"Valtakunta on menossa kiinni": 80 000 kunta-alan työntekijää aloittaa lakon tiistaina, mutta se voi olla vasta alkua – lasten ja perheiden kriisinhoitoon vaaditaan lisäkäsiä

Kunta-ala valmistautuu lakkoilemaan 10:25
Katso koko Uutisaamun haastattelu tästä.

Tiistaina alkaa kunta-alan työnseisaus, joka koskee Suomessa noin 80 000 ihmistä. Ammattiliitto JHL:stä sanotaan, että alalla ollaan valmiita järeisiin keinoihin vaatimusten saavuttamiseksi.

Uutisaamussa vierailleet JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sekä pääluottamusmies Jaana Kesänen toteavat, että huomenna alkavalla työnseisauksella on jo merkittäviä vaikutuksia isoihin kaupunkeihin. Lakkoon mennään muun muassa julkisen sektorin kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa.

– Kyllähän meillä on tapahtumassa niin, että valtakunta on menossa kiinni, Niemi-Laine sanoo.

Lakko alkaa useissa suurissa kaupungeissa, kuten kokonaisuudessaan pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa.

– Tuo luku on iso määrä ihmisiä ja se alkaa näkyä.

Käytännössä lakon alkaminen tarkoittaa sitä, että monessa perheessä ei päästä viemään lapsia päivähoitoon. Niemi-Laine toteaa tämän työtaistelun olevan laajin tähän mennessä kunta-alalla.

– Jos tämä ei pure, niin onhan meillä takataskussa vielä lisää tavaraa.

Hänen mukaansa lakon piiriin on mahdollista lisätä vielä lisää kuntia. Joukkoirtisanoutumisia ei ammattiliitto kuitenkaan suosittele.

"Nyt on heidän aikansa saada takaisin"

JHL:n pääluottamusmies Jaana Kesänen korostaa, että työtaistelussa ei ole kyse pelkästään palkoista.

– Palkka on todella tärkeä pienipalkkaisille työntekijöille, mutta on myös muita asioita.

Hän viittaa erityisesti työoloihin, joissa näkyy jatkuva resurssipula.

– Ihmiset eivät pääse tekemään niitä töitä, joita on alun perin tullut tekemään.

Koronavuodet eivät ole helpottaneet tilannetta.

– Kuntatyöntekijät ovat venyneet mielettömästi, ja nyt on heidän aikansa saada jotakin takaisin kovasta työstä.

Niemi-Laine muistuttaa, että koko julkisen sektorin palkkakehitys on jäänyt jälkeen. Hän sanoo, että työnseisauksen ajankohta ei liity hoitajien tämänhetkiseen lakkoon.

– Jos katsoo koulujen kriisiä koronan jälkeen, perheet ovat kriisissä, nuoret lapset ovat kriisissä… Siellä tarvitaan enemmän henkilökuntaa.

Kesäsen viesti kuntatyönantajille koko alan puolesta on painava.

– Nyt on se hetki, että pitää tapahtua jotain. Ihmiset soittavat minulle ja sanovat, että tuleehan tämä lakko varmasti – haluan näyttää, että nyt en jousta enää. Tarvitaan palkankorotusta, ja että työolosuhteet muuttuvat paremmiksi.

Lue myös:

    Uusimmat