Mainos

Kommentti: Nokia on ollut nerokkain osa suomalaista teollisuushistoriaa

Monialayhtiö Nokian nousu maailman johtavaksi matkapuhelinyhtiöksi alkoi 1980-luvun loppupuolella.

Tuolloin yhtiön toiminta oli pahasti hukassa. Muun muassa Nokian televisiotuotanto muuttui kannattamattomaksi. Miehet yhtiön johdossa vaihtuivat nopeaa tahtia.

Nokiaa pitkään johtanut innovatiivinen pääjohtaja Kari Kairamo riisti itseltään hengen vuonna 1988. Jo tätä ennen yhtiö oli esitellyt ensimmäiset nykymalliset matkapuhelimensa, mutta matkapuhelinten liiketoiminta oli edelleen vähäistä. Kairamon jälkeen Nokian johtoon nousi Simo Vuorilehto.

Ollila muutti suunnan

Nokian maailman matkapuhelinjätiksi luonut Jorma Ollila siirtyi yhtiön talousjohtajaksi vuonna 1986 ja toimitusjohtajaksi vuonna 1992. Nokian johdossa Ollila muutti yhtiön suunnan, ja satsasi voimakkaasti matkapuhelimiin ja puhelinverkkoihin. Samaan aikaan Suomessa elettiin raskasta ja syvää lamaa. Ollilan johdolla sekä Nokia että Suomi nousivat kuitenkin aivan kuilun partaalta historialliseen nousukiitoon. Historiasta muistuvat mieleen kuvat, kun Suomen pääministeri Harri Holkeri ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatsov kokeilivat Nokian uusia, ihmeellisiä laitteita.

Nopeassa tahdissa Nokia nousi maailman matkapuhelinvalmistajien ykkössijalle ohittamalla amerikkalaisen Motorolan. Nokia onnistui tekemään puhelimiinsa useita nerokkaita keksintöjä, kuten tekstiviestiominaisuuden. Nokian kannettavasta "tietokoneesta", kommunikaattorista tuli matkapuhelinalan suuri hitti.

Nokia laajeni Suomessa nopeasti ja yhtiön vetämä teollisuudenala vastasi tärkeää, uutta osaa suomalaisen teollisuuden kasvusta. Nokiasta kasvoi matkapuhelinalan mammutti. Sen palveluksessa oli kymmeniä tuhansia työntekijöitä ympäri maailmaa. Suomen Salon lisäksi suuria tehtaita perustettiin mm. Aasiaan ja Eurooppaan. Nokia oli Suomessa monilla paikkakunnilla, kuten Salossa, Espoossa, Oulussa ja Tampereella suuri työllistäjä.

Ollila valitsi Kallasvuon

Vahvasti nerokkaine johtajineen Nokiaa luotsannut Jorma Ollila siirtyi sivuun Nokian pääjohtajan paikalta kesäkuussa 2006. Jo tätä ennen Ollila oli läheisistään valinnut seuraajakseen yhtiössä pitkään palvelleen Olli-Pekka Kallasvuon. Sen jälkeen Ollilan dream-team yhtiön johdossa alkoi hajota, ja samalla yhtiön vaikeudet alkoivat.

Nokian hallitus päätti laittaa kaikki yhden kortin varaan, valitsi toimitusjohtajakseen kanadalaisen Stephen Elopin Microsoftilta ja alkoi kehittää puhelimiaan Microsoftin käyttöjärjestelmälle. Nyt voi miettiä, tuliko Elop Microsoftilta ketunhäntä kainalossa Nokialle, kuten arveltiin, kun Elop aloitti Nokian johdossa.

Suomalaisen teollisuushistorian tähän saakka tärkein ja nerokkain vaihe on nyt ohi. Suomalaista matkapuhelinosaamista jatkaa nyt Jolla, joka tuonee uuden puhelimensa markkinoille vielä tänä vuonna. Mutta Nokian rinnalla Jolla on matkapuhelinbisneksessä toistaiseksi vain kärpässarjalainen. Nokia jatkaa mm. matkapuhelinverkkojen valmistajana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.