OAJ:n Luukkainen: "Tiedossani ei ole mitään, mikä voisi estää lakon" – näillä kolmella tavalla lakko vaikuttaa arkeen tiistaista alkaen

Koulut ja päiväkodit lakkoon tiistaista lähtien – OAJ:n Luukkainen:"Toivomme, että lukuvuosi saadaan normaalisti päätökseen" 8:49
Koulut ja päiväkodit lakkoon tiistaista lähtien – OAJ:n Luukkainen: "Toivomme, että lukuvuosi saadaan normaalisti päätökseen"

Kunta-alan lakot alkavat väistämättä tiistaina, kertoo opetusalan ammattijärjestö OAJ.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n ja neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo, että tilanne on se, että laaja, yli 80 000 ihmistä kymmenessä kaupungissa koskeva kunta-alan lakko alkaa tiistaina.

– Tiedossani ei ole mitään, mikä voisi estää lakon, Luukkainen sanoo.

Käytännössä lakko vaikuttaa kouluihin, päiväkoteihin, vapaa-ajanpalveluihin sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Kuinka lakko vaikuttaa paikkakuntakohtaisesti? – lue lisää tästä.

MTV Uutiset listasi kolme asiaa, miten lakko tulee vaikuttamaan monien arkeen.

Kuinka lakko vaikuttaa oppilaiden koulupäiviin?

Yksinään Helsingissä suomen- ja ruotsinkielisessä perusopetuksessa on yhteensä noin 46 000 oppilasta.

Kaupungin kaikissa peruskouluissa perusopetus keskeytetään lakon ajaksi. Myöskään oppilashuollon (kuraattorit ja psykologit) palvelut eivät ole käytettävissä lakon aikana. Kouluterveydenhuolto on tavattavissa lakosta huolimatta kouluilla ja perheiden terveystarkastukset toteutetaan normaalisti.

Luukkainen sanoo Iltalehdelle,ettei mahdollisena lakkoaikana anneta ollenkaan opetusta Helsingissä.

– Ei edes etukäteisvalmisteluna. Ei tule ennakko- tai etätöitä. Ihan tyhjää vapaa-aikaa lapsille ja oppilaille.

Toisella asteella lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa opetus tapahtuu mahdollisen lakon aikana pääsääntöisesti etäopetuksena ja itsenäisenä opiskeluna.

Esimerkiksi Tampereen kaupunki on tiedottanut edellä kuvatun ohjeistuksen mukaisesti verkkosivuillaan seuraavasti.

”Lukio-opiskelijat opiskelevat etänä itsenäisesti rehtorin antamien ohjeiden mukaisesti. Myös lakkoon kuulumattomat opettajat pitävät oppituntinsa etäyhteyksin lukujärjestysten mukaisesti.”

Ylen saamien tietojen mukaan lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa töihin tulevan henkilökunnan määrä selviää vasta lakon alettua.

– Töihin tulleet opettajat voivat ohjata oppilaita itsenäiseen opiskeluun, mutta ammatillisissa oppilaitoksissa käytännön opetus keskeytyy, sanoo toisen asteen koulutuksen johtaja Arja Kukkonen Ylelle.

Estääkö lakko valmistujaisten järjestämisen toukokuun lopussa?

Luukkainen ei näe yhteyttä lakon ja valmistujaisten välillä, mutta sanoo kuitenkin, että työajan typistyminen viikolla voi kaventaa lukuvuoden arviointia.

– Tämä lakko ei estä valmistumista eikä todistusten saamista. Meidän toiveemme ja tavoitteemme on, että lukuvuosi voitaisiin päättää normaalisti toukokuun lopussa.

Voiko lasta jäädä hoitamaan kotiin?

Ilta-Sanomat haastatteli Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasiainjohtaja Markus Äimälää aiheesta.

Äimälä kertoi Ilta-Sanomille, että lasta on mahdollista jäädä hoitamaan kotiin, sillä kyseessä on juridisesti poissaolo pakottavasta perhesyystä.

Äimälän mukaan se on kuitenkin ikään kuin viimeinen oljenkorsi, ja sitä ennen tulisi kääntää vielä muut kivet.

– Löytyisikö apuun mummoa, vaaria taikka naapuria tai olisiko lapsi niin vanha, että voisi jäädä jo yksin kotiin? Jos tämä ei onnistu, on viime kädessä oikeus poissaoloon pakottavasta perhesyystä, Äimälä sanoi Ilta-Sanomille.

Äimälä muistuttaa Ilta-Sanomien haastattelussa, että poissaolo pakottavasta perhesyystä on palkatonta.

Lue myös:

    Uusimmat