Naiset valittavat suositun dieetin kiusallisesta vaikutuksesta vaginaan: "Olen niin iloinen, että joku puhuu tästä"

Dieeteille kyytiä - näin onnistut painonpudotuksessa 15:15
Dieeteille kyytiä – näin onnistut painonpudotuksessa. Huomenta Suomen vieraana laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on oivallinen apu painonpudotuksessa, mutta siinä voi piillä ikävä haittavaikutus – ikävän tuoksuinen vagina. 

Ihmiset ovat koko ajan kiinnostuneempia hyvinvoinnistaan. Moni turvautuu laihdutusprojektiensa aikana mitä erilaisimpiin dieetteihin ja muokkaavat ruokavalioitaan muuttuvien terveystrendien mukaisesti.

Yksi supersuosittu dieetti on niin kutsuttu ketoosidieetti, jossa rajoitetaan hiilihydraattien saantia. Tästä syystä ihmisen keho menee ketoosiin, eli tilaan, jossa elimistö polttaa varastoitunutta rasvaa hiilihydraattien sijaan.

"Minun piti säilyttää vaihtopikkareita laukussa"

Vaikka ketoosidieetti voikin olla joillekin tehokas tapa pudottaa painoa, siinä voi piillä inhottavia haittavaikutuksia. Sen lisäksi, että ketogeeninen dieetti voi viedä seksihalut, ruokavalio saattaa saada aikaan pahanhajuisen haarovälin.

– Olen ollut ketodieetillä puolitoista kuukautta ja olen huomannut, että emättimeni tuoksuu paljon vahvemmin, kertoo eräs käyttäjä Reddit-palvelussa.

Myös muut ruokavaliota noudattaneet käyttäjät pystyivät samaistumaan tilanteeseen.

– Minun piti säilyttää vaihtopikkareita laukussa ja vaihtaa niitä muutaman tunnin välein, eräs käyttäjä harmitteli.

– Olen niin iloinen, että joku puhuu tästä, sillä jouduin vaihtamaan jo toistamiseen alushousuni tänään, toinen taas kirjoitti.

– Odotapa vain, kun menet treenaamaan – silloin se vasta höpölle haiseekin, sivustolla varoiteltiin.

Vaikka Reddit onkin anonyymi keskustelupalsta, käyttäjien ihmettelevissä kommenteissa on perää. Miksi vähähiilihydraattinen ruokavalio muuttaa emättimen tuoksua niin voimakkaasti?

Dieetti muuttaa emättimen pH-arvoa

Vaikka vähähiilihydraattisen ruokavalion vaikutuksesta alapään tuoksuun onkin raportoitu laajasti vuosien aikana, asiaa ei ole koskaan tieteellisesti tutkittu.

– Kukaan ei tiedä, mitkä ketodieetin vaikutukset todellisuudessa ovat, kertoo gynekologian professori Lauren Streicher Northwestin yliopistosta Health-sivustolla.

On kuitenkin tutkitusti todistettu, että ketoosi muuttaa virtsan ja hengityksen pahanhajuiseksi. Haju muistuttaa kynsilakanpoistoainetta.

Tämä johtuu siitä, että ihmiskeho polttaa hiilihydraattien sijasta rasvaa. Keho pilkkoo rasvahapot ketoneiksi, jotka taas poistuvat elimistöstä hengityksen ja virtsan mukana.

Ketoneihin lukeutuva asetoni on yksi kynsilakanpoistoaineen aineosista, ja siksi hengitys tai virtsa tuoksahtavat kitkerältä.

Ei kuitenkaan ole toistaiseksi tutkittu, poistuvatko ketonit myös emättimen kautta. Virtsa ei kuitenkaan tee emättimestä pahanhajuista.

Asiantuntijat ovat todenneet, että vähähiilihydraattinen ruokavalio muuttaa naisen emättimen pH-arvoa, mikä puolestaan voi muuttaa emättimen tuoksua.

Kun emättimen pH-arvo heikkenee, on suurempi riski sairastua erilaisiin tulehduksiin, kuten bakteerivaginoosiin. Tulehdus voikin olla osasyy siihen, miksi alapää haiskahtaa pahalle.

Ei kuitenkaan ole tutkittu, voiko ruokavalio yksistään muuttaa emättimen pH-arvoa.  

– Ensimmäisten kuukausien aikana haarovälissä oli voimakasta hajua, mutta hyvä uutinen on se, että haju tasoittuu ja lopulta katoaa, kun dieettiä on noudattanut jo jonkin aikaa, yksi Reddit-käyttäjistä lohduttaa.

Lähde: Health, Reddit

Lue myös:

    Uusimmat