Neljä ketodieetti-mokaa, jotka itse asiassa lihottavat: "Useat laihduttajat tekevät isoja virheitä"

15:15
Dieeteille kyytiä – näin onnistut varmasti painonpudotuksessa!

Vähähiilihydraattinen ketodieetti on ollut monelle tehokas keino pudottaa painoa. Mutta tuntuuko, että vaa'an numero vain nousee, vaikka kaikki hiilihydraatit olisivat minimissä? Syynä voi olla jokin näistä neljästä yleisestä virheestä.

7 NEWS -sivusto haastatteli laillistettua ravitsemusterapeuttia Robbie Clarkia ketodieetistä. Clarkin mukaan ketodieetti voi itse asiassa johtaa painonnousuun, jos sitä ei noudata täsmällisesti.

– Useat laihduttajat tekevät isoja virheitä. Se johtaa siihen, ettei heidän kehonsa mene ketoosiin, eli tilaan, jossa keho polttaa rasvaa glukoosin sijasta, selittää Clark ja listaa neljä yleisintä virhettä.

1. Äkillinen hiilihydraateista luopuminen

Clark kertoo, että kaikista yleisimpiä virheitä, joita hän havaitsee työssään, on liian äkillinen ja totaalinen hiilihydraateista luopuminen.

– Moni laihduttaja menee usein todella hiilihydraattipitoisesta ruokavaliosta melkein suoraan nolliin. Se on äärimmäinen muutos keholle.

– Silloin on riski saada ”ketoflunssa”. Se on kehon keino käsitellä glukoosivarastojen tyhjenemistä. Oireena voi olla pahoinvointia, pääkipua, uupumusta ja unettomuutta.

Clark suositteleekin maltillista hiilihydraattien supistamista sen sijaan, että luopuisi niistä kertaheitolla.

2. Riittämätön vedenjuonti

Clarkin mukaan ketodieetillä on todella tärkeää muistaa juoda tarpeeksi vettä. Saatavan hiilihydraatin äärimmäinen lasku voi aiheuttaa nesteiden ja elektrolyyttien tasapainon heittelyä.

– Kehosta lähtee valtava määrä nesteitä samalla, kun rasva katoaa, sanoo Clark.

– Keho pilkkoo rasvaa ketoneiksi, joka poistuu virtsan mukana. Virtsa sisältää veden lisäksi suolaa ja kehon tärkeitä elektrolyyttejä. Siksi riittävä vedenjuominen on todella tärkeää.

3. Väärät vihannekset

Myös vihanneksissa on hiilihydraatteja. Siksi moni ketodieettiä noudattava seuraa, millaisia vihanneksia syö.

Clarkin mukaan ihmiset eivät pysy rasvanpolttotilassa, jos he eivät kiinnitä eri hiilihydraatteihin huomiota.

– Toisaalta ketodieetti on vähähiilihydraattinen ruokavalio, ja toisaalta se on ”ei ollenkaan hiilihydraatteja”-ruokavalio.

Clarkin mukaan oikeanlaisilla vihanneksilla on elintärkeä rooli onnistuneessa ketodieetissä. Näin ihminen saa kaikki vaadittavat vitamiinit, mineraalit ja kuidut.

– Tavoite on kouluttaa itseään omaoppisesti tai ammattilaisen avustuksella niin, että pystyy saamaan kaikista parhaimmat vähähiilihydraattiset vihannekset mukaan dieettiin. Näin ei joudu aliravitsemustilaan.

4. Lääkärin välttely

On tärkeää käydä lääkärillä tai ravitsemusneuvojalla, jos on ensimmäistä kertaa siirtymässä ketodieettiin. Näin selviää, onko dieetti sopiva ja hyödyllinen valinta.

Clarkin mukaan on tiettyjä ihmisryhmiä, joille ketodieetti ei sovi. Esimerkiksi raskaana olevien ei kannattaisi noudattaa ketodieettiä, koska se voi aiheuttaa tiettyjen ravintoaineiden puutosta.

Clarkin mukaan ketodieetin ymmärtäminen ja oikeaoppinen noudattaminen ovat kaikista tärkeimpiä ohjeita.

Lähteet: 7 NEWS, The Sun

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja