Mainos

Nyt se on todistettu! Lapsen saaminen todellakin muuttaa äitejä – aivoja myöten

Tuore tutkimus tukee väitettä, jonka mukaan lapsen saaminen muuttaa aivan kaiken tuoreen äidin elämässä. 

Käänsitkö koko asunnon ympäri etsiessäsi silmälaseja, jotka olivat koko ajan olleet silmilläsi, vai lähditkö ajamaan kauppaan yöpuku päällä? Moni äiti voi taatusti allekirjoittaa väitteen, että lapsen syntymä muuttaa äitien aivoja. Puhutaan termistä "Mom Brain", joka ilmenee muun muassa hajamielisyytenä ja muistikatkoksina.

Nature Neurosciensessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat analysoivat naisten aivoista otettuja kuvia ennen raskautta ja vertasivat niitä kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen otettuihin kuviin. Lisätäkseen tutkimuksen luotettavuutta tutkijat vertasivat tuloksia myös lapsettomien naisten ja miesten sekä tuoreiden isien aivoihin.

Kuvia tutkittuaan tutkijat huomasivat synnyttäneiden naisten aivoissa olevan aiempaa vähemmän kudosta, joka auttaa meitä käsittelemään tietoa. Muutos oli niin merkittävä, että tutkijat pystyivät pelkkien aivokuvien avulla kertomaan, ketkä naisista olivat raskaana tai juuri synnyttäneet.

Muutokset voivat kestää kaksi vuotta

Aivokudoksen menettäminen saattaa kuulostaa huonolta asialta, mutta tutkijoiden mukaan tässä tapauksessa se ei sitä ole. Leidenin yliopiston aivotutkija Elseline Hoekzeman mukaan samanlaista aivokudoksen vähentymistä tapahtuu teini-iässä, ja se on välttämätöntä normaalille kognitiiviselle ja emotionaaliselle kehitykselle.

Hoekzeman mukaan raskautta ja synnytystä voidaan pitää eräänlaisena aivojen toisena kypsymisenä, joka saa äidin reagoimaan paremmin lapsen tarpeisiin. Jatkotutkimus paljasti, että kudosmuutokset pysyivät äitien aivoissa noin kahden vuoden ajan. 

Jos siis olet pienen lapsen äiti ja laitat puhelimesi vahingossa jääkaappiin, voit syyttää siitä evoluutiota.

***

8:32


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.