Nämä ruoat antavat potkua syksyysi!

Syksy on terveellisten ja maukkaiden vihannesten ja hedelmien kulta-aikaa. Voit vältellä syysväsymystä syömällä oikein, sillä nämä kasvikset ovat varsinaisia vitamiinipommeja.

Syksyllä tekee mieli höyryävän kuumia keittoja ja patoja, jotka antavat paljon energiaa ja lämpöä. Kokeile näitä syksyn herkkuja, jotka antavat väsymykselle kyytiä.

Omena

Omenat ovat kotipuutarhan superruokaa. Ne ovat täynnä antioksidantteja ja kuitua. Syö myös kuori, sillä se sisältää sydämelle hyödyllisiä flavonoideja.

Ruusukaali

Tämä mielipiteet jakava vihannes maistuu monelle, kun sen valmistaa oikein. Sen maku on mieto, mutta hieman kitkerä, joten se sopii hyvin esimerkiksi viinietikan kanssa. Ruusukaali on täynnä K-vitamiinia ja folaatteja ja se on myös erinomainen raudan lähde.

Palsternakka

Tämä porkkanaa ulkonäöltään muistuttava juures on väriltään vaalea ja maultaan makeampi kuin porkkana, lähes pähkinäinen. Se sopii hyvin sosekeittoihin ja riisin tai perunoiden maustamiseen. Palsternakka on täynnä kaliumia ja se on hyvä kuidun lähde.

Päärynä

Päärynän makeus voittaa myös hedelmiä karttavat puolelleen. Se maistuu myös esimerkiksi punaviinissä kiehautettuna. Päärynässä on paljon C-vitamiinia ja kuitua.

Lanttu

Lanttu sopii muuallekin kuin joululaatikkoon. Sitä voi käyttää esimerkiksi sosekeitoissa tai paahtaa uunissa hunajan, inkiväärin tai sitruunan kera. Lanttu on kuiturikas ja hyvä C-vitamiinin lähde.

Kukkakaali

Kukkakaali on varsinaista superruokaa, sillä sen yhdisteet voivat auttaa ehkäisemään syöpää ja alentamaan kolesterolia. Se on myös erinomainen C-vitamiinin lähde, joka maistuu niin sosekeitoissa, muusina kuin höyrytettynäkin.

Myskikurpitsa

Myskikurpitsan samettinen rakenne sopii täydellisesti keittoihin. Se sisältää omega-3-rasvahappoja ja A-vitamiinia.

Kurpitsa

Halloween-lyhtynä tunnetusta kurpitsasta on muuksikin. Se sopii makean makunsa vuoksi hyvin piirakoihin ja kakkuihin. Kurpitsa on hyvä kaliumin ja B-vitamiinin lähde ja lisäksi siinä on paljon kuitua.

Bataatti

Bataatissa on enemmän makua kuin perunassa, mutta sitä voi käyttää aivan samalla tavalla. Kokeile vaikka bataattiranskalaisia, jos olet kyllästynyt iänikuisiin pottuihin. Bataatti on hyvä raudan ja A-vitamiinin lähde ja lisäksi siinä on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.

Nauris

Tämä juures käy hyvin retiisin ja kaalin korvaajaksi. Nauriin lehdet on helppo valmistaa. Juures on hyvä C-vitamiinin lähde ja lehdet ovat täynnä folaatteja sekä A- ja K-vitamiinia.

Granaattiomena

Granaattiomena on vitamiinipommi, jonka mehu sisältää enemmän antioksidantteja kuin punaviini. Lisäksi granaattiomena on hyvä folaattien ja C-vitamiinin lähde. Käytä sen pirskahtelevat siemenet hyväksi esimerkiksi salaateissa.

Taateli

Kun sinulle iskee makeanhimo, suuntaa taatelihyllylle. Taateli on makea kuin karkki, mutta hyvin vähärasvainen. Se on myös hyvä kuidun ja kaliumin lähde.

Kiivi

Kiivi sopii hyvin hedelmäsalaatin sekaan ja se maistuu myös vaikkapa kotimaisten marjojen kanssa. Kiivi sisältää enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini ja se on hyvä kaliumin lähde.

Greippi

Lisää greippiä antamaan potkua salaattiin tai juo sen antioksidanttirikas mehu. Greippi on täynnä C-vitamiinia ja lisäksi se sisältää lykopeenia, joka ehkäisee monia sairauksia. Greipissä on lisäksi paljon pektiiniä, joka alentaa kolesterolia.

Mandariini

Mandariini on pikkusitrus, johon törmää kaupoissa enää harvoin. Syy on mandariinin siemenet. Kaupasta löytyy useammin klementiinejä ja satsumia. Pikkusitrukset ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä ja niissä on myös karoteenia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja