Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

7 hämmästyttävää faktaa – näitä et tiennyt ananaksesta!

2:08Mistä tietää, että hedelmä on kypsä?
Julkaistu 27.07.2018 07:03

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Ananas on monipuolinen ja maukas hedelmä, joka sopii erinomaisesti niin grilliin kuin juomien valmistukseen. Sen lisäksi, että ananas on herkullista syötävää, sillä on monia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. 

Katso videolta Aki Wahlmanin vinkit ananaksen käsittelyyn. 

Jokaisen ananasta rakastavan kannattaa painaa mieliin seuraavat ananaksen syömiseen liittyvät seikat. 

1) Pitkä viljelyaika

Moniin muihin hedelmiin verrattuna ananaksen kypsyminen vie kauan, noin 18–20 kuukautta. Tämän tiedon jälkeen sinun saattaa olla helpompi ymmärtää, miksi ananas on yksi hedelmätiskin kalleimmista tuotteista.

2) Auttaa vahvistamaan luita

Vaikka ananasta syödään pääasiassa maun vuoksi, tästä hedelmästä on sinulle enemmän hyötyä kuin ehkä uskoitkaan. Yksi annos, noin 165 grammaa ananasta, täyttää suuren osan päivittäisestä mangaanin tarpeesta.

LUE MYÖS: Sannin upea ananaskakku hurmaa veikeällä ulkonäöllään: "Päivän piristyskakku iästä riippumatta" 

Mangaani on hivenaine, jota tarvitaan vahvojen luiden, ruston ja sidekudoksen rakentamiseen. Yhdessä muiden hivenaineiden mangaanin uskotaan näyttelevän tärkeää roolia myös osteoporoosin ehkäisyssä.


3) Väri vaihtelee vihreästä punaiseen

Ananaksen väri voi vaihdella hyvinkin paljon aina vihreästä keltaiseen ja punaiseen. Toisin kuin moni luulee, värillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä ananaksen kypsyyden kanssa, vaan hedelmän väri riippuu pitkälti hedelmän alkuperästä.

ananakset ananasAnanaksen väri ei kerro mitään hedelmän kypsyydestä.Shutterstock

Kaikille ananaksille yhteistä on kuitenkin se, että ne lakkaavat kypsymästä poimimisen jälkeen. Ananasta on siis turha pitää pöydällä päiviä siinä toivossa, että se muuttuisi makeammaksi.

4) Vahvistaa vastuskykyä ja parantaa ihon kuntoa

Ananas sisältää runsaasti C-vitamiinia, ja yhdestä annoksesta voit saada jopa 135 prosenttia päivittäisestä C-vitamiinin tarpeesta. Tämä vitamiini parantaa immuunijärjestelmää ja auttaa kehoa tuottamaan muun muassa ihon kunnolle ja verisuonten seinämien terveydelle tärkeää kollageenia.  

LUE MYÖS: Suojaa sairauksilta ja kirkastaa ihoa – juotko jo tätä maailman terveellisintä teelajiketta? 

5) Raaka ananas = myrkyllinen

Yhdysvaltalaisen Purduen yliopiston tutkimuksen mukaan raa’an ananaksen syöminen tai raa’asta ananaksesta valmistetun mehun juominen on terveydelle haitallista. Tutkimuksen mukaan raa’at hedelmät ovat myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa ripulia ja oksentelua.

6) Ananassäilyke voi sopia myös allergisille

shutterstock_558779857Ananasrenkaat voivat sopia myös niille, jotka eivät pysty tuoretta hedelmää nauttimaan.Shutterstock

Tiesitkö, että ananaksen allergiaa aiheuttava ainesosa tuhoutuu kuumennettaessa tai vastaavassa käsittelyssä? Tuoreelle ananakselle allerginen saattaa siis hyvinkin pystyä juomaan ananasmehua ja nauttimaan ananasäilykkeitä.

7) Rentouttaa lihaksia ja on hyväksi vatsalle

Ananakset sisältävät runsaasti terveydelle hyödyllistä bromelaiini-entsyymiä, joka muun muassa helpottaa ruoansulatusta ja rentouttaa lihaksia. Tämä entsyymi tekee ananaksesta myös oivan tuotteen lihan marinoimiseen.

Lähteet: Expressen, Allergia

Lisää aiheesta:

Miksi ananas kirvelee suussa? Syy saattaa hätkähdyttää – taipuvainen "ihmissyöntiin"Syötkö banaanit aina kypsinä? Ei kannattaisi: Haitallista terveydelle!5 herkullista hedelmää ja vihannesta, joita jokaisen kannattaisi syödä enemmän – huikeat terveyshyödyt!Yhdeksän hedelmää ja vihannesta, joiden kuoriminen kannattaa lopettaa – välittömästi! Enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa! Kuusi yllättävää ruokaa, jotka auttavat torjumaan flunssan – lisää nämä ruokavalioosi ja pysy terveenä11 ruokaa, joita ravitsemusterapeutit syövät lähes päivittäin – ja joita sinunkin pitäisi
HedelmätMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Hedelmät
  • 11.11.18:49
    Ruoka

    Mitä uutta Suomi syö ja viljelee vuonna 2050? Tutkija vastaa

  • 11.11.06:49
    Ruoka

    Terveyspommit, joita kannattaa nyt napata ostoskoriin – Henri Alén ylistää: "Mielettömiä"

  • 10.9.17:02
    Ruoka

    Mistä tietää, että omena on kypsä?

  • 10.8.17:33
    Ruoka

    Syötkö jo? Tätä hedelmää ehdotetaan uudeksi superruoaksi

  • 2.8.09:54
    Ruokaniksit

    Oletko hoksannut tehdä näin klementiinille? Täydellinen kesäherkku syntyy vaivatta