Opettajille tarjottu sovintoesitys oli OAJ:lle märkä rätti – nyt lakko siirrettiin, eikä perustelu miellytä: "Tavoitteena palkkaohjelma, ei kuu taivaalta"

”Hyvin hankalaa on päästä eteenpäin” – neuvottelujohtaja kertoo, miten kunta-alan neuvottelut tulevat etenemään 0:48
”Hyvin hankalaa on päästä eteenpäin” – neuvottelujohtaja kertoo, miten kunta-alan neuvottelut tulevat etenemään.

Viime viikolla työ- ja elinkeinoministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi valtakunnansovittelijan pyynnöstä opettajien lakkoa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa kahdella viikolla eteenpäin.

OAJ:n ja Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen kommentoi tuolloin tiedotteessa ratkaisua "käsittämättömäksi" ja katsoi sen olevan lakko-oikeuden rajoittamista.

Haataisen mukaan lakko vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua. MTV Uutiset Liven haastattelussa käynyt OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos ei erityisesti vaikuta pitävän perustelusta.

– Vähän on sellainen olo, että tällä pyritään mahdollistamaan muiden työntekijöiden töissä käyminen, Lindroos katsoo.

Mikäli neuvottelupöydissä ei saada olennaisiin papereihin nimiä alle, alkaa pääkaupunkiseudulla opettajien lakko 3. päivä toukokuuta.

Lindroosin mukaan ensisijaisesti pyritään siihen, että pääkaupunkiseudulla ei tarvitsisi lakkoon mennä.

– Meillä on takana tosi rankka korona-aika. Kaksi kolmesta opettajista pohtii alan vaihtoa johtuen lisääntyneestä kuormituksesta, Lindroos sanoo.

– Saatu sovintoesitys on tasoltaan sellainen, että se olisi turvannut yhden prosentin yleiskorotuksen kaikille työntekijöille. Se koettiin märkänä rättinä kasvoille, Lindroos jatkaa.

Tällä hetkellä lompakon ostovoimasta lohkaisee oman osansa myös poikkeuksellisen korkea inflaatio, joka käytännössä tarkoittaa hintojen nousua. Lindroosista tuntuukin siltä, että oikein koskaan ei ole oikea aika tarkastella opetusalan palkkoja.

– Haemme sitä, että kuormitus, koulutus ja yhteiskunnallinen vaikutus huomioidaan myös palkkauksellisesti. Tavoitteena on monivuotinen palkkaohjelma, ei kuu taivaalta, Lindroos linjaa.

Toteutuuko opettajien viikon lakko vai löytyykö sopu? OAJ:n neuvottelujohtaja kertaa kunta-alan työkiistan tilannetta 12:57
Toteutuuko opettajien viikon lakko vai löytyykö sopu? OAJ:n neuvottelujohtaja kertaa kunta-alan työkiistan tilannetta.

Lue myös:

    Uusimmat