Oireettomat mikroverenvuodot aivoissa yhteydessä muistin heikentymiseen

Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot heikkenevät nopeammin henkilöillä, joiden aivoissa on pieniä mikroverenvuotoja. Mikroverenvuodot, jotka ovat oireettomia ja havaitaan vain aivokuvauksissa, on aiemminkin yhdistetty muun muassa dementiaan.

JAMA Neurology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin mikroverenvuotojen vaikutuksia terveiden yli 45-vuotiaiden kognitiivisiin mielentoimintoihin ja dementiariskiin. Tutkijoilla oli käytössään magneettikuvaustiedot 3 300 osallistujan aivoista vuosilta 2005–2011. Seuranta kesti vuoteen 2013.

Osallistujat, joiden aivoissa oli jälkiä vähintään neljästä mikroverenvuodosta, pärjäsivät neurokognitiivisissa testeissä muita heikommin. Analyysin perusteella heidän muistinsa heikkeni seurannan aikana enemmän. Lisäksi heillä heikkenivät monet muut kognitiiviset mielentoiminnot, kuten tiedonkäsittelyyn ja motorisiin toimintoihin liittyvät taidot.

Myös dementiadiagnoosit olivat noin kaksi kertaa todennäköisempiä osallistujilla, joiden aivoissa oli vähintään neljä mikroverenvuotoa. Dementiaan sairastui 72 osallistujaa keskimäärin viiden vuoden seurannan aikana.

Mikroverenvuodot on yhdistetty dementiariskiin aikaisemminkin. Ne liittyvät myös suurentuneeseen vaaraan sairastua vakavampiin aivoverenkiertohäiriöihin. Tutkimuksista on tosin vaikea päätellä, miltä osin sairastumisriskit ja heikentymät johtuvat mikroverenvuodoista ja miltä osin riskitekijöistä, jotka altistavat sekä mikroverenvuodoille että sairastumisille.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mistä tunnistaa Alzheimerin taudin?

Studio55.fi-ohjelmassa vieraili yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall.

Mistä tunnistaa alzheimerin tauti? 25:04

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja