Onko kumin polttamisessa mitään järkeä? Asiantuntijalta täystyrmäys "ressukoille"

Kysy Liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja muut liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Kysymys: Onko kumin polttamisesta mitään hyötyä?

Vastaajana Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Vastaus: Kuten käsijarrukäännöksenkin osalta, myös kuminpoltosta keksin ainoastaan haittoja, jotka ovat havaittavissa myös seuraavista uutisotsikoista:

  • Kuminpolttoa Luulajassa – ei mennyt ihan niinkuin Strömsössä? (Ilta-Sanomat)
  • Mopopoika poltti kumia huolella – tiehen tuli vahinkoja (MTV)
  • Kumin polttaminen bensa-automaatilla vei kortin (Yle)
  • Mies suditti Corvetteaan – törmäsi puuhun (Iltalehti)
  • Camaron kumin poltto päättyi nolosti (Uusi Suomi)

Auton tekniikka on kovilla

Renkaiden kulumisen ja siitä seuraavien riskien lisäksi myös auto joutuu koville. Alustan nivelet ja erityisesti voimansiirtolinja rasittuvat todella paljon – samoin moottori. Kun moottoria huudatetaan lähes paikallaan, ilman ajoviiman jäähdyttävää vaikutusta, ovat ylikuumenemisen vaara ja siitä seuraava moottorivaurio tai jopa moottorin syttymisriski ilmeisiä. 

Kadu mieluummin etu- kuin jälkikäteen

Usein kumia näkee poltettavan erilaisissa harrastajien kokoontumisissa. Paikalla on paljon ajoneuvoja ja ihmisiä. Valitettavan usein joukosta löytyy joku ressukka, joka haluaa kiinnittää ihmisten huomion itseensä ja autoonsa aloittamalla armottoman vingutuksen.

Mustien donitsien piirtäjältä on tällaisessa tilanteessa harkintakyky pettänyt pahasti. Mitä, jos asfaltin pinnalla on pienen pieni kivi, jonka sutiva rengas lennättää ilmaan? Se voi osua toiseen, huolella maalattuun harrasteautoon. Tästä selviää rahalla – ja sitähän renkaanpolttajalla on.

Aivan yhtä hyvin samainen kivi voi lentää harrasteautoja isänsä kanssa katsomaan tulleen viisivuotiaan pikkupojan silmään. Oma näkemykseni on, ettei sellaista rahasummaa, jolla korvattaisiin lapsen menettämä näkökyky, löydy yhdenkään ihmisen taskusta.

Olisiko siis syytä ajatella asioita jo etukäteen? Miltä tuntuu elää tällaisen painolastin kanssa?

Sinkoilevien kivien lisäksi vaaraa aiheuttavat myös yllättävät lipsahdukset. Kun suditettaessa renkaan alta menetetään sen pituussuuntainen pito, menetetään samalla myös sivuttaispito. Näin auton perä liikkuu äärettömän helposti sivusuunnassa, mikäli kuljettaja tekee pienenkin virhearvion tai -liikkeen. Väenpaljouden keskellä näihin virheisiin ei ole varaa.

Savua, melua ja mielipahaa

Sudittaminen aiheuttaa myös ympäristöön savua, melua ja mielipahaa. Kun näitä kaikkia kolmea on kylvetty ympärille riittävästi, toimintaan tullaan puuttumaan ja se kielletään kyseisellä paikalla. Näin mukava harrastajien tapahtuma saatetaan joutua lopettamaan tai siirtämään toisaalle pelkästään yhden ihmisen hölmöilyn vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat