7 hämmästyttävää faktaa – näitä et tiennyt ananaksesta!

ananas
Shutterstock

Ananas on monipuolinen ja maukas hedelmä, joka sopii erinomaisesti niin grilliin kuin juomien valmistukseen. Sen lisäksi, että ananas on herkullista syötävää, sillä on monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. 

Katso videolta Aki Wahlmanin vinkit ananaksen käsittelyyn. 

Jokaisen ananasta rakastavan kannattaa painaa mieliin seuraavat ananaksen syömiseen liittyvät seikat. 

1) Pitkä viljelyaika

Moniin muihin hedelmiin verrattuna ananaksen kypsyminen vie kauan, noin 18–20 kuukautta. Tämän tiedon jälkeen sinun saattaa olla helpompi ymmärtää, miksi ananas on yksi hedelmätiskin kalleimmista tuotteista.

2) Auttaa vahvistamaan luita

Vaikka ananasta syödään pääasiassa maun vuoksi, tästä hedelmästä on sinulle enemmän hyötyä kuin ehkä uskoitkaan. Yksi annos, noin 165 grammaa ananasta, täyttää suuren osan päivittäisestä mangaanin tarpeesta.

Mangaani on hivenaine, jota tarvitaan vahvojen luiden, ruston ja sidekudoksen rakentamiseen. Yhdessä muiden hivenaineiden mangaanin uskotaan näyttelevän tärkeää roolia myös osteoporoosin ehkäisyssä.

3) Väri vaihtelee vihreästä punaiseen

Ananaksen väri voi vaihdella hyvinkin paljon aina vihreästä keltaiseen ja punaiseen. Toisin kuin moni luulee, värillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä ananaksen kypsyyden kanssa, vaan hedelmän väri riippuu pitkälti hedelmän alkuperästä.

Kaikille ananaksille yhteistä on kuitenkin se, että ne lakkaavat kypsymästä poimimisen jälkeen. Ananasta on siis turha pitää pöydällä päiviä siinä toivossa, että se muuttuisi makeammaksi.

4) Vahvistaa vastuskykyä ja parantaa ihon kuntoa

Ananas sisältää runsaasti C-vitamiinia, ja yhdestä annoksesta voit saada jopa 135 prosenttia päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta. Tämä vitamiini parantaa immuunijärjestelmää ja auttaa kehoa tuottamaan muun muassa ihon kunnolle ja verisuonten seinämien terveydelle tärkeää kollageenia.  

5) Raaka ananas = myrkyllinen

Yhdysvaltalaisen Purduen yliopiston tutkimuksen mukaan raa’an ananaksen syöminen tai raa’asta ananaksesta valmistetun mehun juominen on terveydelle haitallista. Tutkimuksen mukaan raa’at hedelmät ovat myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa ripulia ja oksentelua.

6) Ananassäilyke voi sopia myös allergisille

Tiesitkö, että ananaksen allergiaa aiheuttava ainesosa tuhoutuu kuumennettaessa tai vastaavassa käsittelyssä? Tuoreelle ananakselle allerginen saattaa siis hyvinkin pystyä juomaan ananasmehua ja nauttimaan ananasäilykkeitä.

7) Rentouttaa lihaksia ja on hyväksi vatsalle

Ananakset sisältävät runsaasti terveydelle hyödyllistä bromelaiini-entsyymiä, joka muun muassa helpottaa ruoansulatusta ja rentouttaa lihaksia. Tämä entsyymi tekee ananaksesta myös oivan tuotteen lihan marinoimiseen.

Lähteet: Expressen, Allergia

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja