Oletko aloittamassa uutta suhdetta? Tämä on pahin moka, jonka voit tehdä

Tech Insider -lehden mukaan yksi suuri moka voi pilata uuden suhteen

Tapasit hänet bileissä. Sitten menitte kahville, leffaan – ja nyt olette parisuhteessa. Miten tästä eteenpäin?

Tech Insider -lehden mukaan yksi suuri moka voi pilata uuden suhteen: kumppania ei saa rinnastaa vanhempaan.

Lehden neuvot perustuvat parisuhdekirjailija Neil Straussin kirjaan.

Kokemus vanhemman kanssa määrittää, millaista ihmissuhdetta ihminen hakee?

Strauss usko, että ihminen ihastuu kumppaniin, joka muistuttaa häntä hänen omista vanhemmistaan – sekä hyvässä että pahassa. Koska ihminen kokee rakkautta ensimmäistä kertaa vanhempiensa kautta, tämä kokemus määrittää, millaista ihmissuhdetta ja rakkautta hän hakee myöhemmin. Teorian mukaan ihastut siis etäisiin miehiin, jos isäsi ei ollut koskaan paikalla ja käytettävissä.

Strauss itse tajusi vasta terapiassa, että kohtelee naisia samalla tavalla kuin hänen äitinsä kohteli häntä. Straussin äitisuhde oli ongelmallinen, ja myöhemmällä iällä Strauss ei esimerkiksi uskonut yksiavioiseen liittoon.

Jokaisella meistä on tuttu, ystävä tai sukulainen, joka valikoi jatkuvasti samanlaisia kumppaneita. Yksi vetää puoleensa renttuja, toinen haluaa hoivata ja korjata muita. Straussin mukaan ihminen, joka haluaa muiden ”korjaavan” itsensä, joutui lapsuudessaan toimimaan korjaajana vanhemmalleen.

Miten tästä eteenpäin?

Tilanteen voi korjata tunnistamalla omat toimintamallinsa ja tunnustamalla ne.

Strauss esimerkiksi nousi puolustuskannalle, kun sai vaimoltaan noottia myöhässä olemisesta. Ennen kuin hän kutsui vaimoaan nalkuttajaksi, Strauss pysähtyi miettimään tilannetta; hän tajusi, että vaimon sanat olivat totta, ja että hän itse todella oli myöhässä.

Vihaisen viestin sijaan Strauss pyysi anteeksi, ja tilanne laukesi.

Avain muutokseen onkin Straussin mukaan itsetutkiskelu ja jatkuva omien toimien kyseenalaistaminen. Jos siis koet halua ärähtää kumppanillesi, kysy itseltäsi "miksi haluan sanoa kumppanilleni näin" ja "miksi tunnen tätä tunnetta".

Avioituminenkin voi olla riski:


Lue myös:

    Uusimmat