Oletko matkustanut näissä minimaissa?

Kääpiövaltiolla tarkoitetaan maita, joiden väliluku tai pinta-ala on tavallista pienempi. Miltä kuulostaisi lomamatka näihin erikoisiin maihin?

Andorra

Tämä Ranskan ja Espanjan väliin jäävä kääpiövaltio tarjoaa turisteille Pyreneiden vuoriston parhaat hiihto- ja laskettelumahdollisuudet. Viime vuosina maa on investoinut vuoristokahviloihin ja -ravintoloihin, tuolihisseihin sekä lumikoneisiin. Kun lumi sulaa, kesäaktiviteetit alkavat Ordinossa ja sen lähialueilla. Alue tarjoaa matkaajille upeita vaellusreittejä helpoista poluista aina vaativampiin päivän kestäviin patikointeihin, jotka sijoittuvat ruhtinaskunnan korkeammille ja kaukaisemmille alueille.

Andorraa halkoo keskuslaakso, johon suurin osa asutuksestakin sijoittuu. Vuoristoisesta maasta löytyy myös pieniä vuoristojärviä.

Monaco

Maailman toiseksi pienin valtio Monaco, tämä alle kahteen neliökilometriin mahtuva pienikokoinen ruhtinaskunta, on täysivaltainen valtio omine lippuineen, kansallispäivineen, suuntanumeroineen sekä perinteisine murteineen. Monacon virallinen kieli on Ranska. Monaco ei myöskään kuulu Euroopan Unioniin, mutta läheisten Ranskan-suhteidensa vuoksi sieltä maista toiseen meno ei vaadi rajamuodollisuuksia.

Monaco on tunnettu myös ylellisestä Monte Carlen kasinostaan, Formula 1 Grand Prix -kisastaan sekä kuuluisasta Grimaldin ruhtinasperheestä. Lilliputtivaltio on myös yksi maailman turvallisimmista maista: sen hoidetut kadut ja loisteliaat puistot ovat erittäin turvallisia valvovien poliisien sekä valvontakameroiden ansiosta.

Nauru

Pinta-alaltaan sekä väestömäärältään maailman pieni tasavalta Nauru oli aikoinaan rikas maa ja suuri fosfaatintuottaja. Vuonna 1901 löydetyn suunnattoman fosfaattiesiintymän jälkeen se lähes sadan vuoden ajan toimitti Australiaan runsain mitoin apulannoitetta.

Naurun saari ei ole matkailijalle se helpoin paikka matkustaa. Pääsy saarelle riippuu liikennöinnistä, säästä sekä maahantuloviranomaisista. Fosfaattikaivosten sulkemisen jälkeen hotellit, ravintolat ja vuokra-autot ovat huvenneet minimiin. Useimmat vieraat ovat poliitikkoja, diplomaatteja tai kehitystyöntekijöitä. Taloudellisesta synkkyydestä huolimatta trooppinen saari tarjoaa matkaajalle edelleen väläyksiä menneestä loistostaan: villi valtameri, merilinnut sekä vihreät sisämaan kalliot.

San Marino

Yli 600 metriä pitkän kivenmöhkäleen päälle asettunut 61 neliökilometrin kokoinen San Marino on Euroopan kolmanneksi pienin valtio. Se sijaitsee Pohjois-Italiassa, Italian ympäröimänä. San Marino on matkaajien suosiossa: vuosittain useat kipuavat jyrkän reitin maan historialliseen keskustaan. Valtion keskustan kadut ovat täynnä matkamuistokojuja ja monet kiireiset ravintolat tarjoavat turistilaumoille ruokaa.

Jos haluat kokea San Marinon hiljaisena, vieraile siellä arkiviikon aikana, ja mieluummin talvella. Vanha kaupunki on tuolloin miellyttävä ja näkymät loistavat.

St. Kitt and Nevis

Saint Kitts ja Nevis eli Saint Christopherin ja Nevisin federaatio on kahdesta pienestä tuliperäisestä Karibianmeren saaresta muodostunut valtio Väli-Amerikassa.

Eteläiseltä suunnalta löytyvät saarten parhaat rannat. Ne ovat kiehtoneet sekä turistijoukkoja sekä saarten kehittäjiä. Frigate Bay -alueen ympäristö on täynnä rantalomakohteita ja loma-osakehuoneistoja. Suurin osa saarista koostuu kukkuloita nuolevista hylätyistä sokeriruokoniityistä, plantaaseista sekä uneliaista pikkukylistä. Pohjoisessa sijaitsee myös UNESCO:n maailmanperintökohde Brimstone Hillin linnoitus.

Liechtenstein

25 kilometriä pitkä ja 6 kilometriä leveä minivaltio Liechtenstein on kooltaan vain hieman suurempi kuin Manhattan. Pienuudestaan huolimatta maasta löytyy matkaajan koettavaksi lukuisia patikointi- ja pyöräilyreittejä, jotka tarjoavat upeita näkymiä ja kokemuksia: jyrkkiä kallioita, erikoisia kyliä, ystävällisiä paikallisia sekä viehättäviä vihreitä metsiä.

Singapore

Kun minivaltio Singaporen ehkä maineeltaan hieman tylsää pintaa raaputtaa, alta löytyy erikoinen sekoitus kiinalaista, malesialaista, intialaista sekä länsimaalaista kulttuuria. Sekoitus on kaikkea muuta kuin tylsä. Maan siistit junat kulkevat kyllä ajallaan, liikenneruuhkat ovat olemattomia ja ihmiset näyttävät putipuhtailta, mutta kukapa saasteita ja kaaosta tarvitsisikaan?

Singaporelainen ruoka on omaa luokkaansa matkailijalle. Aasialaisia herkkuja pääsee maistamaan useinkin kukkarolle sopivaan hintaan. Tuhlailijoille Singapore tarjoaa myös Kaakkois-Aasian parhaat shoppailumahdollisuudet, tyylikkäitä ravintoloita sekä ylellisiä hotelleja. Maassa voi myös harrastaa ulkoilma-aktiviteetteja oikein hieksi asti: kokeile kävelyä, pyöräilyä tai vesiurheilulajeja. jos haluat irrottautua urbaanista maisemasta, suuntaa saaren keskiosiin ihailemaan lehtimetsiä ja niiden apina-asukkeja.

Kuvat: Colourbox.com

Lähteet: Lonely Planet, Wikipedia

Tutustu MTV3.fi:n uuteen Lifestyle-sivustoon, josta löydät kaikki uusimmat Lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja