Antti Ruuskanen maalailee Suomen keihäsmiehille upeaa EM-iltaa – jakaa kolmikolle hilpeän neuvon: "Se auttoi minua monesti"

Oliver Helander sujautti linimenttiä väärään paikkaan: "Siinä oli muutama hetki ei-niin-kiva olla" 1:56
Näin Oliver Helander kommentoi tiistaista EM-karsintasuoritustaan.

Keihäänheiton olympiahopeamitalisti, Euroopan mestari ja EM-pronssimitalisti Antti Ruuskanen odottaa Oliver Helanderin taistelevan keskiviikon keihäsfinaalissa EM-kullasta.

Yleisurheilun EM-kisat huipentuvat suomalaisittain kisojen päätöspäivänä keskiviikkona, kun luvassa on keihäänheiton finaali. Finaalissa nähdään kolme suomalaista, kun karsinnasta kisaan tiensä selvittivät Oliver Helander, Toni Keränen ja Lassi Etelätalo.

Entinen huippuheittäjä Antti Ruuskanen odottaa kaikkien suomalaisten heittävän kilpailussa täydet kuusi heittokierrosta.

– Kolme suomalaista on kahdeksan joukossa – ainakin toivotaan näin. Mahdollisuudet siihen on. Suomalaisilla on mitaliin mahdollisuus. Silloin se on hyvin mennyt, kun yksi mitali tulee ja kahdeksan joukossa on kolme suomalaista. Siinä on hyvä tavoite, Ruuskanen ennakoi MTV Urheilulle.

Suurimmiksi ennakkosuosikeiksi Ruuskanen nostaa yli 88 metriä tällä kaudella kiskaisseet Tshekin Jakub Vadlejchin ja Saksan Julian Weberin. Kaksikon takaa löytyy kuitenkin vahvoja haastajia Helander etu nenässä. 

– Suurinta ennakkosuosikin viittaa kantavat Weber ja Vadlejch. Kyllähän siinä muilla on nälkä ja halu voittaa. Suomalaiset ovat siinä. Mukavasti on kolmella suomalaisella potentiaalia heittää pitkälle. Mikäs sen parempi kuin EM-finaalissa saada se kauden paras livautettua. Sitä kautta voi olla hyviäkin sijoituksia luvassa, Ruuskanen vihjaa.

Helander on esiintynyt tällä kaudella väkevästi. Suomalaistähti paiskoi keihäänsä karsinnassa 84,35 metriin ja jäi vain kahdeksan senttiä kauden parhaasta heitostaan.

Ruuskanen odottaa Helanderilta EM-finaalissa vähintäänkin yhtä kovaa suoritusta.

– Kyllähän sieltä varmaan ainakin se 84 tulee. Toivotaan, että siihen tulee se kauden paras ja hyvä onnistuminen. Siinä on mahdollisuus jopa Euroopan mestaruuteenkin. Tärkeintä varmasti on, että saa finaaliin hyvän startin ja kierros kierrokselta pistää tehoja lisää, niin Oliverilta voi tulla pitkäkin heitto, Ruuskanen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Helander ei itse ollut kovinkaan tyytyväinen karsintaheittoonsa, mutta metrejä tuli siitäkin huolimatta ilahduttavan paljon. Ruuskanen teki Helanderin heitosta saman huomion siitä, ettei se ollut suomalaistähden mittapuulla onnistunut teknisesti. 

Kun tekniikkakin osuu vielä kohdilleen, voi Helanderilta odottaa vielä kovaakin laakia.

– Teknisesti se karsintaheitto ei Oliverin ihan parhaimpia ollut. Kyllä siellä varastossa on paljon metrejä. Tehoja on tullut paljon lisää. Toivotaan, että käden liike on optimaalinen keihääseen, ettei lähde vasten vartta ja sitä kautta syö paljon metrejä pois. Potentiaalia Oliverilla on, Ruuskanen analysoi.

Myös Keränen ilahdutti keihäskarsinnassa. Suomalainen heitti karsintarajan puhki ja lähelle omaa ennätystään, joten odotusarvot illan finaaliin ovat lupaavat. 

Vaikka Etelätalo ei karsinnassa vielä häikäissytkään, on kokenut heittäjä uransa aikana osoittanut olevansa arvokisafinaaleissa parhaimmillaan.

– Kaikkihan tietää, että Etelätalon Lassi on kova arvokisakilpailija ja ylipäätään kova kilpailija. Lassikin haluaa varmasti olla kukkona tunkiolla. Keräseltä hyvä karsinta ja itseluottamusta varmasti tuli. Kyllä sieltä odotettavissa on vähintäänkin samanlaista kaarta. Makea tilanne suomalaisilla keihäsmiehillä, Ruuskanen myhäilee.

Kaverille leukailu auttaa

Ruuskanen tuli oman kilpauransa aikana tunnetuksi kovana arvokisasuorittajana ja palkintokaappiin kertyi lopulta yksi olympiahopea, yksi EM-kulta ja yksi EM-pronssi. Ruuskasen vuoden 2016 EM-kisojen pronssin jälkeen vain Lassi Etelätalo on pystynyt tuomaan keihään arvokisamitalin Suomeen.

Mutta mikä teki Ruuskasesta niin kovan arvokisakilpailijan? Miten Ruuskanen keskittyi omaan suoritukseensa muiden urheilijoiden seassa?

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

No huumorin avulla tietenkin. Leppoisa pielaveteläinen piti kisojen aikana yhtä suomalaisten kanssa, eikä keskinäisiltä kuittailuilta vältytty. 

– Itse ei hirveästi seuraillut (muita). Teron (Pitkämäki) ja muidenkin suomalaisten kanssa tuli jutusteltua ja keljuiltua, että jos tekeminen oli vähän laimeaa, niin kyllä sai toista vähän ärsytettyä. Ainakin itseäni se auttoi monesti ja sitä kautta intoutui siinä hommassa, Ruuskanen naurahtaa.

Kaikki eivät finaalin aikana kuitenkaan rupattele keskenään, vaan monet keskittyvät visusti omaan suoritukseensa. Ruuskanen painottaa, että vitsailulla ja jutustelulla on myös rajansa.

– Jokaisen pitää valmistautua ja olla kisapaikalla omalla tyylillään. Siinä ei passaa ruveta liikaa soppakerhoja pitämään. Keskittyminen voi mennä olennaisesta pois, Ruuskanen painottaa.

Moninkertainen arvokisamitalisti antaa myös neuvon illan suomalaiskolmikolle. Keskittyminen täytyy pitää omassa tekemisessä, eikä antaa muiden suorituksille painoarvoa.

– Toivoisi, etteivät kaverit seuraa liikaa muiden heittoja. Kun näkee, että kaveri vetäisee pitkän kaaren, niin se voi olla, että se vähän masentaa ja on omasta suorituksesta pois. Keskittyy omaan suoritukseen ja vähän leukailee kaverille pilke silmäkulmassa. Silloin liian kova puristus jää pois ja yleensä onnistumisia tulee, Ruuskanen myhäilee.

Lue myös:

    Uusimmat