Maha pömpöttää joulukinkun ja herkkujen jäljiltä, ja jotain pitäisi tehdä. Moni vannoo trendidieettienkin taustalla olevan ketoosipaaston eli hyvin niukkaenergiaisen dieetin nimeen. Tässä vinkit, kuinka tehdä se oikein.
Sana ketoosi vilahtelee monen laihduttajan puheessa. Kyseessä on tila, jossa elimistö polttaa varastoitunutta rasvaa hiilihydraattien sijaan. Tämä on seurausta hyvin niukkaenergiaisesta ruokavaliosta.
– Kun syö alle 800 kilokaloria tai alle 100 grammaa hiilihydraatteja vuorokaudessa, elimistö menee ketoosiin, kertoo ravintovalmisteita kehittävän Leaderin ravintokouluttaja Timo Kosonen.
Trendistä huolimatta kyseessä ei ole uusi keksintö, vaan tuttu laihdutusmenetelmä. Esimerkiksi suomalaisissa sairaaloissa potilaita autetaan laihtumaan erittäin vähähiilihydraattisen ruokavalion avulla.
– Ensimmäisen viikon aikana paino voi pudota nopeastikin, osittain johtuen nesteen poistumisesta elimistöstä. Siitä eteenpäin tavallisesti laihdutaan 1-2 kiloa viikossa.
Älä unohda vettä ja suolaa
Moni laihduttaja noudattaa ketoosidieettiä kaupan pussikeittojen avulla. Kososen mukaan pussikeitot, patukat ja puurot toimivat hyvänä apuna. Niillä voi korvata koko päivän ruokavalion tai osan siitä.
– Näin on helppo tarkkailla paitsi kaloreiden määrää, myös pitää huoli tarvittavien vitamiinien ja proteiinin saannista.
Yleisin virhe, joka ateriankorvikkeita syötäessä kuitenkin tehdään, on veden ja suolan unohtaminen.
– Ateriankorvikevalmisteet tarjoavat vitamiinit, hivenaineet, mutta lisäksi on muistettava juoda tarpeeksi vettä ja syödä suolaa. Ilman suolaa verenpaine putoaa ja alkaa huimata, Kosonen selventää.
