Viisi yllättävää syytä, jotka lisäävät aivoinfarktin riskiä

Lukuisat eri tutkimukset ovat osoittaneet, että aivoinfarktin riski voi kohota vaarattomilta tuntuvien elämäntapojen seurauksena.

Aivoinfarktiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 24 000 henkilöä, joista viidesosa on työikäisiä, kertoo Terveyskirjasto. Yleisin syy aivoinfarktiin on aivovaltimon veritulppa, jonka syynä on tavallisesti valtimon kovettumatauti. Riski aivoinfarktiin voi kasvaa myös muiden tekijöiden seurauksena, muistuttaa Reader’s Digest.

1. Kevytlimonadit

Vaikka havainnollisessa tutkimuksessa ei pystytty osoittamaan syy-seuraus-suhdetta ligh-limujen ja verisuonitautien välillä, on samanlaisia tuloksia saatu ennenkin.

2. Flunssa

Alkuvuonna julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan myös flunssan tapaiset sairaudet lisäävät riskiä aivoinfarktiin. Tutkimuksessa havaittiin, että flunssan tapaisten tautien sairastamisen jälkeisinä kahtena viikkona aivoinfarktin todennäköisyys kasvoi lähes 40 prosentilla ja kohonnut riski säilyi jopa vuoden ajan. Samanlaisia tuloksia hengityselimistön infektioiden ja aivoinfarktien yhteydestä on saatu myös pienemmissä tutkimuksissa.

Syy flunssan jälkeiseen kohonneeseen aivoinfarktin riskiin voi olla elimistössä jylläävä tulehdus.

3. Ylityöt

The Lancet -tiedelehdessä vuonna 2015 julkaistu suomalaistutkimus osoitti, että ylipitkiä päiviä töissä tekevillä henkilöillä on kohonnut aivoinfarktin riski. Vähintään 55 tunnin työviikkoa tekevillä oli kolmanneksen suurempi riski aivoinfarktiin kuin 35–40 tuntia viikossa työskentelevillä.

Pitkät työpäivät voivat aiheuttaa stressiä ja lisätä sepelvaltimotaudin riskiä sekä altistaa liialliselle alkoholinkäytölle, mikä selittänee ylitöiden ja kohonneen aivoinfarktin riskin yhteyttä.

4. Melusaaste

Melusaaste voi nostaa stressihormonien tasoa elimistössä, millä on vakavia vaikutuksia ihmisen elimistölle. Melusaasteelta voi suojautua käyttämällä kuulosuojaimia.

5. Huono hammashygienia

Hampaiden kiinnityskudoksen tulehdus eli parodontiitti voi suurentaa riskiä sairastua aivoinfarktiin, osoittaa vuonna 2018 Stroke-lehdessä julkaistu tutkimus. Aivoinfarktin ja parodontiitin yhteys selittyy todennäköisesti sairauden aiheuttamalla tulehdustilalla.

Parodontiitti kehittyy tavallisesti aikuisiällä ja suurimmassa riskissä ovat tupakoitsijat, kertoi professori Eija Könönen Turun hammaslääketieteen laitokselta vuonna 2012. Muita parodontiitin riskitekijöitä ovat esimerkiksi huono suuhygienia sekä diabetes.

Lue myös:

    Uusimmat