Mainos

Oululainen Jouni on pelastanut jo kahden ihmisen hengen, viimeksi raahasi tajuttoman naapurinsa palavasta asunnosta – "Tärinä tulee jälkikäteen"

Oululainen Jouni Naisniemi on palkittu Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen Uroteko-palkinnolla tämän ansiokkaasta toiminnasta ja oman turvallisuuden vaarantamisesta tämän pelastaessa henkilön huoneistopalossa Oulussa.

Tapaus sattui syyskuun alussa, kun Naisniemi oli lähtemässä ulos kerrostaloasunnostaan. Astuttuaan ovestaan hän huomasi käytävän olevan täynnä savua ja lähti selvittämään savun lähdettä. Savu tuli asunnosta, jonka ovi oli avoinna.

– Vain käsi näkyi hervottomana ulko-ovesta. Uhri makasi siellä. Lähdin repimään häntä käytävään, ottaen välillä kontallani happea, kun savua oli jo napaan asti, hän kertoo MTV Uutisille toiminnasta savun täyttämässä käytävässä.

Saatuaan naapurinsa turvaan porraskäytävään ja hälytettyään muita asukkaita potkimalla näiden oviin, yritti yli 60-vuotias Naisniemi vielä palata asuntoon tarkastamaan tilanteen.

– Liekit löivät polttaen silmäripset ja hiukset. Löin oven kiinni. Minun osuuteni oli tehty.

Viedessään naapuriaan eteenpäin hän joutui huutamaan "kuin leijona" apua, kun paniikissa olleet naapurit vain juoksivat ohitse. Lopulta hän sai kantoapua muutamalta nuoremmalta mieheltä. Uhria kuljettaessa vastaan tulivat sitten palomiehet.

– He sanoivat siinä olleen toiminnan makua, Naisniemi kertoo.


Korosti ennalta varautumista

Naisniemi itse ajatelleensa itse, että teossa ei ollut mitään kummallista.

– Ihan normaali teko. Mitä nyt voi tehdä, kun on toisella hätä, hän toteaa.

Kuitenkin palkinnon saatuaan hän sanoo ymmärtävänsä, että teko on maininnan arvoinen, ja siitä voi olla ylpeä.

– Palomies sanoi, että vain pieni prosentti käyttäytyy kuin minä. Yleensä mennään vain pakoon, hän pohtii.

Naisniemi ei osaa sanoa, mikä pitää toiset henkilöt toimintakykyisinä hätätilanteissa, mutta saa toiset paniikkiin. Hän kuitenkin uskoo, että hänen kohdallaan taustalla on ollut tilanteiden pohtiminen etukäteen.

– Olen aikanaan reissannut paljon ja ollut tien päällä. Samalla olen käynyt mielessä läpi, mitä tehdä, jos jotain tapahtuu. Että tekee jotain, ei vain panikoi.

8:16

Joutunut tilanteisiin aiemminkin

Varautuminen on tullut tarpeeseen, sillä Naisniemi ei ollut ensimmäistä kertaa tilanteen keskellä. Eräänkin kerran seuramatkalla eräs vanhempi naisihminen lähes tukehtui kurkkuun juuttuneen evään takia. Kesti hetken ennen kun muut matkustajat tajusivat naisen tukehtuvan ilmeisesti leipäpalaan, jolloin Naisniemi ryhtyi toimeen.

– Otin sen mikä-ote-se-onkaan ja runttasin kaksi kertaa. Pala lensi pois ja hän pystyi hengittämään normaalisti, Naisniemi kuvailee Heimlichin otteena tunnetun hätäkeinon käyttöä.

Joitain vuosia sitten Naisniemi päätyi taas todistamaan pahaa auto-onnettomuutta. Paikalla ollut nuori mies oli mennyt hänen mukaansa täyteen shokkiin, jossa ei pystynyt toimimaan. Naisniemi sitten ohjeisti tätä esimerkiksi laittamaan virran pois autosta ja kertomaan hätäkeskukselle, millaiselle kalustolle on tarvetta. Paikalle sattunut lääkäri otti johdon, ja lopulta Naisniemi ohjasi liikennettä virkavallan tuloon asti.

MTV kertoi viime vuonna Vesasta, joka pelasti itselleen tuntemattomat naiset savuavasta autosta rikkomalla auton ikkunat potkuin ja nyrkiniskuin.

2:41

Toivoo muiden ottavan oppia

Vaikka itse tilanteessa Naisniemi pystyy toimimaan, ei tilanteita voi sivuuttaa olankohautuksella: jokin reaktio hätätilanteesta seuraa kuitenkin.

– Se tulee jälkikäteen tämä tärinä. Auto-onnettomuudessakin tuli vasta, kun näki kaiken olevan ok, hän kuvailee.

Naisniemi kuvailee nyt saadun huomionosoituksen tuntuvan hyvälle.

– Totta ihmeessä se lämmittää. Että on tosiaan tehnyt jotain oikein.

Vaikka eniten lämmittää palkinnossa se, että tietää pelastaneensa jonkun hengen, toivoo hän palkinnon antavan jotain enemmänkin.

– Toivon, että jos tämän tiedon levitessä myös siellä joku muukin osaisi toimia samalla tavalla. Että se se olisi jollekin esimerkkinä, kun jotain tapahtuu, hän toivoo.

Naisniemen toiminnasta kertoi aiemmin Kaleva.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.