Lähes liikuntakyvytön Esko tervehtyi hylättyään lääkkeet

Esko Passila pystyi pitkästä aikaa kävelemään omien jalkojensa varassa, kun hän lopetti vuosikausien statiinilääkityksen. Eskon mielestä lääkkeitä määrätään liian herkästi lähes mielivaltaisten raja-arvojen perusteella.

Esko Passila oli käyttänyt statiineja parikymmentä vuotta, kun pikkuhiljaa kehittyneet selkäoireet vuoden 2011 alussa kävivät ylivoimaisiksi.

– Liikuntakykyni oli niin huono, etten pystynyt kävelemään kuin lyhyitä matkoja. Niistäkin suoriutumiseen tarvitsin apuvälineitä, Esko kertoo.

Esko sai lähetteen keskussairaalaan, jossa hänen selkärankansa magneettikuvattiin.

– Minulta löytyi kaksi välilevyn rappeumaa.

Statiinit pois – pystyi taas kävelemään

Esko sanoi ortopedille kuulleensa, että tällaiset ongelmat voisivat johtua statiineista.

– Ortopedi kehotti jättämään ne kokonaan pois ja katsomaan tilannetta uudestaan kuuden kuukauden päästä.

Esko teki työtä käskettyä.

– Kolme viikkoa statiinien lopettamisen jälkeen pystyin kävelemään pitkiä matkoja ilman sauvoja. Yhdeksän kuukauden päästä diabeteslääkäri totesi, että kolesteroliarvot eivät enää olleet yli sallitun. Lääkäreiden pitäisi määrätä enemmänkin tällaisia muutaman kuukauden lääkepaastoja, jotta tilanteita voitaisiin uudelleen arvioida.

Raja-arvot typeriä

Eskon mielestä hänellä 1990-luvulla todettu diabetes oli alun perinkin tulkinnanvarainen.

– Sokerien raja-arvot vaihtelevat maittain: Suomessa arvojen pitäisi pysyä kuuden alapuolella, Norjassa taas seitsemän. Minulla sokeriarvot pyörivät pitkään siinä kuuden pinnassa, Esko kertoo.

– Länsimainen lääkebisnes perustuu keskiarvoihin, vaikka jokainen ihminen on yksilöllinen. Kun kävin kerran kiinalaisessa apteekissa, hyllystä vedeltiin erilaisia troppeja täsmälääkkeiksi juuri minulle.

Kolesterolilla tehtävänsä

Esko uskoo, että kolesterolistakin pidetään turhaa meteliä.

– Sen tehtävähän on kuljettaa veressä energiaa lihaksiin. Myöhään metsästä lähteneille suomalaisille tekijä on perinnöllinen. Savotassa 15 asteen pakkasessa kolesterolia tarvitaan: jos sellaisiin hommiin lähdettäisiin nykyisten raja-arvojen mukaisilla kolesteroliarvoilla, puhti loppuisi puolessa tunnissa.

– Tunnen useita metsureita, joiden kolesteroli on ollut koko ikänsä yli kymmenessä, ja tuolla ne vielä kahdeksankymppisinä jahtaavat tyttöjä toreilla. Tietokonetta sisätiloissa näplättäessä kovin korkeaa kolesterolia ei tietenkään tarvita.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Esko Passila


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja