6 yllättävää syytä, joista pahanhajuinen hengitys voi myös johtua

Vaikka hyvä suuhygienia on tärkeä asia, aina sekään ei riitä pitämään suutasi raikkaana. Seuraavat asiat voivat olla syynä siihen, jos suusi paha haju yllättää sinut kerta toisensa jälkeen.

Onko sinullekin käynyt joskus niin, että vaikka olisit harjannut hampaasi kuinka huolellisesti tahansa, hengityksesi ei silti ole sieltä raikkaimmasta päästä? Jos näin on, seuraavat syyt voivat olla tunkkaisen hengityksesi taustalla. 

1. Et juo riittävästi vettä

Veden juomisesta on lukuisia hyötyjä niin iholle, ruoansulatukselle kuin keskittymiskyvyllekin, mutta näiden seikkojen lisäksi veden juominen on yksi helpoimmista keinoista välttää huonoa hengitystä. Suun kuivuminen ja syljen tuotannon vähentyminen saavat suussa elävät bakteerit lisääntymään, mikä puolestaan voi synnyttää pahanhajuista hengitystä.

Veden juominen auttaa pääsemään eroon pahanhajuisesta hengityksestä myös sen vuoksi, että vesi huuhtelee suutasi hampaiden harjausten välillä.

2. Jätät aterioita väliin

Myös paastoamisella tai liian pitkiksi venyneillä ateriaväleillä voi olla vaikutusta hengityksesi tunkkaiseen tuoksuun, sillä ilman säännöllistä syömistä tai juomista suusi syljentuotanto hidastuu. Syljentuotannon hidastuminen johtaa puolestaan siihen, että suussasi ja kielelläsi elävä bakteerit eivät huuhtoudu, vaan jäävät elämään suuhusi aiheuttaen hajuhaittoja.

3. Noudatat vähähiilihydraattista ruokavaliota

Vähähiilihydraattisen ruokavalion myötä muuttunutta hengitystä kutsutaan myös ketoosi-hengityksesi, ja se saa alkunsa muuttuneen energia-aineenvaihdunnan myötä. Kun elimistö alkaa käyttää energian lähteenään hiilihydraattien sijaan rasvoja ja valkuaisaineita, sivutuotteena syntyy ketoaineita. Nämä ketoaineet ovat niitä, jotka voivat saada hengityksesi haisemaan.

4. Käytät ehkäisyvalmisteita  

Erään selvityksen mukaan ehkäisypillerit saattavat muuttaa tapaa, jolla kehosi käsittelee suussasi eläviä bakteereja. Tämän lisäksi ehkäisypillerit saattavat aiheuttaa suun ja nenän kuivumista, jolla jo edellisten kohtien perusteella on huonoja vaikutuksia hengityksesi kannalta.

Nämä eivät kuitenkaan ole ainoita lääkkeitä, joilla voi olla vaikutusta hengitykseesi. Hammaslääkäri ja bakteriologi Harold Katzin mukaan jopa yli neljänsadan lääkkeen on todettu aiheuttavan suun kuivumista.

5. Olet ylipainoinen

Mitä enemmän painat, sitä pahempi hengityksesi on, väitti eräs vuonna 2007 tehty tutkimus. Myöhempien selvitysten mukaan ylipainon ja pahanhajuisen hengityksen yhteys voi johtua napostelusta ja jatkuvasta syömisestä, joka on tyypillistä ylipainoisille henkilöille.

6. Syöt liikaa purkkaa

Vaikka purukumin syöminen aterioiden jälkeen on hyvästä, liika on liikaa, sillä myös purukumin syöminen kuivattaa suutasi. Katz muistuttaa lisäksi, että purukumin syöminen ei korvaa hampaiden harjaamista eikä auta sinua pääsemään eroon hajuista.

Asiantuntija muistuttaa, että monet suuta raikastavat tuotteet sisältävät piilosokeria, joka puolestaan edistää suussa elävien bakteerien kasvua. Sokerittomien purukumien syömisellä voi puolestaan olla laksatiivisia vaikutuksia, mikä voi johtaa hieman toisenlaisten hajujen syntymiseen.  

Lähde: Cosmopolitan 

***

2:18

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja