Olet kuullut hyggestä, mutta entä niksen? Toimettomana maleksimisesta voi olla yllättävää hyötyä!

Oletko kuullut niksenistä? Käytännössä niksen voisi tarkoittaa esimerkiksi ikkunasta ulos tuijottamista!

Tanskalaisen hyggen konsepti on monelle jo tuttu, mutta oletko kuullut niksenistä? Hollantilainen termi tarkoittaa suomeksi "ei minkään tekemistä". Treehugger-sivuston mukaan sana voidaan käsittää myös lorvimisena, tai jonkin asian tekemisenä ilman syytä.

Niksenin ideana on muistuttaa, että tekemättömyyden hetket ovat itsessään arvokkaita. Käytännössä niksen voisi tarkoittaa esimerkiksi ikkunasta ulos tuijottamista, sitä, että makaa sängyssä toimettomana tai jopa katselee, miten maali kuivuu.

– Sisäinen äänemme sanoo jatkuvasti "tee jotakin hyödyllistä". Itsellesi, perheellesi, maailmalle... Joten on vaikeaa tehdä niksen, stressiä ja loppuunpalamista vastaan taistelevan CRS Centrum -keskuksen kouluttaja Carolien Hamming kommentoi Woolly-lehdelle.

Toimettomana maleksiminen voi kuulostaa tylsältä, mutta siitä on luovuuden kannalta hyötyä.

Brittitutkimuksessa kaksi ihmisryhmää teki luovaa tehtävää, mutta toinen ryhmistä joutui ennen tätä suorittamanaan tylsän tehtävän. Tylsä tehtävä auttoi suorittamaan haasteen tuotteliaammin.

Töissä keskittymiskyky alkaa heiketä jo tunnin yhtäjaksoisen työskentelyn jälkeen, joten tyhjä tauko voi todella parantaa elämää – ja työtehoa! Aivot toimivat luontaisesti sykleissä: ne haluavat olla käytössä noin tunnin, jonka jälkeen ne haluavat noin vartin tauon. Paras tapa välttää uupumusta tai harhautumista epäoleellisiin asioihin onkin jäsentää työpäivä tarkasti.

Muita elämänparannusideoita:

 1. Lagom: ruotsalainen idea elämästä kohtuudessa
 2. Döstädning: ruotsalainen kuolemansiivous
 3. Konmari: maailman valloittanut siivouskonsepti
 4. Friluftsliv: ruotsalainen idea ulkoilmaelämän iloista
 5. Gezelligheid: Hollantilaisten vastine hyggelle, sisältää ulkoilua ja rakkaiden kanssa oleilua 
 6. Ikigai: japanilainen termi, jota väitetään onnellisuuden salaisuudeksi

***

 

0:39

Lue myös

  Uusimmat

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja