Kymmenet tuhannet kuntatyöntekijät menossa lakkoon eri puolilla Suomea – näin se näkyy kunkin kaupungin palveluissa

Sovintoehdotus ei mahdollinen - kunta-alaa uhkaa laaja lakko 1:46
Katso myös: Laaja lakko uhkaa kunta-alaa tiistaista alkaen.

Kunta-alalla on alkamassa laaja, 81 000 työntekijää koskeva työnseisaus ensi tiistaina. Käytännössä lakko vaikuttaa kouluihin, päiväkoteihin, vapaa-ajanpalveluihin sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Viikon mittainen lakko alkaa näillä näkymin Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Lakkovaroituksen ovat antaneet Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Ammattiliitto Jyty ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Koostimme listan lakon vaikutuksista eri kaupungeissa. Tarkempia tietoja löytyy kaupunkien verkkosivuilta.

Helsinki

Kaupungin kaikissa suomenkielisissä ja ruotsinkielisissä peruskouluissa perusopetus keskeytettäisiin lakon ajaksi. Myöskään oppilashuollon (kuraattorit ja psykologit) palvelut eivät olisi käytettävissä lakon aikana. Kouluterveydenhuolto on tavattavissa lakosta huolimatta kouluilla ja perheiden terveystarkastukset toteutetaan normaalisti.

Toisella asteella lukioissa ja ammatillisessa koulutuksessa opetus tapahtuisi mahdollisen lakon aikana pääsääntöisesti etäopetuksena ja itsenäisenä opiskeluna. 

Päivähoidon tarjontaan vaikuttaa töihin saapuvan henkilöstön määrä lakkopäivinä. Kaupungin mukaan on mahdollista, etteivät avoimena olevat päiväkodit voi ottaa henkilöstömitoituksen johdosta kaikkia lapsia hoitoon. Perheille hyvitetään mahdollisten lakkopäivien poissaolo asiakasmaksussa jälkikäteen.

Terveysasemilla ja hammashoidossa joitakin kiireettömiä vastaanottoaikoja tullaan siirtämään tai perumaan lakon takia. Vaikutuksista vammaispalveluihin tullaan tiedottamaan asiakkaille erikseen. 

Sisäliikuntapaikat ja kirjastot ovat pääsääntöisesti kiinni lakon aikana.

Tarkempi lista lakon vaikutuksista löytyy Helsingin kaupungin verkkosivuilta.

Vantaa

Lakon aikana perusopetus ja vammaisten lasten päivätoiminta on keskeytetty ja tiistaina 3.5.2022 ei ole koulua. Ensimmäisen lakkopäivän iltana arvioidaan, kuinka paljon kouluissa on työntekijöitä paikalla. Niissä kouluissa, joissa on riittävästi henkilöstöä, voidaan opetusta järjestää. Jos henkilöstöä on tarpeeksi paikalla, rehtorit kutsuvat oppilaita kouluun luokittain. 

Lukiot ja ammattiopisto Varia ohjeistavat opiskelijoita ja huoltajia toimintavoista ennen mahdollisen lakon alkua, viimeistään edellisenä työpäivänä.

Suurin osa varhaiskasvatuksen yksiköistä on suljettu. Perheitä pyydetään järjestämään lasten hoito itse. Tavoitteena on pitää joitain päiväkoteja avoinna. Alueen avoimista päiväkodeista tiedotetaan päiväkotikohtaisesti.

Terveysasemien kiireellinen ja päivystyksellinen työ toimii normaalisti lakon aikana. Neuvoloiden ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäripalvelut sekä äitiys- ja lastenneuvolan kiireelliset ja välttämättömät käynnit pyritään toteuttamaan normaalisti.

Tarkempi lista lakon vaikutuksista löytyy Vantaan kaupungin verkkosivuilta.

Espoo

Perusopetusta ei järjestetä lakon aikana, koska kaupungin mukaan opetusta ei voida järjestää turvallisesti. Lakon aikana ei myöskään järjestetä kouluruokailua. Lukio-opetusta voidaan järjestää lakon aikana lähi- tai etäopetuksena tai opiskelijat opiskelevat itsenäisesti.

Kunnalliset päiväkodit ovat kokonaan kiinni ainakin ensimmäisen lakkopäivän. Keskiviikosta 4.5. alkaen pyritään joitakin päiväkoteja pitämään avoinna jokaisella palvelualueella lyhyemmillä aukioloajoilla klo 8–16. Tiedot avoinna olevista päiväkodeista julkaistaan kaupungin verkkosivuilla tiistain aikana.  

Lakon vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalveluihin on vaikea arvioida etukäteen. Varatut vastaanotot, esimerkiksi terveysasemilla ja neuvoloissa, pidetään normaalisti, ellei aikaa erikseen peruta.

Kauniainen

Lakon aikana varhaiskasvatuspalveluita on saatavilla hyvin rajoitetusti. Lisäksi toistaiseksi on voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka tulee rajoittamaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen järjestämistä. 

Kaupunki pyrkii tarjoamaan varhaiskasvatuspalveluita niin paljon kuin mahdollista käytettävissä olevan henkilöstön voimin. Koska työantajalla ei ole etukäteen tietoa siitä, paljonko henkilöstöä on paikalla, varhaiskasvatuspalveluiden saatavuutta on vaikea arvioida. 

Kaksi varhaiskasvatusyksikköä on avoinna: Sansinpellon päiväkoti tarjoaa suomenkielistä varhaiskasvatusta myös Pikku Akatemian, Metsämajan, Kielikylpypäiväkodin ja Satuvuoren ryhmäperhepäiväkodin asiakkaille. Ruotsinkielistä varhaiskasvatusta antaa Kasabergets daghem. Yksiköt ovat avoinna klo 8–16.

Tampere

Lakon toteutuessa koulutyö keskeytetään. Lakon ulkopuolelle on rajattu ajankohtaan osuvat leirikoulut ja Tampereen ulkopuolelle suuntautuvat opintoretket.

Päiväkodeista noin 80 prosenttia suljetaan kokonaan ja palvelut keskitetään tiettyihin päiväkoteihin. Päiväkoteja on avoinna yhdeksän eri puolilla kaupunkia. Lakon toteutuessa nämä päiväkodit ovat avoinna mahdollisuuksien mukaan klo 7–17. Esiopetusryhmien toiminta joudutaan keskeyttämään kokonaan lakkopäivien ajaksi.

Lakon toteutuessa osa sisäliikuntatiloista, ulkoliikuntapaikoista ja uimahalleista on suljettuna.

Lisää lakon vaikutuksista Tampereen kaupungin verkkosivuilla.

Jyväskylä

Kaupungin kouluissa ei järjestetä opetusta lakon aikana. Päiväkodeista on auki vain muutama vuorohoitopäiväkoti, eikä esiopetusta voida järjestää. JHL:n lakko aiheuttaa suuria haasteita kaupunginsairaalan ja terveysasemien siivoukseen sekä kaupunginsairaalan ateriapalveluun. Tämänhetkisen tiedon mukaan potilaiden ateriapalvelu saadaan järjestettyä.

Pääkirjasto on auki rajoitetusti.

Turku

Peruskoulut ja lukiot ovat kiinni lakon aikana. Kaupungin päiväkodit ja esiopetusyksiköt ovat pääosin suljettuja, mutta muutama päiväkoti pyritään pitämään auki rajoitetusti. Niistä informoidaan erikseen. Kaikki leikkipuistot, kerhot, avoimet päiväkodit ja perheryhmät ovat suljettuja.

Lakko vaikuttaa joukkoliikenteeseen ja useita linja-autolinjoa jää ajamatta. Linjoja operoivan Turun Kaupunkiliikenne Oy:n kuljettajat osallistuvat JHL:n lakkoon. Linjat 1, 55 ja 56 pyritään ajamaan lähes normaalisti.

Kaikki muut Fölin linjat kulkevat normaalisti lakon aikana. Turun Kaupunkiliikenteen osuus Fölin liikenteestä on noin 14 prosenttia. 

Lakon vaikutuksista lisää Turun kaupungin sivuilta.

Kuopio

Kuopion kaupunki ei voi järjestää mitään opetustoimintaa lakkopäivinä. Oppilaiden terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät tehtävät Alavan ja Paloahon kouluilla on rajattu JUKO:n ja JYTY:n lakon ulkopuolelle.

Pääosa päiväkodeista ja perhepäiväkodeista on kiinni eikä lakisääteistä varhaiskasvatusta ja esiopetusta pystytä järjestämään.

Palvelua pyritään tarjoamaan ensisijaisesti yhteiskunnan toimivuuden kannalta kriittisissä tehtävissä suojelutyötä tekeville sosiaali- ja terveydenhuollon, palo- ja pelastustoimen sekä poliisin henkilöstön lapsille.

Oulu

Pääosa päiväkodeista ja perhepäiväkodeista on kiinni eikä lakisääteistä varhaiskasvatusta ja esiopetusta pystytä järjestämään. Jotkut perhepäivähoitajat saattavat olla töissä ja hoitaa lapsiryhmiään normaalisti.

Lista avoinna pysyvistä päiväkodeista löytyy Oulun kaupungin sivuilta.

Oulun kaupungin järjestämän perusopetuksen oppilaiden koulutyö keskeytyy. Samalla keskeytyy myös koulujen iltapäivätoiminta sekä erityishuoltolain mukainen aamu- ja iltapäivähoito.

Oulun kaupungin uimahallit sekä iso osa muistakin sisäliikuntapaikoista on suljettuina.

Rovaniemi

Koulut suljetaan lakon ajaksi. Samoin lähes kaikki kunnalliset päiväkodit ja perhepäivähoito on suljettu. 

Auki olevat päiväkodit ilmoitetaan sen jälkeen, kun palvelun tarvitsijoiden ja käytettävissä olevan henkilöstön määrä on selvillä. Avoinna olevien päiväkotien toiminta-aikoja voidaan joutua lyhentämään.

Avoinna olevissa päiväkodeissa työskentelee vain pieni osa oman päiväkodin työntekijöitä sekä lisäksi muista päiväkodeista siirtyviä työntekijöitä. Ryhmät muodostetaan paikalla olevista lapsista. 

Lue myös:

    Uusimmat