Tutkijoiden mukaan hengitys voi paljastaa Parkinsonin taudin

Parkinsonin taudin oireet 1:39
Näin Parkinsonin tauti tyypillisesti oireilee.

Amerikkalaistutkijoiden luoma, unenaikaista hengitystä tarkkaileva tekoäly voi auttaa Parkinsonin taudin varhaisessa tunnistamisessa.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus. Vapinan kaltaisten klassisten merkkien lisäksi sairauteen voi liittyä huonommin tunnettuja oireita, kuten hengitysvaikeuksia.

Yhdysvaltalaistutkijat uskovat, että hengityksen tarkkailu voi auttaa Parkinsonin taudin varhaisessa diagnosoinnissa. Nature Medicine -tiedelehdessä he esittelevät luomaansa tekoälyä, joka kykenee havaitsemaan Parkinsonin taudin ja sen etenemisen ihmisen unenaikaisesta hengityksestä.

– Joissain tutkimuksissa on selvinnyt, että hengitysoireet ilmaantuvat vuosia ennen motorisia oireita, minkä vuoksi hengityksen ominaisuudet ovat lupaava tapa punnita riskejä ennen Parkinson-diagnoosia, tutkimusta johtava Dina Katabi Massachusettsin teknillisestä korkeakoulusta (MIT) sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa tieteeseen ja teknologiaan keskittynyt New Atlas sekä terveyteen erikoistunut STAT.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, millaisia ovat Parkinsonin taudin tyypilliset oireet.

Tekoäly tunnisti Parkinsonin jopa ennen diagnoosia

Mallinnusta testattiin yli 7600 amerikkalaisella, joista reilut 750 sairasti Parkinsonia. Osallistujien hengitystä tarkkailtiin joko puettavan elektroniikan tai langattoman laitteen avulla. Ympäristöään lähettämiensä radiosignaalien avulla tarkkaileva laite ei vaadi fyysistä kontaktia mittauksen kohteena olevaan henkilöön.

Tekoäly tunnisti Parkinsonia sairastavat osallistujat 86 prosentin tarkkuudella jo yhden yön perusteella Jos laitteen antoi seurata unta 12 peräkkäisen yön ajan, nousi diagnoositarkkuus 95 prosenttiin. Aineiston perusteella tekoäly saattaa lisäksi kyetä ennustamaan Parkinsonin taudin jo ennen virallista diagnoosia.

Tekoäly myös kykeni yhdistämään toisiinsa hengityksessä tapahtuvat muutokset ja Parkinsonin taudin etenemisen. Tästä voisi olla hyötyä esimerkiksi syrjäseudulla asuvien potilaiden hoidossa ja uusien lääkehoitojen tutkimisessa.

Tekoäly lääkärinä

Lisää tutkimusta toki tarvitaan ennen kuin nyt esitellystä tekoälystä tulee virallinen diagnosointiväline.

Tekoälystä on toivottu apua muidenkin sairauksien tunnistamiseen ja hoitoon. Tekoälyn suorittamasta kielianalyysistä on esimerkki etsitty keinoa Alzheimerin taudin varhaiseen havaitsemiseen. Syöpäpotilaat voisivat sen sijaan hyötyä tekoälyn avulla kohdennetuista hoidoista.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miksi vinoutunut data voi vaarantaa ihmisten terveyden.

Syrjiikö data sukupuolen perusteella? 8:49
KATSO VIDEO: Syrjiikö data sukupuolen perusteella? Aiheesta keskusteltiin Uutisaamussa.

Lue myös:

    Uusimmat