Parkinsonin taudin oireisiin löytyi huomattava helpotus

Parkinsonin tautiin voi sairastua jo parikymppisenä – tällaiset ovat oireet 2:44
KATSO MYÖS VIDEO: Tällaisia ovat oireet varhain alkavassa Parkinsonin taudissa.

Parkinson-oireisiin löytyi huomattava helpotus tuoreessa tutkimuksessa.

Parkinsonin tautia sairastavien oireet lievittyvät merkittävästi uuden aivojen ultraäänihoidon avulla, tuore tutkimus osoittaa. Hoito ei vaadi leikkausta eikä nukutusta. Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Hoidossa käytetään erittäin tarkkaa ultraäänimenetelmää, jolla poltetaan ei-tahdonalaisiin liikkeisiin vaikuttavia hermosolurykelmiä aivojen linssitumakkeen mediaalisessa osassa (globus pallidus). Magneettikuvantamisen avulla lääkärit voivat ohjata ultraääntä koko toimenpiteen ajan.

Katso myös video: Jukka sairastui Parkinsonin tautiin parikymppisenä. Juttu jatkuu videon alla. 

Vakavasti sairastunut Jukka Saarela, 34, rakensi kerrostalohuoneistoon oman musiikkistudion 4:56
Diagnoosin saaminen kesti Jukalla kolme vuotta.

Oireet vähenivät huomattavasti jopa 70 prosentilla potilaista

Tutkimukseen osallistui 87 Parkinson-potilasta, joista 65 satunnaistettiin ultraäänihoitoon ja loput sai lumehoitoa. Potilaat eivät olleet saaneet riittävää apua Parkinson-lääkkeistä.

Jopa 70 prosentilla potilaista vapina, kävelyvaikeudet ja lihasjäykkyys vähenivät huomattavasti yhden ultraäänihoidon jälkeen. Lumeryhmäläisistä 30 prosenttia koki oireidensa lievittyneen. Hoitoon liittyi jonkin verran lieviä haittavaikutuksia, kuten pääkipua, huimausta, puheen sammaltamista, kävelyvaikeuksia ja pahoinvointia, mutta ne paranivat muutamassa päivässä tai viikossa.

Parkinsonin tauti on etenevä neurologinen sairaus, joka aiheuttaa muun muassa lepovapinaa, liikkeiden hidastumista ja jäykkyyttä. Parkinsonin tautia sairastaa noin 16 000 suomalaista.

Hyödyt nähtiin kolmen kuukauden kuluttua tehdyissä seurantatutkimuksissa ja kahdella kolmanneksella vielä vuoden kuluttua. Tutkijat aikovat seurata potilaita viiden vuoden ajan, jotta hoidon pitkäaikaisvaikutukset selviävät.

Parkinsonin tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta lääkitykset ja osalla myös aivoihin asennettava sähköstimulaattori hillitsevät oireita.

Nyt kehitetty ultraäänihoito ei sekään paranna sairautta, mutta jos se osoittautuu turvalliseksi ja tehokkaaksi myös lisätutkimuksissa, hoito voi tulevaisuudessa auttaa monia Parkinson-potilaita.

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat