Onko läheiselläsi Alzheimer? Luo kotiin hyvät olosuhteet

Jo pienillä muutoksilla voi helpottaa Alzheimer-potilaan arkea. Vaaralliset esineet tulee poistaa näkyvistä ja liikkumisesta tehdä helppoa.

Grandparents.com listasi kymmenen ohjetta, jotka voivat auttaa luomaan Alzheimeria sairastavan läheisesi kodista turvallisen ja hyvän elää.

Siivoa sotkut

Hamstraako läheisesi tavaraa? Auta häntä pitämään huoli siitä, ettei turhia tavaroita pääse kertymään nurkkiin.

Siivoa Alzheimer-potilaan kaapit ja heitä kaikki tarpeeton pois. Jos henkilön dementia ja Alzheimer pahenee, on hyvä hankkiutua eroon tavaroista, jotka saattavat olla vaarallisia.

Selkeytä säilytyspaikkoja

Älä aseta monta esinettä samaan laatikostoon tai kaappiin, vaan laita mieluummin muutamia esineitä useisiin säilytyspaikkoihin.

Älä vaihda huonekalujen järjestystä

Huonekalujen järjestystä ei tulisi muuttaa, jotta koti pysyy mahdollisimman samanlaisena ja tuttuna potilaalle.

Pidä usein käytetyt esineet helposti saatavilla

Laita usein käytetyt esineet esille esimerkiksi avonaisiin hyllyihin, jolloin ne on helppo huomata.

Harkitse peilien poistamista

Peilailu Alzheimerin alkuvaiheessa voi olla potilaalle jopa hyväksi, mutta taudin pitkittyessä peileistä saattaa olla haittaa.

Alzheimerin myöhemmissä vaiheissa henkilö ei välttämättä tunnista itseään enää peilistä. Tämä saattaa hätäännyttää potilaan.

Tarkista sisustus

Poista tai verhoile uudelleen huonekalut, joiden printit voivat muistuttaa Alzheimerista kärsivää esineistä tai esimerkiksi hyönteisistä. Myös tapetin kuviointiin kannattaa kiinnittää samalla tavalla huomiota.

Kiinnitä huomiota valaistukseen

Valaistuksen tulisi olla koko kodissa kirkas, tasainen ja lämminsävytteinen.

Luo visuaalisia vihjeitä

Näkö heikkenee monella iän karttuessa, mutta Alzheimer voi huonontaa sitä entisestään. Kirkkaat värit ja kontrasti auttavat erottamaan esineitä taustasta. Esimerkiksi värikkäät kulhot voivat viestiä siitä, että niiden sisällä on ruokaa.

Pidä tärkeistä papereista huolta

Pidä tärkeät asiakirjat ja laskut helposti löydettävissä, jos satut tarvitsemaan niitä.

Mieti, missä Alzheimerista kärsivä läheinen voi liikkua

Jos läheisesi vaeltelusta on tullut ongelma, harkitse tiettyjen ovien lukitsemista, kuten sellaisten, jotka johtavat pois kodin alueelta. Esimerkiksi varaston oven sulkeminen on suotavaa, sillä siellä voi olla vaarallisiakin esineitä.

Mistä Alzheimerin taudin voi tunnistaa? Studio55.fi-lähetyksessä aiheesta puhui elokuussa 2015 yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall.

25:04

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja