Onko sinulla pahanhajuinen hengitys? Voit päästä vaivasta eroon näillä konsteilla!

Hampaan paikkaaminen ei paranna kariesta 2:20
Huolehdi myös hammashygieniasta. Hampaan paikkaaminen ei paranna kariesta.

Pahanhajuinen hengitys on ikävä vaiva, josta voi päästä eroon myös luonnollisin konstein, kertoo terveyteen erikoistunut uutissivusto Prevention

Moni saattaa railakkaan bileillan jälkeisenä aamuna kärsiä pahanhajuisesta hengityksestä, joka on ja pysyy raivokkaasta hampaiden harjaamisesta ja suuvedellä läträämisestä huolimatta. 

Vaikka hengityksen raikastamiseen on olemassa erilaisia tuotteita, iljettävästä hengityksestä voi saada raikkaamman myös luonnollisin keinoin.

Joogaa

Kehon uskotaan vapauttavan toksiinia nenän ja hengityselinten alueelle joogan avulla.

Panosta laadukkaaseen uneen

Kuorsaamisen ja suu auki nukkumisen on todettu lisäävän hengityksen pahaa hajua. Jos nukut yleensä selälläsi, kokeile nukkua kyljellään tai vatsallaan.

Jos käytät esimerkiksi uniapnealaitetta tai hampaiden hoitolaitteita öisin, pidä huoli niiden riittävästä hygieniasta.

Syö omenaa tai appelsiinia

Kuiturikkaat hedelmät ja kasvikset ovat hyväksi suun terveydelle, sillä niiden pureskelu auttaa pitämään hampaat puhtaina. Niissä oleva C-vitamiini auttaa myös tappamaan suun bakteereja.

Jauha jenkkiä

Purkanjauhaminen voi auttaa pitämään suun kosteana syljenerityksen lisääntyessä. Se estää happohyökkäykset ruokailun jälkeen ja pitää hengityksen raikkaana.

On kuitenkin todettu, että liiallinen purukumin syöminen on haitaksi – muista siis kohtuus!

Lopeta tupakanpoltto

Tupakkatuotteet lisäävät suussa olevien bakteerien määrää. Ne myös aiheuttavat erilaisia suun tulehduksia – jopa syöpiä.

Myös muilla päihteillä, kuten kannabiksella on vaikutusta suun terveyteen.

Juo tarpeeksi vettä

Vedenjuonnilla on todettu olevan monia hyviä terveysvaikutuksia. Vedenjuonti ylläpitää suun syljen tuotantoa, mikä myös ehkäisee pahanhajuista hengitystä. Kuiva suu voi näet olla yksi syy iljettävältä tuoksahtavaan hengitykseen.

Nauti viiniä

Journal of Agricultural and Food Chemistry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan maltillinen punaviinin nauttiminen voi ehkäistä suussa olevien bakteerien määrää.

Ananasmehua

Vaikka ananasmehun vaikutuksista ei olekaan olemassa tieteellistä näyttöä, anekdoottiset todisteet puhuvat ananasmehun puolesta.

Nauti lasillinen ananasmehua ruokailun jälkeen, ja huuhdo suu vielä vedellä.

Tee

Kahvi kannattaa vaihtaa vihreään tai mustaan teehen. Ne sisältävät polyfenoleja, jotka estävät suussa olevien bakteerien kasvua.

Yrtit

Joidenkin yrttien, kuten basilikan, mintun ja persiljan on todettu peittävän ikävää hajua.

Viinietikka

Viinietikka on etikkahappoa. Koska bakteerit eivät asu happamissa ympäristöissä, viinietikka ehkäisee bakteerien kasvua.

Lisää 2 ruokalusikallista viinietikkaa kupilliseen vettä. Kurlaile cocktaililla puolen minuutin ajan ja sylje viinietikkavesi pois.

Miksi hengitys haisee pahalta?

Alkoholi, lääkkeet, kahvi ja valkosipuli voivat muun muassa aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen, eli halitoosin.

Myös vähähiilihydraattisen ruokavalion ja ehkäisyvalmisteiden on todettu olevan yhteyksissä pahanhajuiseen hengitykseen. Duodecimin mukaan myös suun tulehdukset, kuten hammasmätä, saavat hengityksen pahanhajuiseksi.

Suussa on miljoonia bakteereja. Jos hampaidenhoito ei ole säännöllistä ja riittävää, bakteerit synnyttävät suussa pahanhajuisia rikkiyhdisteitä.

Asiantuntijoiden mielestä huono syyhygienia on suurin syy hengityksen krooniseen pahaan hajuun. Hengitys voi haiskahtaa vain siksi, että hammasvälien tai kielen hygieniasta ei huolehdita riittävästi. 

Pahanhajuista hengitystä voi ensisijaisesti välttää pitämällä huolta riittävästä suuhygieniasta sekä karsimalla ruokavaliosta tuotteet, jotka saavat hengityksen haisemaan. 

Sinkki

Sinkin on todettu ehkäisevän rikkipitoisten yhdisteiden määrää. Tutkimusten mukaan säännöllinen sinkkiliuosten käyttö on tehokas tapa vähentää pahanhajuista hengitystä.

Suuvesien ja muiden suun hoitotuotteiden vaikuttava aine on usein nimenomaan sinkki.

Fenkoli ja aniksen siemenet

Fenkolia on käytetty hengityksen raikastamiseen jo muinaisista ajoista lähtien. Fenkolissa on eteerisiä öljyjä, jotka antavat hengitykselle raikkaan tuoksun.

Kokeile ruokasoodaa

Ruokasooda, eli natriumbikarbonaatti neutralisoi suun happamuutta ja tappaa bakteereja.

Vinkki: Lisää lasilliseen vettä puoli teelusikallista ruokasoodaa. Anna soodan liueta noin puoli minuuttia ja nauti.

Käytä aloe veraa

Aloe vera on antibakteerinen tuote, joka torjuu hammasplakin tuotantoa. Huuhtele suu aamuin illoin aloe vera -mehulla, mutta sylje mehu pois – aloe veran vaikutus on näet laksatiivinen.   

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat