Tästä syystä hengityksesi haisee pahalta aamuisin – ei johdu siitä, ettet ole pessyt hampaitasi kahdeksaan tuntiin

Tunkkaisesta aamuhengityksestä ei välttämättä ole mahdollista päästä kokonaan eroon, mutta sitä voi pyrkiä lievittämään. 

Aamusuukko on asia, joka tapahtuu vain elokuvissa. Vaikka aamuinen suudelma saattaakin näyttää mahtavalta isolla valkokankaalla, tosielämässä yksi asia estää tämän herkän hetken – nimittäin luotaantyöntävä aamuhengitys.

Moni saattaa ajatella pahanhajuisen aamuhengityksen johtuvan siitä, ettet ole harjannut hampaitasi kahdeksaan tuntiin, mutta kun asiaa miettii vähän tarkemmin, et taatusti harjaa tätä useammin hereillä ollessasikaan.

Hammasprotetiikkaan perehtyneen Mazen Natourin mukaan syljen tuotannolla on merkittävä rooli pahanhajuisen hengityksen syntymisessä. Hereillä ollessamme suuhumme erittyy sylkeä, joka huuhtelee suustamme hajua aiheuttavat bakteerit. Öisin syljentuotanto on huomattavasti vähäisempää, jonka seurauksena nämä hajua aiheuttavat bakteerit pääsevät kerääntymään suuhumme.

Yli puolet hajua aiheuttavista bakteereista elää kielellä

Jos kärsit kuivasta suusta, kärsit todennäköisemmin myös luotaantyöntävästä aamuhengityksestä. Suun kautta hengittäminen, kuorsaaminen ja jotkut lääkkeet kuivattavat suuta ja voivat näin ollen myös pahentaa aamuhengityksen hajua.

Suurimmassa osassa tapauksista pahanhajuisesta aamuhengityksestä ei tarvitse huolestua. Mutta jos hengityksesi on muuttunut yhtäkkiä huomattavasti aiempaa pahanhajuisemmaksi, Natour suosittelee kääntymään asiassa lääkärin puoleen.

Vaikka pahalta hajulta ei voi kokonaan välttyä, sitä voi pyrkiä lievittämään. Tätä varten Natour suosittelee harjaamaan iltaisin hampaat erittäin huolellisesti sekä käyttämään kielen puhdistinta, sillä yli puolet hajua tuottavista bakteereista kasvaa juuri kielellä.

***

2:18

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja