Panun äiti on koronakaranteenissa hoivakodin osastolla, ihmettelee testauksen puutetta: "Sain surullisen tiedon, että kaikkien osaston asukkaiden oletetaan sairastuneen"

4:55
Panu Hälvän äiti on karanteenissa hoivakodin osastolla, josta löydettiin koronavirustartuntoja – omalle äidille ilmaantunut myös oireita: "Sitä osasi odottaa, mutta ei oman äidin kohdalla"

Helsingin Seniorisäätiön pyörittämässä Mariankodissa todettiin koronavirustartuntoja viime viikonloppuna. Yksi karanteeniin asetetun osaston asukkaista on Panu Hälvän äiti, jolla myös on nyt ilmennyt covid-19-taudin oireita. Poika ihmettelee, miksei henkilökuntaa tai asukkaita suostuttu testaamaan aiemmin.

Ainakin kahden Mariankodin asukkaan ja neljän henkilökunnan jäsenen on kerrottu sairastuneen ja koko kyseinen osasto joutui karanteeniin viime viikon lopulla.

Panu Hälvän hyvin iäkäs äiti on yksi näistä asukkaista, joka on eristettynä osastolle. Hänelle soitettiin osaston koronavirustartunnoista ensimmäisen kerran tämän viikon maanantaina. Ensimmäinen tunne oli epäusko.

– Sitä osasi odottaa, mutta ei oman äidin kohdalla, Hälvä sanoo.

Osastolla on 25 asukasta, ja sen lisäksi 18 henkilökunnan jäsentä on kotikaranteenissa. Nyt muutamaa päivää myöhemmin tilanne ei omaisen silmin näytä kovin paljoa valoisammalta.

– Tänään sain surullisen tiedon, että kaikkien osaston asukkaiden oletetaan sairastuneen. Äidillänikin on oireita. 

Testejä ei saatu kaikille asukkaille

Hoivakodin omasta toiminnasta tai tiedottamisesta kriisin aikana hänellä ei ole pahaa sanottavaa. Sen sijaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toiminta, tai oikeastaan toimimattomuus, saa osakseen kritiikkiä.

Hälvän mukaan viimeisin esimerkki nähtiin tänä viikonloppuna, kun hoivakodin työntekijät olivat ottaneet yhteyttä Husiin ja pyytäneet testejä koko osastolle. Mutta henkilökunnan mukaan sairaanhoitopiiri kieltäytyi testaamasta muita kuin selkeästi oireilevia henkilöitä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on aiemmin linjannut, ettei oireettomia testata.

Hälvä ei voi käsittää, miksi riskiryhmien kanssa työskenteleviä ei testata laajamittaisemmin, vaikka taudin tiedetään leviävän myös oireettomana.

Hoivakodista on kerrottu, että vasta tänään koko henkilökunta on saatu testattua. Osasto eristettiin tasan viikko sitten.

– Miksi näitä työntekijöitä, jotka ovat riskiryhmien kanssa tekemisissä, ei välittömästi testata? Sitä ei voi ymmärtää, Hälvä toteaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja