Nämä ovat kesän yleisimmät haaverit – tiedätkö miten toimia?

Kesällä sattuu helposti pieniä ja toisinaan isompiakin tapaturmia. Suomen Punainen Risti listasi toimintaohjeet kesän yleisimmille haavereille ja onnettomuuksille.

Auringonpistos

Auringonpistosta kannattaa ehkäistä vaatetuksella ja riittävällä nesteiden juomisella. Auringonpistoksen oireita ovat pahoinvointi, päänsärky, pyörrytys ja ärtyisyys. Jos oireita ilmenee, hakeudu varjoon ja juo nestettä. Jos oireet jatkuvat, ota yhteyttä lääkäriin.

Auringonpolttama iho

Ihon kuumotus, punoitus ja kipu ovat oireita ihon palamisesta. Jäähdytä ihoa viileällä vedellä ja hakeudu lääkäriin, jos palanut alue on hyvin laaja tai kivulias.

Haava

Puhdista pieni haava vedellä ja suojaa se laastarilla tai haavateipillä. Runsaasti vuotavaa haavaa pitää painaa, ja vuotokohta täytyy sitoa. Tarvittaessa on hakeuduttava lääkäriin.

Hukuksiin joutunut

Jos vedestä pelastettu henkilö on eloton, soita 112 ja aloita elvytys viidellä alkupuhalluksella. Tämän jälkeen jatka elvytystä rytmillä 30 painelua, 2 puhallusta. Lasta elvytetään aina tällä rytmillä.

Hyönteisen pisto

Usein hyönteisen pistot ovat vaarattomia. Jos allergisia oireita, kuten hengitysvaikeuksia, ilmenee, hakeudu lääkäriin tai soita 112.

Häkämyrkytys

Häkämyrkytyksen oireita ovat päänsärky, huimaus, sekavuus ja tajuttomuus. Jos hengitysvaikeuksia ilmenee, soita 112 ja tue henkilö puoli-istuvaan asentoon. Häkämyrkytyksen saanut henkilö tulee viedä heti raittiiseen ilmaan.

Käärmeenpurema

Oireita ovat purema-alueen turvotus, punoitus ja rakkulat. Pidä pureman saanut raaja levossa, älä nosta sitä koholle. Hakeudu aina lääkäriin.

Nyrjähdys tai venähdys

Kohota raaja ja paina vammakohtaa. Laita vammakohdan päälle kylmäpussi, mutta älä aseta sitä suoraan iholle. Pidä kylmäpussia paikoillaan vähintään 20 minuuttia ja sido vammakohta tukisiteellä. Kivun jatkuessa hakeudu lääkäriin.

Ongenkoukku ihossa

Jos koukun kärki on näkyvissä lävistettyään ihon, leikkaa koukun kärki pois. Jos et pysty irrottamaan koukkua turvallisesti, mene lääkäriin. Puhdista ja suojaa haava.

Punkki

Poista punkki pinseteillä tai punkkipihdeillä. Jos iholle ilmestyy punoittava rengas, hakeudu lääkäriin. Ota rokotus, jos liikut alueilla, joilla esiintyy puutiaisaivokuumetta.

Tajuton autettava

Yritä herättää tajuton puhuttelemalla ja ravistelemalla. Jos tajuton ei herää, soita 112. Avaa hengitystiet. Jos autettava hengittää normaalisti, käännä hänet kylkiasentoon. Seuraa tilaa, kunnes ammattihenkilö saapuu paikalle.

Tulehtunut haava

Tulehduksen oireita ovat punoitus, turvotus, kuumotus, märkiminen ja haju. Tehosta haavan puhdistusta ja hakeudun tarvittaessa lääkäriin.

Juttu on julkaistu alunperin heinäkuussa 2012.

Lähde: Suomen Punainen Risti

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja