkimuksissa on havaittu, että Parkinsonin tauti voi myös tehdä käsien heilumisesta epäsymmetrisen eli toinen käsi heiluu merkittävästi toista vähemmän. Tällainen myötäliikkeen häviäminen toiselta puolelta on joillain ensimmäinen oire sairaudesta, kertoo Parkinsonliitto.

4. Jalat liimaantuvat lattiaan

Parkinsonin tauti voi oireilla myös kävelyn jähmettymisenä. Kun ihminen ottaa askeleen eteenpäin, hän tuntee yhtäkkiä kuin toinen jalka olisi liimattu kiinni lattiaan.

Jähmettyminen voi viivästyttää kävelyn alkamista jopa minuutilla, kertoo Suomen Parkinson-säätiö. Jähmettymisen jälkeiset ensiaskeleet ovat usein pieniä tepastelua lähes paikallaan. Lisäksi ilmiöön voi liittyä kaatumisia sekä tunnetta, että vartalo kulkee eteenpäin jalkoja nopeammin.

Tyypillisesti oire lisääntyy lähellä seinää tai kapeissa paikoissa ja kävely sujuu paremmin ulkona.

Artikkeli on uusinta syyskuulta 2021.

Poika joutui erikoisen toimenpiteen eteen – sai tilaisuuden operoida parkinsonin tautia sairastavan äitinsä 0:18
Videolla kerrotaan miehestä, joka sai tilaisuuden operoida Parkinsonin tautia sairastavan äitinsä.

Lue myös:

    Uusimmat