Oletko aina myöhässä? 9 tapaa, jotka kannattaa omaksua

Jos käyt jatkuvaa taistelua kellon kanssa, kannattaa yrittää omaksua tapoja ihmisiltä, jotka eivät myöhästele koskaan.

Jotkut ihmiset juoksevat joka tapaamiseen pahoitellen myöhästumistään, toiset eivät myöhästele koskaan. Vaikka saattaa vaikuttaa siltä, että krooninen myöhästely on vain epäkohteliasta, ajankäyttö voi todellisuudessa olla vaikeampaa kuin, miltä se näyttää. Joskus myöhästelyyn voi olla psykologinenkin syy.

Niitä ihmisiä, jotka eivät koskaan myöhästele, yhdistävät tietyt tavat. Vaikka sinä kuuluisit myöhästelijöiden joukkoon, voit omaksua nämä tavat ja muuttua siksi ihmiseksi, joka tulee töihin ajoissa ja saa projektit valmiiksi silloin, kun pitää.

Nämä tavat ovat yhteisiä ihmisille, jotka hallitsevat ajankäyttönsä eivätkä myöhästele:

1. Kun on aika nousta, he nousevat

Herätessä on päivän ensimmäinen mahdollisuus vitkastella. Painatpa sitten torkkunappia ja nukahdat uudelleen tai vahingossa painat herätyksen pois ja heräät puoli tuntia myöhemmin paniikissa, sängystä ylös nousemisen kanssa on liiankin helppo kuluttaa aikaa. Kokeile tätä helppoa vinkkiä: laita herätyskello tai puhelimesi pois käden ulottuvilta. Kun joudut nousemaan sängystä sammuttaaksesi herätyksen, on sinun paljon helpompi jäädä sille tielle eikä kömpiä takaisin sänkyyn.

2. He suunnittelevat aamiaisen jo päivällisellä

Kaikilla on aamuisin kiire, se saattaa olla jopa päivän kiireisin hetki. Organisoidut, täsmälliset ihmiset osaavat kuitenkin suunnitella aamunsa jo nukkumaan mennessä. Avaimet ovat valmiina oven lähettyvillä, kahvipannu valmiiksi täytetty ja aamupala ja lounas pakattu valmiiksi. Moni miettii asunsakin jo edellisenä iltana. Säästät aikaa, kun sinun ei tarvitse etsiä avaimia ja valmistaa aamupalaa. Näin pääset myös ajoissa lähtemään.

3. He saavat tehtävät valmiiksi ajoissa

Usein myöhästelevät ihmiset aloittavat jo uutta projektia edellisenkin ollessa kesken. Ajastaan tietoiset ihmiset puolestaan osaavat suunnitella hoidettavat tehtävät oikein ja ymmärtävät, kuinka paljon niihin kuluu aikaa. Kun kysyt itseltäsi, kauanko tähän tehtävään menee aikaa, jo ennen kuin aloitat, huomaat, että sinun on helpompi saada tehtävä hoidettua loppuun.

4. He tunnistavat ongelmakohdat ja korjaavat ne

Jos joudut joka aamu juoksemaan takaisin sisään hakemaan unohtuneen laturin, pidä ylimääräistä laturia töissä tai autossa. Jos joudut aina aamuisin etsimään avaimia, opettele pitämään ne oven lähettyvillä. Kun tunnistat, mitä pitää tehdä pystyäksesi olemaan täsmällinen, olet jo voiton puolella.

5. He nauttivat vapaa-ajasta

Myöhästely voi johtua myös odottamisen pelosta tai siitä, että pelkää, ettei olekaan mitään tekemistä, kertoo Time Management from the Inside Out -kirjan kirjoittanut Julie Morgenstern. Alati myöhästelevät ihmiset saattavatkin alitajunnassaan pitää huolta siitä, että he ovat liikkellä koko ajan – odottelu ja istuskelu ahdistaa. Morgenstern suosittelee kuitenkin käyttämään tällaiset hetket joihinkin yksinkertaisiin hommiin, kuten sähköpostien läpikäymiseen tai kirjan lukemiseen. Kun tehtävälistallasi on koko ajan jotain pieniä hommia, sinusta tuntuu kuin saisit jatkuvasti jotain aikaiseksi.

6. He eivät sorru viime hetken viivästyksiin

Harvoin kuulet ajankäyttönsä hallitsevan ihmisen sanovan, että pitäisi hoitaa vielä yksi asia ennen lähtöä. Tällainen ex tempore -teko voi nimittäin johtaa suurempaankin myöhästymiseen, kun hoidat yhden sähköpostin sijaan koko saapuneet-kansion. Harjoittele sitä, että tunnistat, kun olet keksimässä itsellesi turhia viivästyksiä ja taistele niitä vastaan.

7. Heidän kalenterissaan on tyhjää tilaa

Onko sinunkin toimistossasi töissä nainen, joka on aina ajoissa ja silti hänen hiuksensa ovat jatkuvasti kuin suoraan kampaajan käsittelystä tulleet? Jos vilkaiset hänen kalenteriaan, huomaat ehkä siellä tyhjiä kohtia – taukoja tapaamisten välillä. Tällaiset hetket ovat tärkeitä, sillä ne mahdollistavat yllättävien asioiden hoitamisen ilman, että koko päivän aikataulu kärsii. Kokeile järjestää tällaiset vapaat hetket kalenterista ainakin aamulle ja iltapäivälle, jotta saat tehtyä asioita tehtävälistaltasi ja voit ottaa käsittelyyn yllättäviä ongelmia.

8. He osaavat laskea

Ajankäyttönsä hallitsevat ihmiset taitavat suunnittelun. He saattavatkin suunnitella tarkkaan koko päivänsä – ehkä jopa minuutilleen. Tiedätkö sinä, kauanko kulutat aikaa hississä, autolle kävelyssä tai vaikka ruuhkassa? Jos sinäkin haluat opetella pois myöhästelystä, kokeile tätä: ota kolmen päivän ajan aikaa rutiinihommistasi. Katso, kauanko kulutat aikaa sängystä ylös nousemisen ja ulos lähdön välissä ja kauanko työmatkasi kestää. Pian sinäkin osaat hallita ajankäyttösi paremmin.

9. He tietävät, milloin he pystyvät parhaimpaansa

Ajankäyttönsä hallitsevat ihmiset tietävät, milloin on paras hetki tehdä tietyt tehtävät. Jos tiedät olevasi terävimmilläsi heti aamusta, tee silloin kaikki tärkeimmät työtehtävät. Kun suunnittelet päiväsi niin, että pystyt tekemään aina parhaimpasi, et uppoudu tuijottamaan kissavideoita aivojesi toipuessa kokousrytäkästä.

Lähde: Real Simple

Lue myös:

    Uusimmat