Mainos

Katainen kuuli Nokia-kaupasta eilen – Siilasmaan puhelu yllätti

20:13

Tämä on iso päivä suomalaisessa teollisuushistoriassa, kertoi pääministeri Jyrki Katainen tiedotusvälineille.

– Tähän liittyy varmasti paljon haikeutta ja tunteikkuutta. Erittäin paljon on kysymyksiä, joihin ei ole ainakaan ensimmäisenä päivänä ole vastauksia. Jokainen meistä tietää, että matkapuhelinmarkkinat ja ITC-sektori ovat olleet hyvin isossa murroksessa ympäri maailmaa ja nyt Nokia sekä Microsoft hakevat ratkaisua siihen, että voivat rakentaa uutta kasvua ja menestystä, Katainen arvioi.

Kataisen mukaan lähtökohtaisesti tällaiset yrityskaupat tähtäävät uuteen kasvuun ja menestykseen. Merkittävä asia Suomelle on, että Microsoft on ilmoittanut tekevänsä ison datakeskusinvestoinnin, ja se tuo varmasti työtä ja verotuloja.

Nokian ja Microsoftin yrityskaupan pääkohdat

– Nokia myy Devices & Services -yksikkönsä (matkapuhelinyksikön) Microsoftille 5,44 miljardilla eurolla. Microsoft maksaa kauppahinnan käteisellä. Kaupan arvioidaan toteutuvan ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

– Nokialle jää kolme yksikköä, joista ylivoimaisesti tärkein on matkapuhelinverkkoja valmistava Nokia Solutions & Networks NSN (entinen Nokia Siemens Networks). NSN on liikevaihdoltaan suurin piirtein samankokoinen kuin matkapuhelinyksikkö.

– Muut Nokialle jäävät yksiköt ovat HERE ja Advanced Technologies. HERE toimittaa kartta- ja paikkatietoja. Advanced Technologies kehittää teknologioita ja lisensoi niitä. Arvokas patenttisalkku jää Nokialle.

– Nokia arvioi, että kauppa vahvistaa merkittävästi yhtiön taloudellista asemaa. Yhtiön tavoitteena on nousta sijoituskohteena roskalainaluokasta takaisin luottoluokitukseltaan kelvolliseksi yritykseksi, mikä lisäisi sijoittajien kiinnostusta yhtiötä kohtaan.

– Lisenssisopimuksen perusteella Microsoft voi markkinoida peruspuhelimia 10 vuoden ajan Nokian brändillä, joka kuitenkin säilyy Nokian omistuksessa. Älypuhelimissa Microsoft ottaa Lumia-nimen käyttöön toistaiseksi.

(STT)

Työpaikat päällimmäisenä mielessä

Työpaikkojen säilymiseen Suomessa Katainen ei osannut vastata, vaikka se asia on hänen mukaansa kaikilla päällimmäisenä mielessä.

– Aika tulee näyttämään, miten menestyksekäs päätös tämä on. Toivotaan tietysti parasta, kommentoi Katainen.

Kataisen mukaan yhteiskunnassa ja yrityselämässä tulee aikoja, jolloin pitää tehdä uudelleenvalintoja, jotta pärjätään.

Katainen on seurannut uutisia, eikä ole voinut välttää käsitystä, että ilman muutoksia Nokia ei pärjäisi. Se olisi suomalaisille kaikkein pahin vaihtoehto.

Siilasmaa soitti eilen Kataiselle

Katainen kuuli kaupasta eilen illalla, kun Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa soitti hänelle.

Kataisella on ollut paljon muita asioita viime päivinä mielessään, mutta hän yllättyi puhelinsoitosta eikä osannut esittää kaikkia kysymyksiä vielä silloin.

– Minulle on kaikkein tärkein asia se, että Suomeen tulee investointeja ja ITC-klusteri Suomessa kasvaa. Ilman muutoksia Nokia ei olisi pärjännyt. Nyt toivotaan, että se pärjää, kommentoi Katainen.

– Haluan uskoa, että tämä on uuden aikakauden alku. Kun jotakin menee, jotakin uutta myös tulee. Ensimmäisten kommenttien pohjalta olen ymmärtänyt, että yritykset ovat edelleen sitoutuneet Suomeen, arveli Katainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.