Kiuruveden hoivakodista traaginen esimerkki: Oireettoman asukkaan liikkuminen saattoi johtaa kahdeksan asukkaan kuolemaan – "Tulimme julkisuuteen, jotta oppisimme kaikki, mitä tämä virustaistelu on"

5:02
SuPerin puheenjohtaja kertoo hoivakoti Kalliosydämen tarinan videolla.

Attendon hoivakodissa Kiuruvedellä on kuollut kahdeksan ihmistä koronavirukseen. Attendon toimitusjohtaja kertoo, että koronavirus on todennäköisesti levinnyt asukkaan mukana hoivakotiin.

Eripuolella Suomea on viime aikoina todettu useita koronatartuntoja ja koronakuolemia hoivakodeissa. Attendon toimitusjohtaja Virpi Holmqvistsanoo, että ihan ensimmäiseksi hän haluaa välittää menehtyneiden omaisille viestin.

– Ihan aluksi haluan välittää lämpimän osanoton kaikille niille läheisille, jotka ovat menettäneet rakkaimpansa tämän virustaistelun keskellä.

– Olemme poikkeuksellisesti päättäneet tulla tämän Kallionsydämen hoivakodin tilanteesta julkisuuteen, jotta koko hoiva-ala ja kaikki me suomalaiset oppisimme mitä tämä virustaistelu on.

Kuka tahansa voi olla tartuttaja

Holmqvist muistuttaa, että kuka tahansa voi kantaa virusta tietämättään ja kuka tahansa voi olla tartuttaja.

– On välttämätöntä ruveta käyttämään suojavarusteita jokaisessa hoivakodissa. Ja toisaalta on lähdettävä tekemään myös laajoja testauksia, jotta viruksen kantajat löydetään.

Kallionsydämen hoivakoti on hyvä esimerkki siitä, miten salakavalasti tauti voi lähteä leviämään.

– Todennäköisesti tartunta on peräisin hyvin itsenäisesti liikkuvasta asiakkaasta, joka oli oireeton.

Asiakkaan oireiden ilmestyttyä hoivakodissa lähdettiin tekemää erilaisia toimenpiteitä. Muun muassa asiakkaiden liikkumista yhteisissä tiloissa pyrittiin vähentämään. Myös ruokailut on porrastettu. Ja tärkeimpänä se, että hoitajat alkoivat käyttämään suojavarusteita.

Vähitellen tauti alkoi leviämään hoivakodissa. Asiakkaita alettiin testaamaan ja siten positiiviset tapaukset tulivat ilmi.

Suojavarusteiden ennakoiva käyttö on ensiarvoisen tärkeää

Holmqvist painottaa, että suojavarusteiden käyttö ennakoivasti on ensiarvoisen tärkeää koronaviruksen leviämisen ehkäisemisessä. 

– Kallionsydämen hoivakodissa suojaimia päästiin käyttämään vasta kun oireita alkoi esiintymään. Ja se on tässä se suuri oppi. Meilläkin on tahtotilana, että kaikissa Attendon yksiköissä käytettäisiin koko ajan suojavarusteita.

Suojavarusteita Holmqvistin mukaan Kallionsydämessä nyt on.

– Tällä hetkellä suojavarusteita on jonkin verran, mutta varmistaaksemme niiden riittävyyden, emme ole laajentaneet suojavarusteiden käyttöä kaikkiin yksiköihin.

Toimitusjohtaja toivoo, että suojavarusteita saataisiin lisää, jotta niiden käyttöä voitaisiin laajentaa kaikkiin hoivakodin yksiköihin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja