Tutkijat löysivät kaksi uutta vaaranmerkkiä Parkinsonin taudista – oireita jopa 10 vuotta ennen diagnoosia

Parkinsonin taudin oireet 1:39
Katso video: Näin Parkinsonin taudin yleisimmät oireet ilmenevät.

Uusi brittitutkimus vihjaa, että kuulonalenema ja epilepsia voivat olla varhaisia merkkejä Parkinsonin taudista.

Parkinsonin tautiin liittyy kolme pääoiretta: lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja lihasjäykkyys. Uuden tutkimuksen mukaan sairaus voi ilmetä varhaisvaiheessaan myös aiemmin tuntemattomilla tavoilla: kuulon heikentymisenä sekä epilepsiana.

Lontoossa sijaitsevan Queen Maryn yliopiston tutkijoiden löydökset ilmestyivät JAMA Neurology -tiedelehdessä. Ne perustuvat yli miljoonan britin terveystietojen analyysiin.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten Parkinsonin taudin yleisimmät oireet ilmenevät!

Oireita jopa 10 vuotta ennen diagnoosia

Entuudestaan tunnetut Parkinsonin taudin oireet näkyivät sairastuneiden terveydessä useita vuosia ennen diagnoosia. Esimerkiksi vapinaa saattoi ilmetä jo 10 vuotta aiemmin, muistiongelmiakin 5 vuotta ennen taudin toteamista.

Erityisesti kuulonalenema erottui mahdollisten vaaranmerkkien joukosta, sillä sitä ei ole aiemmin yhdistetty Parkinsonin tautiin. Tutkimuksen mukaan sairastuneen kuulo saattaa alkaa heikentyä jopa viisi vuotta ennen diagnoosia.

Epilepsian on huomattu harvinaisissa tapauksissa voivan ilmetä samanaikaisesti Parkinsonin taudin kanssa, mutta yhteyttä ei ole pidetty kovin kiinteänä.

Vaikka tutkijat vahvistivat löydöksensä käyttämällä Ison-Britannian biopankista saatuja tietoja, tulisi havainnot varmistaa lisätutkimuksissa.

Diagnoosi perustuu pitkälti motorisiin oireisin

Tutkijat pitävät tärkeänä, että terveydenhuollossa oltaisiin tietoisia Parkinsonin taudin varhaisesta oirekuvasta. Kyseessä on parantumaton sairaus, jonka aikainen toteaminen voisi antaa paremmat mahdollisuudet estää tai hidastaa sen etenemistä.

Vaikka Parkinson on neurologinen liikehäiriösairaus, vaikuttaa tauti muuhunkin kuin näkyvään motoriikkaan, johon diagnosointi nykyään pitkälti pohjautuu. Suomen Parkinson-säätiö listaa taudin varsin varmoiksi ennakko-oireiksi unen aikaiset käytöshäiriöt, hajuaistin heikentymisen, ummetuksen ja masennuksen.

Pelkäätkö muistisairautta? Alla olevalla videolla kerrotaan, millaisista oireista kannattaisi hakeutua lääkäriin.

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
Katso video: Muistisairaudet pelottavat monia, mutta millaisista oireista pitäisi suunnata lääkäriin?

Lue myös:

    Uusimmat