NSN on uusi Nokia – Microsoft osti puhelinalan halvalla

Espoon Karakalliossa sijaitsee nyt Nokian uusi ydin, verkkoyhtiö NSN:n pääkonttori.

Perinteikäs kännykkävalmistaja muuttui verkkoyhtiöksi, kun se tiedotti ratkaisustaan myydä puhelinbisneksensä it-jätti Microsoftille.

Nokian hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan mukaan Nokiassa alkaa uusi aikakausi – eikä ensimmäistä kertaa. Yhtiön historia yltää 150 vuoden päähän, ja matkapuhelimia se valmisti vain kolmisenkymmentä vuotta.

Työntekijöissä yllätyskäänne herätti hämmennystä. Jos johtajien lupauksiin on uskominen, työt säilyvät Suomessa ainakin aluksi.

– Suomesta tulee Microsoftin keskeinen tukikohta Euroopassa, vakuutti Microsoftin pääjohtaja Steve Ballmer Helsingissä.

– Meillä ei ole mitään aikeita siirtää työpaikkoja. Olemme syvästi sitoutuneita Suomeen.

Nokiasta siirtyy Microsoftiin 32 000 työntekijää, joista noin 4 700 Suomessa. Uuteen Nokiaan arvioidaan jäävän Suomessa reilut 6 000 työntekijää, joista valtaosa on NSN:n eli Nokia Solutions and Networksin palkkalistoilla.

Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius uskoo töiden pysyvän Suomessa toistaiseksi.

– Työvoimaa siirtyy vähitellen halvempiin maihin, mutta se olisi tapahtunut joka tapauksessa.

Päätös järjellä, ei tunteella

Siilasmaan mukaan keskustelut kaupasta alkoivat helmikuussa, kun Microsoftin Ballmer soitti hänelle. Nokian hallitus kokoontui yli 50 kertaa puimaan vaihtoehtoja. Johtopäätös oli, että Microsoft-kauppa on paras ratkaisu Nokialle ja osakkeenomistajille.

– Järjellä ajatellen päätös oli oikea, mutta tunnetasolla vaikea, Siilasmaa sanoi.

NSN:n lisäksi uuteen Nokiaan jäävät kartta- ja paikannuspalvelut sekä vankka patenttisalkku. Kauppa toi niiden kehittämiseen lisärahaa.

Stephen Elopin rooli neuvotteluissa jäi hämärän peittoon. Elopin tullessa Nokian johtoon vuonna 2010 häntä epäiltiin "Troijan hevoseksi", joka tuli Nokiaan kaapatakseen puhelimet entiselle työnantajalleen Microsoftille.

Elopin aikana puhelinbisneksen alamäki jyrkkeni. Nyt hän palaa Microsoftiin johtamaan sinne siirtyvää matkapuhelinliiketoimintaa.

– Meillä on alan parhaat tuotteet, mutta tarvitsemme lisää taloudellista voimaa, jota nyt saamme, Elop perusteli.

Siilasmaa toimii Nokian pääjohtajana, kunnes uusi johtaja löytyy.

Ristiriitaisia hinta-arvioita

Microsoft maksaa Nokialle 5,4 miljardia euroa. Jotkut pitivät hintaa liian halpana.

Rothovius arvioi, että se oli kohtuullinen siihen nähden, miten markkinat ovat arvostaneet kännykkäpuolta.

– Jos uskoo, että parissa vuodessa kännykät lähtevät taas lentoon, niin varmasti hinta oli halpa. Toisena vaihtoehtona on, että niillä ei ole enää mitään arvoa. Kun näiden välistä pitää arvioida, hinta oli kohtuullinen, Rothovius sanoi.

Nordean analyytikko Sami Sarkamies pitää summaa positiivisena yllätyksenä, sillä osakekurssi ennakoi vielä halvempaa.

Yrityskaupan toteutuminen edellyttää Nokian osakkeenomistajien hyväksyntää. Rothoviuksen mielestä se vaikuttaa sijoittajille parhaalta vaihtoehdolta.

– Vaihtoehto on, että yhtiö yrittää yhä itse kännykkäpuolta ylös, ja se on vaikeaa. Microsoftilla on enemmän muskeleita.

NSN:n pääkonttorin edustalla oltiin tulevaisuudesta varovaisen toiveikkaita.

– Surullista nokialaisten kollegojen puolesta, mutta uskon, että NSN jatkaa tästä kohti parempaa, sanoi nimettömänä pysytellyt NSN:n työntekijä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat