Huipputrendikkäästä dieetistä paljastui uusi ikävä sivuvaikutus – voi näkyä vyötärön lisäksi muuallakin

Ketodieetti pudottaa painoa nopeasti, mutta rajoittava ruokavalio voi näkyä vyötärön lisäksi myös hiuksissa.

Vaikka useimmat meistä tietänevät, että pikadieettien sijasta kannattaisi keskittyä elämäntapojen muuttamiseen loppuiäksi, on kesän nurkilla helppo sortua nopeaa laihduttamista lupaaviin tehokuureihin.

Yksi tämän hetken trendikkäimmistä dieeteistä on keto- tai ketoosidieetti, jonka tarkoituksena on saattaa elimistö ketoositilaan. Ketoosissa elimistö polttaa rasvaa hiilihydraattien sijaan. Tila johtuu alhaisesta saatujen hiilihydraattien määrästä. Ketodieetissä ruokavalio perustuukin pääasiassa rasvalle ja kohtuullisissa määrin myös proteiinille.

Ketodieetti on tehokas menetelmä laihtumiseen, mutta kuten tuttu sanonta kuuluu, ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin.

Muiden muassa Health- ja Women’s Health -terveyssivustot nostavat esille vaietun ketodieetin sivuvaikutuksen: hiusten lähtemisen. Ongelma on sen verran yleinen, että sille on Instagramissa oma tunniste #ketohairloss. Sen alla ihmiset ovat jakaneet kuvia ketodieetin aiheuttamasta hiustenlähdöstä.

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Proteiinin puute ja laihtuminen voivat näkyä hiuksissa

Hiusten lähteminen ketodieetin seurauksena on todellakin mahdollista, sanovat terveyssivustojen haastattelemat asiantuntijat. Asia ei ole kuitenkaan mustavalkoinen.

Ketodieetin aiheuttama hiusten lähtö voi johtua joko nopeasta painon laskusta tai vähäisestä proteiinin saannista. Jälkimmäinen on tosin ketoilijoiden piirissä harvinaisempaa kuin ensimmäinen. Lisäksi hiustenlähtöä saattaa aiheuttaa tiukan ruokavalion noudattamisen johdosta koettu stressi.

Video osoittaa, etteivät vaa'an näyttämät kilot välttämättä näy ulkopuolisille. (Artikkeli jatkuu videon alla.)

1:06

Jos ketodieetti on huonosti rakennettu, voi proteiinin puute aiheuttaa hiusten lähtöä. Hiukset koostuvat pääosin keratiiniproteiineista. Mikäli ruokavalioon ei sisällytetä tarpeeksi proteiinia, keho voi alkaa säännöstellä sitä jarruttelemalla hiustenkasvua.

Samantapaisella menetelmällä hiustenlähtö tapahtuu myös nopean painonlaskun seurauksena. Kun kaloreita vähennetään, keho yrittää säästää energiaa vähentämällä hiusten kasvua.

Ketodieetissä voi herkästi jäädä myös ilman monia vitamiineja ja kivennäisaineita, joiden saanti on tärkeää hiusten kasvulle.

Ei ensimmäinen ketodieetin haitta

On hyvä muistaa, että hiustenlähtö voi johtua monesta muustakin kuin vain ketodieetistä.

Joka tapauksessa ketodieetistä on huomattu olevan hallaa yläpään lisäksi alapäälle. Hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliosta voi esimerkiksi vaikuttaa negatiivisesti seksielämään ja tehdä vaginasta pahan hajuisen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja