Olympiapäätös vihlaisi, saako Antti Ruuskasen ura jatkoa? – "Kiire loppui nyt"

Antti Ruuskasella ei ole 36-vuotiaana keihäänheittäjänä löpöä enää määräänsä enempää tankissa. Ilmassa leijuu koronaviruksen aiheuttaman myllerryksen jälkeen kysymys: jatkuuko ura vielä? Pielaveden konkari avasi ajatuksiaan nykyisestä ja tulevasta C Moren Urheilusuorassa.

Tokion olympialaiset siirtyivät vuodella eteenpäin ensi kesään. Pariisin EM-kisat puolestaan peruttiin.

– Olympialaiset olivat kauden päätavoite. Osasin arvailla, että myös EM-kisat perutaan. Alkuunsa tuntui aika haikealta ja raskaalta, mutta ihan selvät ja järkevät päätökset oli, Ruuskanen tuumi Antero Mertarannan haastattelussa.

– Epävarmuus on kuitenkin suuri myös ensi vuotta ajatellen. Tulevatko ne (olympia)kisat ja miten korona vaikuttaa? Paljon on kysymysmerkkejä.

Ruuskanen oli ladannut tähän vuoteen paljon. Tokio 2020 kimmelsi pitkään mielessä.

– Riossa laitettiin kovat tavoitteet, että Tokiossa oltaisiin kunnossa. Pistettiin olkapäätä ja polvea kuntoon. Oltaisiin oltu hyvässä iskussa.

– Kun olympialaiset peruuntuivat tältä vuodelta, kiire loppui nyt.

”Liikutaan ennätystasolla”

Ruuskanen ei kuitenkaan vielä hautaa uraansa. Vaikka hän jäi viime syksynä Dohan MM-kisoissa karsintaan, vuosi jätti kuitenkin positiivisia ajatuksia pankkiin.

Ruuskanen kokee olleensa jo pitkään fyysisesti kunnossa, jossa pystyisi kiskomaan pitkiä, 90-metrisiäkin kaaria, mutta tekninen osaaminen oli jäänyt vajaaksi. Ruuskanen on kuitenkin saanut vietyä tekniikkaansa eteenpäin vuonna 2018 valmentajakseen tulleen Jyrki Blomin kanssa.

– Ollaan paneuduttu ennen kaikkea siihen, että heiton lopussa saataisiin oikealta jalalta tukijalalle tuloa nopeammaksi ja sitä kautta saataisiin keihääseen korkeutta. Kyllä se on hyvin mennyt eteenpäin.

Ruuskasen ennätys on 88,98 vuodelta 2015. Konkari arvioi, että se voisi olla kuitenkin lyötävissä.

– Liikutaan ennätystasolla. Viime kaudella viikkoa ennen Dohan MM-kisoja oli paras viimeistelyleiri, mitä on ollut MM:eihin. Ihmeellisyyksiä tapahtui ja tuli floppaaminen MM-kisoissa. Urheilu on kuitenkin herkkää asiaa. Kokenut heittäjä kun on kyseessä, paljon voi tapahtua muutamassa viikossa.

Ruuskanen riuhtaisi viime vuonna parhaimmillaan 85,15, mutta kokee heinäkuussa Lapinlahden Motonet GP:ssä polveen tullen tällin vaikuttaneen koko loppukauteen.

– Viime kaudella olin ennätyskunnossa, mitä testitulokset ja tekninen osaaminenkin oli harjoituksissa. Ei saatu tulosta ihan sinne lukemille, mihin olisi ollut mahdollisuuksia.

Ruuskanen haluaa uransa jatkosta päättääkseen nähdä, mihin keihäs tänä vuonna lentää, jos kisoja päästään käymään.

– Syksyllä katsellaan ja tuumitaan, onko vielä mahdollisuuksia taistella maailman huipulla ja onko mies terveenä. Silloin tehdään lopulliset johtopäätökset, onko oikeasti mahdollisuksia taistella pikkupojan unelmasta eli olympiakullasta. Syksyllä tiedetään, mikä on Ruuskasen pojan kunto.

Ruuskanen kertoo ylälaidan videolla myös, miten koronavirustilanne on vaikuttanut hänen harjoitteluunsa.

C Moren Urheilusuora maanantaista perjantaihin klo 19.30.

Lue myös:

    Uusimmat