Mainos

Oulu vahvoilla datakeskuksen sijaintipaikaksi – hanketta lobattu talvesta

Vuosikausia Nokian varjossa elänyt Oulu voi saada vihdoin hyviä investointiuutisia.

Kaupunki on varteenotettava vaihtoehto Microsoftin datapalvelinkeskuksen sijaintipaikaksi, mikä tietäisi paitsi uusia työpaikkoja, myös vahvistaisi Oulun asemaa tietoalan yritysten keskittymänä.

Lopullista päätöstä sijaintipaikasta ei Microsoftin mukaan ole vielä tehty. Sanomalehti Kalevan mukaan loppusuoralla olisi vielä ainakin Kajaani.

Ylijohtaja Petri Peltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä arvioi, että palvelinkeskus voi tuoda mukanaan toista sataa uutta työpaikkaa, rakennusaikana työllisyysvaikutus on vieläkin suurempi.

– Kun palvelinkeskus on kerran saatu juurtumaan, niin niillä on tapana kasvaa. Tällä hetkellä pilvipalvelut ovat niin kovassa kasvussa, että palvelinkeskukset kasvavat vauhdilla, Peltonen sanoo.

Oulun kaupunginjohtajan Matti Pennasen mukaan keskukselle olisi jo paikka katsottuna Ruskon kaupunginosassa. Kaikki riippuu kuitenkin nyt Microsoftin päätöksistä.

– Hyvä että päätös tuli kaiken turbulenssin jälkeen. Ratkaisu suo mahdollisuuksia kehittää Oulun 2500 työntekijän NSN-verkkoyksikköä, joka on Euroopan suurin.

Lobbaus alkoi talvella

Microsoftin datakeskuksen on tarkoitus palvella koko Eurooppaa. Investointi on suuruudeltaan 200 miljoonaa euroa, minkä lisäksi keskusta voidaan laajentaa myöhemmin.

Suomen poliittinen johto on lobannut hanketta talvesta lähtien.

Yhtenä houkuttimena on ollut sähköveron alennus.

Tarkoituksena on laskea datakeskusten sähkövero samalle tasolle isojen teollisuuslaitosten kanssa, mutta päätös vaatii vielä Euroopan komission hyväksynnän. Veronalennuksen odotetaan vähentävän valtion verotuloja 10 miljoonalla eurolla, mutta ainakin osa palautuu valtion kassaan muun muassa työllisyysvaikutusten kautta.

Suomessa toimii jo ennestään hakukoneyhtiö Googlen palvelinkeskus, joka työllistää 90 henkilöä. Lisäksi yhtiö on kertonut investoivansa 150 miljoonaa euroa palvelinkeskuksensa laajentamiseen.

Venäläinen hakukoneyhtiö Yandex rakentaa puolestaan konesalia Mäntsälään.

Datapalvelinkeskukset syövät paljon energiaa, minkä takia sähköveron alennuksella arvioidaan olevan iso merkitys niiden houkuttelemiseksi Suomeen.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.