Suurin osa ajatuksistasi on merkityksettömiä – näin saat lisää keskittymiskykyä

Rasmus Hougaard on hänet tavanneiden mielestä ”keskittymiskyvyn mestari”. Hougaardin mukaan olemme kaikki syntyneet erilaisten keskittymistason kanssa. Mieltä voi kuitenkin treenata.

"Ajattele elämää pelinä, jossa pidät viittä palloa ilmassa yhtä aikaa. Nämä viisi palloa ovat työ, perhe, terveys, ystävät ja onnellisuus. Huomaat pian, että työsi on kumipallo; jos pudotat sen, se pomppaa takaisin käteesi. Toiset neljä palloa ovat sen sijaan lasisia. Jos pudotat jonkin niistä, se murtuu, rikkoutuu tai tuhoutuu ikuisesti."
– Brian Dyson, entinen Coca-Colan toimitusjohtaja

Rasmus Hougaard on harjoittanut ja opettanut mindfulnessia suuryrityksissä jo 1990-luvulla; hän on vetänyt yli 1500 kurssia aiheen tiimoilta ja on toinen Tilaa ajatella - Tehosta työtäsi mindfulnessin avulla -teoksen kirjoittajista. Nykyisin mies johtaa omaa globaalia organisaatiota, joka tuo mindfulnessia suuryrityksiin.

Rasmus Hougaard on hänet tavanneiden mielestä ”keskittymiskyvyn mestari”, kustantamosta kerrotaan. Lausahdus yllättää Hougaardin.

– Jos ihmiset sanovat minua kaikista keskittymiskykyisimmäksi heidän tapaamakseen ihmiseksi, se voi kertoa paljon muista ihmisistä, joita he tapaavat, mies pohtii nauraen.

Sitten hän vakavoituu. Tottahan se on: Hougaard on nykyisin paljon keskittymiskykyisempi kuin vuosia sitten. Syy on mindfulness.

– Päivittäinen harjoittaminen on kokemukseni mukaan tuonut kyvyn keskittyä ja olla hyvin läsnä niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa olen tai töissä, Hougaard kuvaa.

"Kun pohdit mennyttä elämääsi, ajatteletko koskaan töihisi liittyviä kokouksia? Se ei ole todennäköistä. Sen sijaan todennäköisesti ajattelet hetkiä, jotka olet viettänyt itsellesi tärkeimpien ihmisten kanssa."

Hougaardin yritys Potential Project on kouluttanut esimerkiksi Googlen, Ikean, Nokian ja American Expressin henkilöitä laadukkaampaan työntekoon. 

Hänellä on omien sanojensa mukaan hyvin kiireinen työ. Kelläpä ei nykyaikana olisi? Mies pitää mindfulnessia ratkaisuna moniin ongelmiin.

– Se ei ole hopealuoti, joka ratkaisisi kaiken, mutta se sallii meidän olla enemmän läsnä ja keskittyneempiä, läsnä siinä, mitä teemme. Tämä yksin ratkaisee paljon ongelmiamme, koska osa ongelmaa on, että elämme maailmassa, joka on täynnä häiriöitä.

Millaisella rutiinilla Hougaardista sitten tuli se porukan keskittynein ihminen?

Hän herää hyvissä ajoin ennen perhettään ja istuu 45 minuuttia mindfulnessia harjoittaen. Seuraavaksi Hougaard venyttelee, joogaa tai harrastaa muuta liikuntaa. Työpäivän aikana mies pitää yhden tai kaksi viiden minuutin mindfulness-taukoa, ja jatkaa harjoittamista illalla.

Jos paikallaan kököttäminen ja hengityksen tarkkailu tuntuvat tylsiltä, et ole yksin. Hougaardin mukaan olemme kaikki syntyneet erilaisten keskittymistason kanssa. Toisille keskittyminen todella vain on helpompaa.

Keskittyminen tapahtuu aivoissa otsan takana, otsalohkossa. Hougaardin mukaan on fakta, että voimme treenata keskittymistä: joidenkin tutkimusten mukaan mindfulnessin päivittäinen treenaaminen kehittää myös keskittymistä.

Rationaalinen, älyllinen ja looginen ajattelu tapahtuvat aivokuorella, joka on Hougaardin Tilaa ajatella - Tehosta työtäsi mindfulnessin avulla -teoksen mukaan myös tietoisen mielen koti. Kun ihminen on läsnä, hänen etuotsalohkonsa on hyvin aktiivinen. 


"Jos asetat tavoitteeksi yksinkertaisesti 'harjoitan mindfulnessia joka päivä', alitajuntasi ei ehkä saavuta viestiä. Mitä se tarkoittaa? Kuinka monta minuuttia? Missä? Milloin? Miten? Saman tavoitteen määrittely selkeämmin parantaa menestyksen mahdollisuuksia huomattavasti: Harjoitan mindfulnessia heti herättyäni olohuoneen sohvalla 10 minuutin ajan ja seuraan kirjan toisessa luvussa keskittymisen terävöittämiseksi esiteltyjä ohjeita."

Mindfulnesissa ei voi olla huono. Ainakaan sen treenaamisessa.

– Treenaamista voi harrastaa kuka tahansa. Kyse ei ole täydellisyydestä, mielen hiljaisuudesta tai siitä, ettei ajatuksia olisi. Meillä kaikilla on ajatuksia, minullakin on ajatuksia koko ajan mielessäni. Mindfulnessin tarkoitus on se, ettet jää kiinni ajatuksiin, et anna niiden viedä sinua mennessään. Et usko, että ne ovat totuus, Hougaard sanoo.

– Opit ottamaan etäisyyttä itsesi ja ajatustesi välille. Suurin osa ajatuksistamme on toistoa. Merkityksettömiä. Ne tekevät meistä hämmentyneitä, tunteellisia ja pilaavat keskittymiskyvyn.


Lisää keskittymistä – kokeile vaikka tätä!

  1. Istu tuolilla mukavasti, jalat maassa, selkä suorana ja ryhdikkäänä. Aseta kädet syliin, rentouta niskasi. Pidä silmät kiinni.
  2. Kiinnitä huomiosi hengitykseen. Pane merkille, miten vatsasi laajenee hengittäessäsi sisään ja supistuu hengittäessäsi ulos. Voit myös tarkkailla, miltä hengitys tuntuu sieraimissasi.
  3. Anna hengityksen tarkkailun olla vaivatonta. Sinun ei tarvitse hengittää syvään tai hitaasti, manipuloida tai muuttaa hengitystäsi tai ylipäätään osallistua siihen millään tavoin.
  4. Hengitä sisään. Hengitä ulos. Kun olet päässyt ulos hengittämisen loppuun, laske mielessäsi lyhyesti ja ytimekkäästi ”yksi”. Hengitä taas sisään ja ulos ja laske ”kaksi”. Jatka samaan tapaan, kunnes pääset kymmeneen. Laske sen jälkeen takaperin kymmenestä yhteen. Toista.
  5. Jos huomiokykysi herpaantuu ja laskeminen menee pieleen, älä murehdi. Aloita uudelleen ykkösestä.
  6. Kun huomaat häiriötekijänä toimivan ajatuksen, äänen tai aistimuksen, tarkastele, luoko se jännitystä kehossasi. Yritä päästää irti jännityksestä parhaasi mukaan. Tunnusta, että olet joutunut häiriötekijän valtaan. Kyseessä ei ole maailmanloppu.
  7. Keskity uudelleen hengitykseen. Täysi huomiosi voi olla vain yhdessä paikassa kerrallaan.

Kursivoidut kohdat ja mindfulness-harjoitus ovat lainauksia teoksesta Tilaa ajatella - Tehosta työtäsi mindfulnessin avulla (PS-kustannus)

Lue myös:

    Uusimmat